10 tipp a sikeres vállalati podcasthez

Mára a legtöbb márka, legyen az kisebb vagy nagyobb, megkezdte a saját podcast létrehozását és elindítását. De hogyan lehet sikeres, hosszantartó és eredményorientált vállalati podcastet létrehozni? Íme 10 tipp.

Napjainkban a vállalati podcast készítés egyre fontosabb eszközzé válik a marketing stratégiákban a hirdetések, a blogírás, a közösségi média, a videós tartalmak és az e-mail kampányok mellett. A nagynevű márkák és a kisvállalkozások egyaránt felszállnak a podcast vonatra és a tendencia a közeljövőben sem mutatja a lassulás jeleit.

Ennek ellenére nem minden vállalati podcast lesz nagy siker. Mit tehetnek tehát a vállalatok, hogy kitűnjenek a tömegből és nyomot hagyjanak a podcast iparban?

Íme 10 tipp egy sikeres vállalati podcast létrehozásához, a márkaismertség növeléséhez és a hallgatói bázis értékének növeléséhez:

1. Köteleződj el egy költségvetés mellett

Míg a podcast egy viszonylag megfizethető médium, de a költségek gyorsan megnövekedhetnek, ha a munka nagy részét kiszervezed vagy magad fektetsz csúcsminőségű berendezésekbe. Mielőtt bármilyen lépést megtennél egy vállalati podcast létrehozásában, határozottan döntsön a vezetői csapat egy konkrét költségvetésről és a félreértések elkerülése érdekében a kezdetektől fogva vezess naplót a költségekről.

Minél nagyobb a költségvetés, annál nagyobb a szabadság és a rugalmasság, hogy új dolgokat próbálj ki a podcast segítségével, de ne feledd, hogy ha nagyobb befektetést szeretnél, akkor részletezd, hogyan fogod pontosan mérni a sikermutatókat.

2. Építs stratégiát

Mielőtt elkezdenéd a tartalomkészítés rögös útját olyan kollégákkal, szabadúszókkal vagy ügynökségi partnerekkel, akikkel a projekten együtt dolgozol majd, ügyelj arra, hogy a podcast gyártása igazodjon a meglévő vállalati és marketing stratégiához. Sőt, közvetlenül építsd bele az értékesítési stratégiádba, mert a podcast erre is kiváló eszköz. Feltéve, hogy tudatosan kezelitek cégen belül. Érdemes leülni és alaposan átgondolni ehhez néhány kérdést:

 • Hogy hangzik a podcast elevator pitch-e? Azaz miről szól a műsor röviden, két-három mondatban megfogalmazva?
 • Mi lesz a podcast neve?
 • Milyen témákkal foglalkozunk és melyek azok a témák, amelyektől általában távol szeretnénk maradni?
 • Milyen formátumokkal szeretnénk kísérletezni? Interjú, szakértői beszélgetések, egyszemélyes adások?
 • Milyen vendégeink lesznek a műsorban (ha ez az a formátum, amelyben gondolkoztok)?
 • Milyen lesz a podcast általános hangvétele? Például könnyed és humoros, vagy komoly és lényegre törő?
 • Mi a cél, amiért a podcastet létrehozzuk? Mit próbálunk elérni?
 • Hogyan fog a podcast közvetlenül beépülni az értékesítési folyamatba?

Ha ezekre a kérdésekre nehéz egyedül válaszolni, kérj tőlünk egy stratégiai tanácsadást és segítünk!

3. Válaszd ki a megfelelő csapatot

Ha egy nagy szervezet tagja vagy, jelentős alkalmazotti bázissal, fontos lesz előre meghatároznotok, hogy ki lesz a podcast csapat tagja, és ki miért felel a projektben. Például a podcast a marketingcsapat kizárólagos felelőssége lesz, vagy több terület is bevonódik majd? Lehet, hogy ha a podcast célja az iparági kapcsolatok erősítése az értékesítés érdekében, akkor az értékesítési osztály is részt szeretne venni abban, hogy útmutatást adjon a vendégekhez, konkrét témákhoz.

Ha időt szánsz a delegálásra és a szerepek előzetes rendezésére, rengeteg időt takaríthatsz meg a műsor indulásakor, és segít a gyors döntésekben és jóváhagyásban a tervezési szakaszban is. Ha lehetséges, válassz olyan csapattagokat, akik kreatív gondolkodási készségekkel rendelkeznek és szenvedélyesek a történetmesélésben.

4. Találd meg a megfelelő partnereket

Miután kiválasztottad a belső csapatod a podcastetekhez, érdemes átgondolnod a műsor elkészítéséhez szükséges bármilyen kiszervezést. Hasznos lehet például egy teljeskörű szolgáltatást nyújtó podcast ügynökséggel együttműködni, amely segíthet a koncepció kialakításától kezdve az adások szervezésén, a felvételeken át a vágási munkálatokig, sőt, akár a műsor megjelentetésében vagy az utána lévő marketingfeladatokban is.

Bármi is legyen az igényed, olyan partnereket és szállítókat válassz, akikben megbízol és akik bizonyítottan kivételes munkát végeznek olyan ügyfelek számára, akik hasonló területen működnek, mint az te szervezeted. Nézz körül a mi műsoraink között is!

5. Legyél naprakész

Az átfogó podcast téma és az epizódtervek kidolgozásakor gondold át, hogyan tudsz a legjobban a körülötted zajló világ aktuális problémáira vagy eseményeire építeni.

Milyen kihívásokkal küzd jelenleg a céged? Mi érdekli most közönségedet? Mik az aktuális témák az iparágadban vagy a vevőid körében?

A tartalomkészítés során kulcsfontosságú, hogy nyomon kövesd az iparágadban zajló eseményeket. Érdemes egy kis időt eltölteni azzal, hogy számba vedd, mit csinálnak más podcasterek a te témádban, hogy jobban megértsd a jelenlegi helyzetet és hogy mire van igény.

6. Tedd magasra a lécet

Ami a hangminőséget és a szerkesztést illeti, ügyelj arra, hogy vállalati podcasted kiváló hangzású legyen. Ez különösen fontos, ha egy nagy nevű vállalat készíti/készítteti a műsort – az emberek jó minőségű tartalmat várnak el a nagy cégektől, ezért próbáld meg átgondolni, hogyan emelheted a színvonalat, és hogyan tudsz folyamatosan fejlődni. Minden egyes epizóddal.

Ezzel időnként vissza kell térni a budget kérdésére és be kell fektetni a megfelelő partnerekbe, szoftverekbe és erőforrásokba, hogy ne csak kiváló minőségű tartalmat, hanem hangot is készíts – nem is beszélve a videós podcastekről, amik még egy szinttel összetettebb projektet eredményeznek. Ebben segítségedre lehetünk, ha a profi stúdiónkat veszitek bérbe.

7. Válaszd ki a megfelelő műsorvezetőt

Ha a vállalati podcasted formátumához műsorvezetőre van szükség, fontos, hogy válassz valakit, aki segít a megfelelő stílus kialakításában. Választhatsz valakit a saját szervezetetekből, aki jól ismeri a témát, például a CEO vagy az alapító, de lehetőség az is, hogy profi rádiós (esetleg tv-s) műsorvezető vagy színész vezesse a podcastet. Ugyanakkor a mi javaslatunk egy belsős kolléga, aki érti és ismeri az iparágat és a megszólaló vendégeket.

Bárkit is választasz, fontos figyelembe venni néhány kulcsfontosságú elemet, többek között:

 • Erős kommunikációs készségek. Tisztán, érthetően, magabiztosan beszél a műsorvezető?
 • Karizma. A műsorvezető karizmatikus, megnyerő?
 • Szaktudás. Van-e a házigazdának különleges tudása vagy meglátása, amit hozzá tud tenni az epizódokhoz és a műsorhoz?

Műsorvezetőknek készítettünk egy komoly masterclass anyagot is, amit ingyen elérhetsz ide kattintva.

8. Határozd meg ideális hallgatói profilt

A tartalom tervezése során hasznos lehet szem előtt tartani, hogy kihez beszéltek valójában. Így személyre szabhatod a tartalmat, hogy pontosan annak a célcsoportnak az igényeit elégítsétek ki a műsorral, amely aztán akár vásárlóvá, ügyféllé válhat.

Természetesen nem akarjuk megkockáztatni, hogy bizonyos csoportokat hallgatóként elidegenítsünk, de az ideális hallgatói profil felvázolása nagy segítség lehet, amikor a csapatoddal a tartalomkészítési folyamatban döntési helyzetekbe kerültök. Soha nem lehet túl részletes ez a profilvázlat: tegyetek bele olyan dolgokat, mint az életkor, a nem, az iskolai végzettség, a napi szokások, az érdeklődési körök, az egyéni motivációk, tanulási szokások, szaktudás szintje, stb., ami befolyásolhatja a tartalmaitokat.

De még egyszer, ennek nem kell kőbe vésettnek lennie. Csak egy iránymutató, hogy minél értékesebb és izgalmasabb tartalmat tudjatok készíteni a megfelelő embereknek. 

9. Tűzz ki néhány elérendő célt

Az elemzési lehetőségek száma hatalmas, ha vállalati podcastekről van szó. A legtöbb esetben jelentést kell küldened az előrehaladásról és a podcast eredményeiről a felsőbb vezetésnek, hogy megértsék a megtérülést. Fontos, hogy rendszeres analitikai jelentésekkel készülj fel, hogy a megfelelő mutatószámokkal rendelkezz, és ami még fontosabb, hogy betekintést tudj nyújtani a számok mögé, hogy ezek pontosan mit mondanak a podcastről.

Az epizódok megjelenése előtt állíts be néhány benchmark célt, például letöltések számát, a végighallgatási arányokat, értékelések és vélemények számát, a podcastből szerzett leadek és tranzakciók alakulását, hogy nyomon tudd követni az előrehaladást. Ily módon, ha egy adott taktika vagy formátum különösen jól teljesít, a következő epizódokban továbbra is használhatjátok azt a közönség növelése érdekében.

10. Vond be az egész szervezetet

Bár valószínűleg csak néhány másik kollégával fogsz dolgozni közvetlenül a podcasten, fontos, hogy az egész céget bevond az érdeklődés felkeltésére és a mutatók növelésére. Ha egy nagy szervezetből érkezel, akkor enélkül elszalasztanád a lehetőséget, hogy kihasználd a belső alkalmazottak meglétének előnyeit azzal, hogy arra ösztönzöd őket, hogy hallgassák, értékeljék és osszák meg a műsort az ismerőseikkel.

Még ha az alkalmazottak mindössze 30%-a is támogatja a podcastet, ez gyorsan összeadódik, és segít abban, hogy az induláskor vonzerőt szerezzen az adásoknak. Az alkalmazottak bevonásának egyszerű módja egy belső nyereményjáték lebonyolítása, ahol díjakat, például műszaki kiegészítőket, ajándékkártyákat vagy egyéb jutalmakat kínálnak, amelyek arra ösztönzik őket, hogy meghallgassák és megosszák a podcastet.

BÓNUSZ: Podcast Marketing

Most, hogy megtervezted, elkészítetted és megjelent a műsor, itt az ideje, hogy a folyamat egyik legfontosabb összetevőjére összpontosíts: a podcast marketingre. Rengeteg taktika van, amellyel kísérletezhetsz, hogy elterjeszd vállalati podcastetek hírét. Ne habozz tovább próbálkozni a különböző platformok, médiumok és stratégiák tesztelésével, hogy megtudd, mi illik a márkátokhoz.
Hosszú és részletes cikket hoztunk létre a legjobb marketing megoldásokról, amelyet IDE KATTINTVA érhetsz el.

Ez is érdekelhet:

Kapcsolódó bejegyzések