6 kulcsfontosságú teljesítménymutató (KPI), amit mindenképp figyelj, ha márkázott podcasted van

Megmutatjuk a 6 legfontosabb KPI-t, amit érdemes figyelned, ha márkázott podcastet indítasz!

A podcastelés hazánkban is egyre népszerűbbé válik és marketing szakemberként elengedhetetlen és fontos, hogy mindent megtegyél, hogy a podcast sikere mérhetővé és láthatóvá váljon. Ennek a legjobb módja a kulcsfontosságú teljesítménymutatókon (KPI-okon) keresztül lehetséges.

Mindegy, hogy még csak gondolkozol egy podcast indításán vagy már több évad gyártásán vagy túl – a műsorod KPI-jainak beállítása mindenképpen kulcsfontosságú és prioritásként kell kezelned. Ezek a mutatók segítenek neked, hogy minél pontosabban megismerd a célközönségedet, megmutatják az esetleges tartalmi változtatások irányát és, hogy mire kell  koncentrálni, hogy a lehető legjobb adásokat készíthesd el. 

Számos KPI közül választhatsz, mi azonban most bemutatjuk neked a 6 legfontosabbat, amelyet mindenképp érdemes figyelned, hogy a podcasted a lehető leggyorsabban növekedjen és a legjobb irányba fejlődhessen. 

Vágjunk is bele!

1. Feliratkozók és lejátszások

A feliratkozók és lejátszások száma két olyan mutató, amely első ránézésre nagyon hasonlónak tűnik, de gyakran merőben eltérő dolgokra mutathatnak rá. 

A feliratkozóid száma jó rálátást ad arra, hogy a hallgatóid mennyire elkötelezettek, motiváltak a podcasteded iránt és hogy mennyire szeretnék mindig nyomon követni a podcasttel kapcsolatos történéseket  – azaz mennyira hajlandóak fel is iratkozni a csatornádra. A feliratkozóid számának elemzésekor betekintést nyerhetsz abba, hogy hány új hallgató érkezett a legutóbbi podcast marketing kampányod következtében, és azt is láthatod, hogy hány olyan lojális és elkötelezett hallgatód van, akik már az első napoktól kezdve követnek. Ezzel együtt ez az elsődleges mérési módja a közönséged növekedésének is. 

Lejátszások vs. Feliratkozók

A lejátszások száma különbözik a feliratkozók számától, de ugyanolyan fontos mérőszám. Például: lejátszhatsz egy podcast epizódot anélkül, hogy feliratkoznál a podcast csatornára (de fordítva is ugyanúgy igaz lehet – lehetsz feliratkozó anélkül, hogy valaha egyetlen epizódot is meghallgatnál!).  A lejátszások száma  betekintést ad abba, hogy melyik témák, címek vagy vendégek rezonálnak a legjobban a közönségeddel – akár olyanoknaktól is, akik egészen véletlenül találnak rá a podcastedre.

A feliratkozókat és a lejátszásokat is hosszú távon érdemes vizsgálni, – soha nem rövid távon – mert a mintázatok és trendek mutatnak igazán érdekes adatokat. A legtöbb podcast hosting platform kínál lejátszási és feliratkozói adatokat, a platformok azonban nagyban eltérhetnek az adatok komplexitását tekintve. Gyakran látjuk, hogy más-más adatokat mutatnak az egyes felületek. 

Számos platform megkülönbözteti a lejátszások (downloads, plays) számát és a stream-elések (streams) számát. Utóbbi azokat mutatja, akik legalább 1 vagy 2 percet meghallgatnak az adásokból. A méréseink szerint kb. 20%-át el is lehet veszíteni az epizód első 1-2 percében, ezért nagyon fontos, hogy mit teszünk az adás legelejére. 

Ha szeretnél az adataid mélyére ásni, vedd fel velünk a kapcsolatot egy podcast elemzésért!

2. Egyedi hallgatók száma

Az egyedi hallgatók azon személyeknek vagy eszközöken a száma, akik lejátszották a podcasted egy epizódját. Ez a szám pontos képet ad arról, hogy hány különböző ember hallgatja a műsorodat, mekkora közönséget tudsz ténylegesen elérni. 

Ez a mutató – bár hasonló, mégis – eltér az összes lejátszások (letöltések) számától. Az összes hallgatás ugyanis azt nézi, hogy hányszor nyomták meg a lejátszás gombot, beleszámolva a többszöri lejátszásokat is egy eszközön (pl. ha valaki újrahallgatja ugyanazt az epizódot). 

Mindkettő nagyon fontos, de az egyedi hallgatók száma adja a pontosabb képet arról, hogy valójában hány emberhez jut el a műsorod. Minden steaming platform megosztja ezt a mérőszámot, így könnyen mérheted és javíthatod időről-időre.

3. Adatbázis mérete

Gyakran szoktak a podcastekre marketing eszközként, bizonyos esetekben kifejezetten lead generáló megoldásként tekinteni. Ebben az esetben a podcast a marketing tölcsér tetején helyezkedik el, magasa minőségű, de ingyenes, szakértői tartalomként. Ilyenkor a podcast stratégiai célja, hogy egy következő szintre emelje a hallgatóval a kapcsolatot, aki potenciális ügyféllé válhat a jövőben. Ehhez gyakori megoldás, ha egy adatbázisba tereljük azokat a hallgatókat, akik szeretnének többet megtudni egy témáról, ezáltal pedig mérni tudjuk, hogy a podcastünk hallgatóiból hányat tudunk érdeklődővé, később ügyféllé konvertálni.
Milyen adatbázisok lehetségesek? Ide értjük a podcast zárt Facebook vagy Linkedin csoportját, egy hírlevéllista feliratkozást, egy ingyenes webináriumon való részvételt vagy egy fizikai esemény regisztrálóit. A listát lehetne még folytatni, de ezek a leggyakoribb példák, és bizony remekül is működnek. Minden mérésünk és tapasztalatunk azt mutatja, hogy remekül (10% felett) lehet konvertálni a podcastek hallgatóközönségét, ez pedig egy olyan KPI, amit minden üzleti céllal létrehozott podcast esetén érdemes követni heti vagy havi rendszerességgel, vagy akár epizódokra bontva.

A social média zárt csoportok nem csak a hallgatótábor növelésének jó eszközei, hanem lehetőséget adnak, hogy kapcsolódhass a közönségeddel a különböző platformokon és még elkötelezettebb közönséget építhess.

A BB zárt csoportjában már közel 4.000 hallgató van jelen

4. Rangsorok és értékelések

A rangsorok és értékelések tulajdonképpen egy barát digitális verziói, aki azt ajánlja, hogy hallgass meg az adott podcastet, mert úgy gondolja, hogy az tetszeni fog számodra. 

Ha egy hallgató rangsorolja vagy értékeli a podcastedet, az azt jelenti, hogy erős érzelmi reakciót váltott ki belőle a tartalom, mert az extra cselekvésre is késztette őt.

A pozitív értékelések mágnesként hatnak az új hallgatókra. Idővel a rangsorok és az értékelések növelik a hitelességedet az új hallgatók előtt és növelik a megjelenéseid számát a podcast platformokon, ezáltal bizalmi jelzésként szolgálva az új közönség előtt. 

TOP 10 magyar podcast business kategóriában

Hasznos tipp: ha szeretnéd ösztönözni a hallgatóidat, hogy adjanak értékeléseket, ezzel elősegítve a rangsorokban való jó szereplését, akkor minden epizód elején (vagy végén) hívd fel erre a figyelmüket!

5. Átlagos hallgatottsági arány

A hallgatottsági arány azt méri, hogy az egyes epizódok hány százalékát hallgatták meg lejátszások során. Ezt a mutatót fontos nyomon követni, mert jelzi, hogy a hallgatók mennyire elkötelezettek a podcast iránt és mennyire érdekli őket az adott epizód az elejétől a végéig. 

Az alacsony hallgatottsági arány azt is megmutatja, hogy hol van javítandó terület: lehet ez a terület vagy téma, a hirdetések helye, a zeneválasztás vagy a hangminőség. Megnézheted az adott epizódoknál, hogy hol hagyják azt abba és a műsornak azt a részét érdemes javítani. 

A hallgatottsági aránnyal mérheted azt is, hogy a tartalmad mely aspektusaival rezonálnak a legjobban a hallgatóid. Ha a hallgatók mindig ugyanannál a résznél hagynak fel a lejátszással, az jelzi, hogy hol van szükség változtatásra. 

Ha rendre csak az adások elejébe hallgatnak bele a hallgatók, az akár azt is mutathatja, hogy a marketing tevékenységgel nem a tartalom iránt érdeklődőket tudtad bevonzani, vagy az epizód címe valami más tartalmat vetített előre, ezért csalódottan távoztak a hallgatók.

6. Epizódról-epizódra mérőszámok

Ha az egyes epizódok számait egymás után elemzed, akkor ezek a számok segítenek megérteni a podcasted fejlődési dinamikáját. Ha áttekinted a legjobban teljesítő témákat és címeket, az átlagos hallgatottsági időt epizódonként és a hallgatók földrajzi és demográfiai adatait, akkor reális képet kaphatsz arról, hogy az idők során hogy fejlődött a műsorod és hogy hogyan alakult a hallgatói bázisod.

Néhány a legnépszerűbb podcast platformok közül – mint pl. az Apple Podcast és a Google Podcast – mutat olyan fontos epizódonkénti adatokat, mint például hogy az adott epizódokat milyen eszközökről és hány egyedi eszközről hallgatták, vagy a “sokatmondó” epizódonkénti lejátszások számát. Ha rendelkezel ezekkel az adatokkal, merülj el bennük!

Összefoglalásként

Ahogy láthatod, fontos analitikák széles tárháza áll rendelkezésedre, hogy jobban megismerd és megértsd a hallgatóidat, és hogy fejleszd a podcastedet a sikeresség érdekében. A fent említett 6 KPI mind betekintést nyújt abba, hogy hogyan működik a műsorod és milyen tartalmak működnek jól a közönséged számára. Ezekből az adatokból érdemes egy egyszerű riport dashboard-ot létrehoznotok, amin legalább havonta frissítitek az adatokat. Így látjátok a tendenciákat, amikből lehet tanulni.

Használd őket, hogy megismerd erősségeidet és gyengeségeidet, és hogy mielőbb végrehajthasd a szükséges intézkedéseket, javításokat.

Ez is érdekelhet:

Kapcsolódó bejegyzések