A Nagy Podcast Marketing útmutató – Hogyan érd el és ragadd meg a hallgatóid figyelmét? 50+ PRO tipp az üzletileg is sikeres és népszerű podcastekhez

Mi kell ahhoz, hogy sikeres podcast csatornát indítva eljussunk nulláról az ezredik, majd a tízezredik hallgatóig? Mi az eredményes podcast marketing kulcsa 2023-ban? Milyen stratégiában és módszerekben érdemes gondolkodni?

Nap, mint nap toplistás magyar podcast show-k fejlődésében közreműködve erősen foglalkoztat minket a kérdéskör. Ezért leültünk, és alaposan végigvettük azokat a podcast marketing gyakorlatokat, amelyek már sokszor bizonyítottak.

Mivel szívügyünk az értékadásra fókuszáló minőségi podcast formációk segítése, ezért bízunk benne, hogy a bejegyzés a számodra is bőven tartogat hasznosítható módszereket.

A sikeres podcast marketing alappillére a minőségi tartalom

Magas színvonalú podcast adásokra alapozva egyszerűbb feladat marketing stratégiát építeni. A több szempontból igényességet tükröző epizódok iránt egyrészt fogékonyabb a hallgatóság, másrészt márkaépítés céljából is megéri magasra tenni a lécet.  

Az alábbiakban egyesével ki is bontjuk a minőségi tartalomgyártás esszenciális összetevőit podcast-ekre szabva:

 • Tudatos témaválasztás

Célszerű a startnál megválaszolni a „miről akarunk beszélgetni” kérdést. Egy podcast témaválasztása olyan, mint egy termék, szolgáltatás vagy vállalkozás pozicionálása. Minél inkább sikerül megfelelő „réspiacot” találni a mondandóval, annál lojálisabb követőtáborra tehetünk szert rövid idő alatt.

Mindenekelőtt olyan témakör mellett a legjobb letenni a voksot, ami iránt lelkesedést érzünk. Így tudunk majd erőlködés nélkül, lelkesen, szórakoztatóan beszélgetni epizódról epizódra, fenntartva a hallgatók érdeklődését.

Fontos továbbá, hogy a téma érdekelje az embereket, illetve legyen alkalmas komplett adások kitöltéséhez. A lebilincselő podcastek egyszerre szórakoztatók és informatívak. Az angol nyelvben használatos „infotainment” műfaj eltalálása legyen a cél.

Mi például a Brocasterz csapatával közreműködtünk már horgász, lakásfelújítással foglalkozó és – többek között – munkaerőpiaci podcast elindulásában is. Pusztán ötletelés kérdése csak, hogy sikerüljön egy még nem elcsépelt témát találni. Szinte bármilyen vállalkozásnál logikus döntés lehet a podcast indítása, ahol a közönséggel fenn akarjuk tartani a kapcsolatot

 • Célcsoport meghatározása

A témakör definiálásával egy füst alatt jöhet a célcsoport körülhatárolása.

 • A választott témában kinek és milyen formában tudunk értéket adni?
 • Milyen információt/tudást keresnek ennek a csoportnak a tagjai?
 • Hol érhetők ők el?

Ideális esetben ezek a gondolkodás fő mozgatórugói. A lényeg, hogy sikerüljön megtalálni a célközönséget foglalkoztató, illetve a számunkra érdekes kérdésköröket.

A szokásos demográfiai adatok helyett sokkal inkább érdeklődési terület, célok vagy jellemző problémás élethelyzetek alapján keresve találhatunk rá az ideálisnak számító közönségre. Menet közben persze elképzelhetők kisebb-nagyobb irányváltások, ugyanakkor a startnál kijelölt fő csapásirány segít szabályozott mederben terelgetni az adások menetét.

 • Formátumválasztás

Léteznek állandó szereplős formációk, más műsorokban egyazon házigazda beszélget adásról adásra más vendégekkel, számos podcast a kettő kombinációjaként működik, és egyszereplős produkciók is léteznek.

Az alapok lefektetésekor érdemes ebből a szempontból is kijelölni az irányokat. Keresni egy ideális műsorvezető társat, gondolkodni az első epizódok vendéghívásán, akár az általunk kedvelt formációk struktúráját is modellezve.

Nincsenek “podcast aranyszabályok” formátum, hossz, tartalom vagy előadásmód szempontjából. Az számít igazán, hogy a választott formátum tegye lehetővé a hiteles, közérthető, szórakoztató kommunikációt a műsorban, hozzájárulva a céljainkhoz. Ez különösen fontos egy szakértői podcast indításakor, illetve ha bármilyen üzleti cél van mögötte.

 • Vendéghívás

A személyes network adta lehetőségeket kihagyott ziccer volna parlagon hagyni, hiszen egy-egy sokak számára érdekes, népszerű vendég szereplése instant növekedést generálhat a hallgatók számát tekintve.

A legjobb vendég az, aki nemcsak népes követőbázist tudhat magáénak, de a követőtáborát a mi témánk is érdekli. Így az ő vendégszereplésén keresztül újabb visszatérő hallgatókra tehetünk szert, miközben „win-win” helyzetként ő is profitálhat a vendégszereplés által.

Természetesen nem feltétlenül csak ismert személyekkel érdemes műsort készíteni. Ezzel együtt marketing szempontból nem elhanyagolható, hogy a vendég neve tud-e kattintásra és hallgatásra ösztönözni.

Hasznos tipp: vegyük fel a kapcsolatot konkrét adástervvel, izgalmas apropóval a vendégjelöltekkel, hiszen így nekik is könnyebb igent mondani. Célszerű továbbá közösen kidolgozni a tervezett adásmenetet, proaktívan kikerülve az improvizációban rejlő kockázatot.

 • A hangminőség fontosságáról

Tapasztalatból tudjuk, hogy kifogástalan hangminőség és precíz vágás nélkül nem beszélhetünk minőségi tartalomról, minőségi tartalom nélkül pedig a marketing tevékenységeink is zsákutcába kerülhetnek Bizonyos szintig persze elég lehet a közepes hangminőség, ellenben a sistergő, halk vagy túl zajos felvételeket a lebilincselő tartalom is csak ideig-óráig viszi el a hátán. 

Brocasterz podcast stúdió

Annál is inkább célszerű kiküszöbölni a hangminőség miatti hallgatói lemorzsolódást, mivel a stúdióbérlés lehetősége mellett egy profi hangfelszerelés is bőven a megfizethető kategóriába tartozik. 

Érdemes beletenni a munkát a vágásba is, következetesen kigyomlálva a hallgathatóságra zavaróan ható „ő-zéseket”, zajokat, szóismétléseket, hibákat és indokolatlan szüneteket. Egy idő után a legjobb tartalmat is képes aláásni a precíz utómunka hiánya, a hallgatók elpártolását kiváltva. Ne kövessük el ezt a hibát.

 • Következetes megjelenési dátum

A Biznisz Boyz podcast hűséges hallgatói bizonyára fejből tudják, hogy kéthetente kedd reggel borítékolhatóan újabb adás érkezik. Ez a fajta következetesség rendkívül fontos, hiszen ennek köszönhetően

  • egyrészt magunkat sarkalljuk az új epizódok rögzítésére és publikálására;
  • a hallgatóinknál szokássá formálódhat az adásaink rendszeres hallgatása;
  • miközben a konzekvensen megjelenő tartalmainkat az algoritmus is nagyobb eséllyel kaphatja fel.

Még két lényeges tényező a tartalomhoz

Egy podcast akkor az igazi, ha színes, egyedi és egészséges mértékben teret enged a személyiségnek. A belülről fakadó, 100%-ban őszinte egyéni stílus mikrofonon keresztül is átmegy, mágnesként szegezve a podcast adásokra a hallgatók figyelmét.

Apropó, figyelem! Nem árt előre felkészülni arra, hogy a legelső podcast adás lesz egyben az egyik legtöbbet hallgatott. Bármikor érkezik ugyanis egy új hallgató, jó eséllyel az első epizódot is meg fogja hallgatni. Nem kérdés tehát, hogy az első adást jól át kell gondolni. De ez ne ijesszen meg minket: a rutin a tapasztalattal érkezik meg.!

Amennyiben a fentiek mindegyikére sikerül konzekvensen törekedni, úgy stabil alapokra építkezhetünk. Vagyis elkezdhetünk foglalkozni a podcast marketing kulcsfontosságú kérdését jelentő disztribúcióval.

A podcast marketing Szent Gráljai toplistás magyar show-k tapasztalatai alapján

A legnagyobb tech és média cégek jelenleg ölre menő harcot vívnak a podcasterek kegyeiért (és persze a hallgatók figyelméért), ezért egymást felüllicitálva invesztálnak a keresőmotorjaik és felületeik fejlesztésébe. Ennek pedig mi nagyon örülhetünk. 🙂 Használjuk hát ki a podcast platformok erejét, több szempontból is: egyrészt a méréseink szerint ezen platformok algoritmusai számos új hallgatót hoznak, valamint zömében ezek az oldalak ugyanúgy versenyeznek egymással a Google keresőjében, hogy a mi műsorunkat elsőként jelenítsék meg. Segítsünk hát az algoritmusoknak és a Google-nek kulcsszavazott podcastekkel. Hol és hogyan? Ezeket szedjük össze alább.

 • Kötelezőnek számító podcast lejátszó platformok

Spotify, Apple Podcasts és Google Podcasts. Ezen a három platformon mindenképp legyenek elérhetők az adások, mert a hallgatók részéről ezek a leginkább preferált felületek. Ha van rá kapacitás, akkor szóba jöhet még a SoundCloud, a Deezer, a Sticher vagy egyéb felület is. Ugyanúgy regisztrálhatjuk a podcastünket a PodPad, a Podcast.hu vagy a VOIZ aggregátor felületeire. Ezek mind-mind extra elérést adhatnak.

 • Podcast SEO /vagy röviden csak PEO/

Fontos, hogy a fentebb említett podcast platformok mindegyike saját algoritmussal dolgozik. Az epizódok címét, leírását célszerű tudatosan szövegezni, hogy az szinkronban legyen az algoritmus által preferált szempontokkal.

Ahogy a hagyományos értelemben vett keresőoptimalizálásnál, úgy optimalizálhatjuk például kulcsszóra az adásaink címét, illetve a leiratát. Mivel sok tartalomkészítő nem figyel erre, így viszonylag könnyű kedvezőnek számító helyezésekhez jutni.

 • Podcast szöveges tartalmak

Részben már érintettük az előző pontban. Az adások címét, illetve leiratát fogalmazzuk meg érdekesen, izgalmasan, szorgalmazva a lejátszást. Akár tesztelni is lehet az egyes címeket, így néhány adás után könnyebben eltalálhatók a nyerő címformulák.

Fontos szempont, hogy minden adás címe legyen kattintásra ösztönző, izgalmas és informatív. Ha vendég szerepelt a műsorban, kerüljön be a neve a cím elejére. Amennyiben egy fontos kulcsszóra építettük fel az adást, szintúgy. 

Kerüljük a semmitmondó címeket, mert ezekre kevésbé kattintanak az érdeklődők – ami egyúttal az algoritmus felé is üzenet: a podcastnek alacsony az átkattintási rátája (CTR).

 • Youtube – az egyik legjobb ajánlórendszer, amit kiaknázhatunk

A videózás lehetőségéről később bővebben is lesz szó, most az egyszerűbb megoldásra hívnánk fel a figyelmet. Plusz hallgatóságra tehetünk szert pusztán azáltal, hogy a hangfelvételt saját Youtube csatornára töltjük fel.

Vizuális elemként pedig megteszi az adáshoz készített fotó, vagy a később ismertetett Headliner segítségével készíthető audiogram

Így szinte minimális többletmunkával kiaknázhatjuk a Youtube algoritmusában rejlő lehetőségeket, ahol sokkal szofisztikáltabb az ajánlórendszer, a kulcsszavakra optimalizálás lehetőségével és jelentőségével együtt.

 • Weboldal – szálljunk versenybe a saját oldalunkkal is a keresési pozíciókért

Amint engedik az erőforrások, megéri dedikált honlapot készíteni vagy készíttetni a podcastünk számára. A tartalom stílusát és mondandóját tükröző designnal, a rendszeres szereplő(k) bemutatásával, elérhetőségekkel.

Érdemes továbbá beágyazni a weboldalra az egyes adások linkjét is, kedvcsinálóként rövid szöveges összegzést mellékelve az adott epizódok tartalmáról. 

Podcast marketing szempontból ennek azért van kiemelt jelentősége, mert egy weboldalt önállóan tudunk SEO-zni, kulcsszavakra optimalizálni. Így az adásoknak egy új forrásból tudunk gyakorlatilag ingyen látogatókat szerezni. Az elkészült blogposztokat, landingoldalakat vagy a főoldalt pedig a sztenderd hirdetési felületeken be is tudjuk hirdetni, ezek hatékonyságát pedig mérni tudjuk.

 • Blogbejegyzések

Ha már van saját honlapunk, kihagyott ziccer volna nem készíteni blogcikkeket az adások témájáról. A szöveges tartalom lehet az audio formátum zanzásított változata, amely célzott kulcsszavakkal megtámogatva hatékony SEO eszközként segíthet az újabb hallgatók toborzásában.

Természetesen a cikkekbe ágyazzuk be az adások linkjét, emellett pedig keresztlinkekkel a korábbi epizódok promotálása is eredményesen működhet.

 • Toplisták (Spotify, Apple Podcast, Google Podcasts)

A másik nagy ütőkártyát az podcast toplisták jelentik – tapasztalatunk szerint a podcast marketing egyik legfontosabb pillére ez az új hallgatók elérésének szempontjából, bár itt van talán a legkevesebb kontrollunk is. Minél többször sikerül ide felkerülni egy-egy népszerű epizóddal vagy a teljes adással, annál több hallgató kaphat kedvet a belehallgatáshoz.

Persze ezekre a toplistákra nem a két szép szemünkért tesznek fel minket. Számít az adásaink minősége, hallgatottsága, illetve hogy mennyire hallgatják végig az epizódjainkat. Egyébként eredményesen növelhető a hallgatások hossza.

 •  
 1. Az epizódok ideális hosszának a folyamatos tesztelésével;
 2. Az ún. teaser részletek beépítésével kapásból az adások kezdésénél, checkpointokat beépítve a fontosabb tartalmi részekhez.

Fontos infó, hogy az Apple Podcast felülete extra lökést szokott adni egy-egy újonnan indult podcast csatornának, így akár kisebb lejátszási számmal is be lehet ideiglenesen kerülni a toplistákba. Még egy indok arra, hogy tényleg kifogástalan minőségben kell lehozni az első adást!

Podcast social media marketing

Podcast marketing a közösségi médiában

A tartósan sikeres podcast marketing másik kulcsa „jelen lenni” a hallgatóság életében és minőségi kapcsolatba lépni velük. A cél az, hogy időről időre találkozzanak a podcastünk aktualitásaival, újabb epizódjaival, és persze hallgassanak minket, mi pedig hallgassuk meg őket. Ehhez ma a közösségi média a leghatékonyabb eszköz.

 • Az interakciók szorgalmazása esszenciális kérdés

A kétirányú kommunikáció az eredményes podcast marketing generátoraként segítheti a követőbázis konstans növekedését. Kiváló példa erre az immáron 3.300-nál is több tagot számláló Biznisz Boyz Podcast csoport vagy az épp 1100 fős Vállalkozóból Vállalkozás Podcast csoport, amiknek a menedzselése és folyamatos gondozása minden fáradozást megért.

A műsorvezetőkkel, egymással, illetve a podcast vendégekkel való beszélgetés lehetősége önmagában is erőteljes hívószó lehet a csatlakozáshoz. A hasonló gondolkodású emberek pedig nagyban segíthetik, hogy szívet melengetően klassz közösség épüljön a podcast köré.

 • Mi alapján válasszunk social media platformot?

A legfontosabb szempont, hogy melyik közösségi média felületen tudunk hatékonyan kommunikálni a hallgatóság felé. Érdemes feltérképezni, jellemzően melyik platformon vannak jelen nagy arányban a célközönségünk tagjai, és ott miként juthat el hozzájuk az üzenetünk.

Facebookon változatos célközönség van jelen, ugyanakkor a tényleges eléréshez vagy csoport indításában, vagy hirdetésekkel megtámogatott kommunikációban célszerű gondolkodni, hacsak nincs már egyébként is nagy követőtáborunk, mint Gál Kristóf esetében is. Üzleti témáknál a LinkedIn, könnyedebb területeken az Instagram, illetve egyre inkább a TikTok használata lehet a célravezető.

Mindegyik platformnak megvannak a maga sajátosságai. Értenünk kell a különbséget köztük, és azt kell választanunk, aminek az elveihez tudunk alkalmazkodni a tartalmainkkal.

Nagyon leegyszerűsítve: a Facebookon a szöveg, Instagramon a kép, Tiktokon pedig a videó a fő hordozófelület. Te melyikben tudod kifejezni magad a legjobban?

 • Hány közösségi média csatornán legyünk jelen?

Ezt a rendelkezésre álló idő, kapacitás és anyagi források fényében javasolt felmérni. Érdemes nem túlvállalni magunkat. Inkább legyünk jelen célzottan egy felületen, de ott törekedjünk a konzisztens kommunikációra. A hosszú távú eredményesség kulcsa a kontinuitás és a rendszeresség.

 • Melyek a podcast marketing eredményes tartalomtípusai a közösségi médiában?

Kedvező számokat produkálhat az adások előtti beharangozó poszt, akár egyszerűbb fotós illusztrációval, illetve frappáns szöveggel az epizód tartalmáról, vagy a meghívott vendég kilétéről.

Valóságos podcast marketing fegyvernek számítanak az epizódok kulcs gondolatait tartalmazó teaser videók. Legfeljebb egyperces kivágások, amelyek – többek között – a Headliner felületén pikk-pakk esztétikus audiogram formátumra alakíthatók.

Időről időre indíthatunk szavazást az adásokkal kapcsolatban, ezzel is motiválva az interaktivitást. Továbbá felvétel közben egy-egy fotós poszt, vagy rövid videós bejelentkezés is szolgálhat tartalomként.

Érdekes lehet a követőknek minden olyan tartalom, ami a podcast készülésének színfalai mögé enged betekintést. Ebből végtelen mennyiségű tartalom készíthető némi kreativitással és előtervezéssel.

 • Milyen rendszerességre törekedjünk a közösségi média kommunikációban?

A lényeg itt is a következetességben és a fenntarthatóságban rejlik. Amennyiben rendelkezésre áll a kapacitás, heti szinten 3-4 bejegyzést érdemes beiktatni feladatként, vagy kiszervezni ezek közzétételét.

Természetesen nem baj, ha ennél gyakoribb tartalommegosztást is sikerül fenntartani. Mérjük fel ugyanakkor reálisan a lehetőségeinket, vállaljunk inkább be kevesebb posztot, de azok kerüljenek ki rendszeresen.

Kéthetente megjelenő adásoknál egy beharangozó poszt, három teaser videó, egy szavazás és egy az adásban el nem hangzott érdekesség, extra fotó vagy izgalmas kérdés máris megtöltheti a tartalomnaptárat.

Ne felejtsük el, hogy a social media-t a legmagasabb szinten használó véleményvezérek naponta számos tartalommal jelentkeznek. Valahol igaz, hogy ezen a téren a mennyiség az egyik fő domináns tényező.

A végletekig csiszolt szövegek, napokig szerkesztett képek, és hatalmas energiabefektetéssel összeállított videós tartalmak helyett nyugodtan törekedjünk a spontán, könnyed, gyorsan elkészíthető, ám emiatt gyakrabban publikálható tartalmakra. Ha ezek a tartalmak interakcióra sarkallnak, akkor a közösségi platformok algoritmusai kedvező eséllyel jutalmazni fogják a folyamatos kommunikációnkat.

 • Hirdetések a közösségi médiában

Hogyha rendelkezésre áll anyagi forrás megtámogatni a közösségi média kommunikáció eléréseit, akkor ez is lehet a podcast marketing célravezető eszköze. Persze ott és abban a formátumban hirdetve, ahol a lehető legjobb áron tudunk megszerezni egy-egy új hallgatót.

A hirdetések egyelőre arra kiválóak, hogy ha be tudjuk célozni bizonyos szempontok alapján a célközönségünket, akkor a tudtukra adjuk, hogy létezik a műsorunk. Egyelőre a tapasztalataink alapján azonban nem lehet kimagasló eredményeket elérni pusztán hirdetésekkel. A hirdetéseket inkább a tartalommarketing támogatására, felerősítésére javasoljuk.

Ezzel végére is értünk a legismertebb podcast marketing módszerek ismertetésének.  Legtöbbször ezek a metódusok merülnek fel lehetőségként. Hallgatók tömegeiről maradnánk le ugyanakkor, ha itt megállnánk.

Tudjuk ugyanis még fokozni, némi kreativitással sokféle módja lehet még a csatorna promócióinak. Vagyis következzenek a podcast marketing kicsit underground, kicsit gerilla, de mindenképp hatékonyan működő praktikái.

Podcast marketing módszerek – amelyekre (talán) nem is gondolnál

A most következő praktikákban az a legjobb, hogy viszonylag kevesen alkalmazzák őket. Mondhatni kiaknázatlan lehetőségek podcastek esetén a hazai piacon, amelyekkel célzottan kísérletezve akár ugrásszerű növekedés is produkálható a hallgatottságot tekintve.

Mindenképp megéri velük a kísérletezés, még ha egyik-másik akár ijesztőnek, vagy szokatlannak is tűnhet. Csak javasolni tudjuk tehát a gyakorlatban történő alkalmazásukat:

 • Adásfelvételek élő közvetítéssel

Podcast csatornaként is mindenképp megéri időről időre „élőzni”, több szempontból is. Az élő felvétel interaktív formátumnak számít. Magyarul a hallgatók bevonhatók kérdésekkel és kommentek formájában, számukra pedig extra motiváció, hogy részesei lehetnek az adásmenetnek.

Az élőben felvett podcast epizódok másrészt audiovizuális élményt kínáló marketing eszközként hasznosulhatnak később. Vagyis segíthetik tovább fokozni a hallgatók elköteleződését. Nem beszélve arról, hogy az élő közvetítéseket a közösségi média felületek algoritmusai is jobban preferálják.

 • Podcast felvétel és videós felvétel párhuzamosan

Fentebb már tettünk utalást a Youtube jelenlét hasznosságára, ugyanakkor ha a lehetőségek engedik, erre is rá lehet tenni egy lapáttal. Nem kell hozzá más, mint a beszélgetőpartnerek között elhelyezett kamera, ideális fényviszonyok, illetve némi utómunka a vágással. No, persze ez költséges és időigényes tevékenység lehet, ha minőségi videós tartalmat akarunk gyártani. 

Cserébe extra felületet nyerhetünk, ahol tovább mélyíthető a hallgatói elkötelezettség, a követőszám növelésével együtt, hiszen kihasználhatjuk a Youtube végletekig csiszolt algoritmusait. Profibb minőségre törekedve szerződtethetünk gyakorlott videóst is. A magas színvonalú videós anyagok gyártásában jártas szakember közreműködése szintlépést jelenthet a vizuális elemeket tekintve. 

Ha a podcast felvételek videós anyaggal társulnak, az szinte végtelen további tartalommarketing lehetőséget biztosít.

 • PR megjelenés

A PR, mint podcast marketing módszer szintén keveseknek jut eszébe, holott kimondottan hatásos eszközként segíthet a növekedésben. Nem kell hozzá más, mint érdekes tartalmak írása, bekerülés az ismert médiumokba, illetve az ellenérték kiegyenlítése. Na jó, ennyire nem egyszerű a helyzet. 🙂 

A „mi legyen a PR anyag” kérdéshez működőképes ötlet lehet a legtöbbet hallgatott adások témáját újragondolni és arról kerekíteni izgalmas írást. De érdekfeszítő körítéssel a bemutatkozó PR cikkek, vagy a sokak számára lényeges kérdések feldolgozása is hozhat sok új hallgatót.

Ami a megjelenést illeti, érdemes lehet gyakorlott PR szakértői kontaktot keresni, illetve alternatív lehetőségként a Whitepress felületén akár mi magunk dönthetünk a preferált portálról, a rendelkezésre álló források alapján.

Mi azért dolgozunk PR szakértővel, mert az ő dolga a média, az újságírók számára is érdekes tartalmat varázsolni a podcastünk anyagaiból vagy a cégünk szolgáltatásából. Továbbá a piacon gyakorlott szakértők rendelkeznek olyan címlistával, akiknek érdemes elküldeni a sajtóanyagot. Sőt, akár hatással is tudnak arra lenni, hogy megjelenik-e a megírt anyag. 

Ha a pénz nem akadály, nyugodtan gondolkodhatunk professzionális PR ügynökség bevonásában is. A lényeg, hogy kérjünk szakmai segítséget ahelyett, hogy magunk bombáznánk a Linkedinen az újságírókat.

 • Nyomtatott sajtó

Hogyha a podcast témája bármilyen szinten köthető lokális közönséghez,, akár a print is funkcionálhat hatásos podcast marketing módszerként.

Újságcikk, hirdetés, szórólap, liftreklám, mondhatni bármi szóba jöhet, ami potenciálisan segítheti az ismertséget. Ott vannak továbbá az óriásplakátok, a buszok és villamosok, vagy a plázák reklámcélra megvásárolható felületei.

Nyomtatott anyagoknál innovatív ötlet lehet a QR kód elhelyezése, amelyet beolvasva akár a legnépszerűbb adásból kerülhet lejátszásra egy izgalmas teaser videó.

Ennek a formátumnak a mérhetősége szinte lehetetlen, ezért csak olyan márkaépítő kampányok kiegészítéseként javasoljuk, amikor a fent említett elemeket már kiaknáztuk, és nem gond, ha milliós nagyságrendre rúg a marketing költségvetésünk.

 • Vendégszereplés más műsorokban

Megéri nyitottan gondolkodni és „win-win-win” felállásban gondolkodni más produkciók készítőivel. Egy-egy jól sikerült vendégszerepléssel nemcsak mi, hanem a másik fél, illetve a hallgatóság is jól járhat ugyanis.

Mozgósítható tehát a személyes kapcsolati háló, ráírhatunk a szimpatikusnak talált adások szerkesztőire, sosem lehet tudni, mikor érhet be egy ismeretség.

Keressük azokat az együttműködéseket, ahol a két podcast célközönsége megegyezik vagy átfedésben van. S ha már elértük, hogy megjelenjünk mások műsorában, feltétlenül aknázzuk ki a megjelenéseket közönségaktivizáló kampányokkal: ilyen lehet egy nyereményjáték, amit az adásban hirdetünk meg mindkét podcast hallgatói részére.

 • Közös adás más podcast készítőkkel

Célszerű ennek a lehetőségét is mérlegelni, amennyiben minden érintett nyerhet a dolgon. Természetesen a formáció akkor az igazi, hogy a kooperációban résztvevő podcast csatornák témái relevánsnak számítanak.

Külföldi focival foglalkozó podcast kooperálhat például a magyar focis műsorkészítőkkel, online marketing podcast a vállalkozás témáit feldolgozó produkcióval, hogy csak néhány lehetséges ötletet említsünk.

 • Konferenciák, meetupok – legyünk fizikailag is jelen podcasterként!

Ha van lehetőség előnyös feltételekkel bejutni olyan rendezvényre, ahol a célközönség viszonylag nagy arányban képviselteti magát, akkor éljünk bátran a kínálkozó lehetőséggel. A BizniszBoyz podcast életében például komoly mérföldkő volt a 2020-as Ecommerce Expo-n való szereplés.

Konferencia, meetup vagy bármilyen esemény keretei között megjelenni, egyet jelenthet a bizalomépítéssel, illetve a szakértői márkánk erősítésével. Sokszor erre akár ingyen is lehetőséget biztosítanak ezek a rendezvények, ha megfelelő értéket tudunk szolgáltatni cserébe az előadásunkkal vagy az általunk bevonzott közönséggel.

 • Közönségtalálkozó – építsünk kapcsolatot a hallgatóinkkal személyesen is!

Amikor a járványhelyzet engedi, a csatorna pedig fontos mérföldkőhöz (évforduló, 100-adik adás) érkezik, nagyszerű ötletnek bizonyulhat közönségtalálkozót szervezni. Sőt, a személyes találkozáson túl az esemény apropóján akár élő adást is fel tudunk venni, több fronton kiaknázva így a lehetőségeket.

 • Egyperces bemutatkozások, személyes ismeretség, email aláírás

Üzleti vagy egyéb partnerekkel folytatott beszélgetéseknél, networking eseményeken vagy szinte bármilyen élethelyzetben praktikus lépés lehet említést tenni a podcast létezéséről, amikor csak módunk van válaszolni a „mivel foglalkozol” kérdésre.

Akár a névjegykártyánkon is ott szerepelhet a podcast neve, értelemszerűen az elérhetőségeivel együtt.

Bónusz tippként egyetlen percbe telhet beilleszteni az email aláírásunkba a podcast nevét, lényegét, az elérhetőségével együtt.

 • Megosztás a saját közösségi média felületeken

Ha már csinálunk valamit, tegyük azt büszkén és merjük megosztani a saját közösségi média felületeinken. Különösen az első adások megosztása javasolt, hogy minél hamarabb kialakuljon egy értelmezhetőnek számító hallgatóság.

Adtunk muníciót ötletekből bőven, ugye? Ha csak a felsorolt marketing módszerek töredékét sikerül konzisztensen megvalósítani, valószínűleg már az is segíthet belökni a podcast szekerét.

Úgyhogy megyünk is tovább, rátérve a marketing másik elengedhetetlen oldalára, vagyis az eredmények monitorozására.

Bónusz tippként egyetlen percbe telhet beilleszteni az email aláírásunkba a podcast nevét, lényegét, az elérhetőségével együtt.

Ha már csinálunk valamit, tegyük azt büszkén és merjük megosztani a saját közösségi média felületeinken. Különösen az első adások megosztása javasolt, hogy minél hamarabb kialakuljon egy értelmezhetőnek számító hallgatóság.

Adtunk muníciót ötletekből bőven, ugye? Ha csak a felsorolt marketing módszerek töredékét sikerül konzisztensen megvalósítani, valószínűleg már az is segíthet belökni a podcast szekerét.

Úgyhogy megyünk is tovább, rátérve a marketing másik elengedhetetlen oldalára, vagyis az eredmények monitorozására.

Podcast marketing célok és KPI-ok

Podcast marketing célok, számok és mérések

A marketing hosszútávú eredményességének egyik íratlan alapszabálya, hogy amit mérünk, az idővel gyarapodásnak indul. A podcast marketing teljesítmény monitorozásának is megvannak a maga célravezető tippjei, ezeket gyűjtöttük össze az alábbiakban:

 • Milyen kitűzött célokban gondolkodjunk?

A podcast marketing lényege, hogy a formátum hatékonyan támogassa a céljainkat. Podcast készítőként egyaránt lehet cél:

 • a személyes vagy céges márka erősítése
 • a tevékenységünk népszerűsítése
 • a szakértői szerepünk formálása
 • az érdeklődők toborzása
 • az adatbázis építés
 • és közvetett módon akár a sales is

Reálisan fel kell mérni, hogy a távlati céljaink elérését miként segítheti a podcast ismertségének és hallgatottságának a fejlesztése. Majd ehhez mérten célszerű kijelölni a vágyott állapot felé vezető lépéseket.

Inspirációként akár kiindulhatunk egy-egy népszerű podcast csatorna eredményeiből, de semmiképp ne ássuk alá a saját önbizalmunkat az eredményeink másokhoz mérésével. „Napról napra X számú elkötelezett hallgatóval több” – ez legyen az alapvető célkitűzés.

 • Milyen KPI mutatók rendszeres figyelemmel követése javasolt?

Élre kívánkozik a hallgatók számának, illetve a meghallgatások mennyiségének nyomon követése. A podcast marketing hatékonyságának lényeges mérőszáma ugyanis, hogy az adások tartalma hány emberhez jut el.

Ezzel párhuzamosan szintén kiemelt tényező az úgynevezett „retention” százalékos aránya. Az angol kifejezés arra utal, hogy a „LEJÁTSZÁS” gombra kattintók meddig maradnak, vagyis milyen hosszan hallgatják az epizódokat.

Ideális esetben konstans módon sikerül növelni a hallgatottságra vonatkozó mutatókat, miközben a lemorzsolódást sikerül alacsony szinten tartani. A retention ráta időről időre monitorozása annak a lekutatásában is segíthet, hogy milyen hosszú adások készítésében érdemes gondolkodni. A mi tapasztalatunk szerint 75-85%-os megtartási rátát érdemes célozni.

Beszédes KPI mutató lehet a csatorna feliratkozószáma is. Hűen tükrözve, hogy hányan szeretnék nyomon követni az újabb adások kikerülését, magyarul hány embernek az erőteljes érdeklődését sikerült elnyerni.

Felmerülhet kérdésként, hol és miként követhetők nyomon a podcast marketing fontosabb mutatószámai? A Spotify, az Apple Podcast, a Google Podcasts és bármely hasonló platform fejlett megoldásokkal segít ebben a tekintetben, de kevés az egységes statisztikai rendszer, ami megbízható 

Ha a statisztikák szerelmesei vagyunk, érdemes komolyabb podcast hosting platformra előfizetni. Ilyen például a Simplecast, a Buzzsprout vagy számos másik szoftver, amiben aggregált és megbízható adatokat láthatunk. 

Vagyis egyetlen kattintással érhetők el az adások hallgatottságát reprezentáló statisztikák, tetszőleges időtávban szemléltetve a számok alakulását. Sőt, demográfiai adatokon keresztül is mutatva a hallgatóink jellemző életkorát, nemét és lakóhelyét.

 • Hogyan értelmezzük a podcast marketing megtérülését?

Ez a kérdés szintén egyedi megközelítést indokol, figyelembe véve a célokat és önálló preferenciákat. Annál is inkább, mivel egy podcast esetében nem feltétlenül úgy „jön ki a matek”, mint például egy Facebook hirdetési kampánynál.

A podcast marketing megtérülése nagy valószínűséggel hosszabb távon, és inkább közvetett módon értelmezendő. Az azonnali rentabilitás hajszolása helyett inkább egy elkötelezett és velünk szimpatizáló követőtábor kiépítésének, majd ezen keresztül gyümölcsöző lehetőségek becsatornázásának lehet az eredményes eszköze.

Hasznos lehet összehasonlítani a többi marketing csatornánk adataival a podcast eredményeit: az elért hallgatók száma hogy aránylik például a blogposztjaink olvasottságával és megtartási mutatóival? 

Azt tudjuk, hogy a podcast sokkal mélyebb bevonódást, mélyebb bevésődést teremt. Mivel a tartalmat hallgatva automatikusan képként képzeljük el lelki szemeink előtt az elhangzottakat, és ez erősiti az elhangzott információk megtartását. 

Másrészt egy podcast adás során nagyságrendekkel hatékonyabban jön át a műsorkészítő vagy a márka személyisége, értékei, stílusa – ezt semmilyen írott formában nem lehet ilyen hatékonyan átadni. Ezért is tud csalóka lenni almát körtéhez hasonlítani (podcastet bloghoz vagy más tartalomhoz).

Bónusz javaslat: a podcast formátumának igazi varázsa a szabadságban rejlik. Kötetlenül beszélgethetünk bármiről, miközben a hallgatók számára értéket adó szolgáltatást kínálunk. A sales túlzott erőltetése pontosan emiatt lehet kontraproduktív.

A Pareto-elv itt is remekül működik. Minimum 80% értékadás, legfeljebb 20% értékesítési célú üzenet mellett. Vagy sokkal inkább a 90% – 10% arányra célszerű törekedni.

Podcast marketing megvalósítás – házon belül, vagy külsős segítséggel?

A podcast marketing feladatok összeírása után következő teendőként a „ki fogja ezt mind megcsinálni” kérdésre célszerű választ keresni. Fontos leszögezni, hogy a podcast marketing teendőinek az elvégzése mindenképp erőforrás igényes:

 • önállóan vagy házon belüli kivitelezésnél főleg idővel és némi pénzzel;
 • kiszervezve pedig főleg pénzzel és némi idővel fizetünk érte.

Azt kell tehát felmérni, hogy a podcast marketing feladatokra allokálható erőforrások terén pénzből, vagy időből akad-e több.

Mennyi időt igényelhetnek a podcast marketing feladatai?

A pontos válaszhoz ismerni kellene, hogy a fentebb részletezett módszerek és stratégiák halmazából melyek alkalmazását tervezzük rendszeresen kivitelezni. 

Az adásokhoz tartozó shownotes szöveg megírása némi gyakorlás után megoldható egy munkaórán belül. Egy-egy közösségi média bejegyzés előállítása kreatívval és szöveggel együtt szintén kivitelezhető egy, legfeljebb két Pomodoro-szakaszon belül.

Ha az adásokból blogcikkek is készülnek a weboldalra, a szöveges tartalomgyártásra ebben a formában is célszerű elkülöníteni alsó hangon két munkaórát, hogy tényleg minőségi legyen a megírt blogbejegyzés. A PR anyagok, a videós tartalmak és a vendégszereplések időbeli szükségletét nehéz meghatározni, mert annyira egyedi módszerekről van szó.

Tanulható-e a podcast marketing?

Természetesen. Minden feladat gyakorlati kivitelezésének a lépései elérhetők Google vagy Youtube kereséssel, vagy idővel saját tapasztalattal. Persze nem árt előre időt elkülöníteni ahhoz, hogy a tanulásból gyakorlás, majd pedig készségszintű kivitelezés formálódjon.

Ha a folyamat várható időbeli szükségletének fényében racionálisabb opciónak tűnik kiszervezni a teendőket, annak kapcsán a következőkre számíthatunk.

Mennyibe kerül a podcast marketing kiszervezése?

Minden attól függ, hogy milyen feladatokat szeretnénk profi kezekbe adni. A shownotes szövegek szakszerű megírásával viszonylag kevesen foglalkoznak még idehaza, ellenben közösségi média posztok gyártásával majdhogynem minden marketing ügynökség foglalkozik.

Amennyiben kivitelezhető, jobban megéri egyetlen megbízható partnerre bízni a podcast marketing feladatokra. Így könnyebb a kapcsolattartás, hatékonyabb az elvárások definiálása, illetve az eredmények és a munkamenet összefűzése.

Árakat nehéz volna itt feltüntetni, hiszen az árazási modell komoly eltéréseket mutathat akár egy-egy szóba jöhető kivitelező ajánlata között is, valamint számolni kell a hirdetések marketing költségvetésével is Meglévő vagy új podcast esetén a BROCASTERZ podcast tartalommarketing ügynökségként is megbízható a marketing feladatokkal.

Hogy érdemes kivitelezőt keresni a marketing feladatokhoz?

Tekintve a kivitelezésre váró feladatok sokszínűségét, érdemes egyedi árajánlatot kérni a közös munkához. Akár több helyről is bekérve ajánlatokat, majd összevetni a rendelkezésre álló opciókat hozzáértés, várható eredmények és anyagi ráfordítás mentén.

Nem árt továbbá bekérni néhány referenciát. Ha már valakinek a kezébe adjuk a csatornánk jövőjének egy igencsak meghatározó szegletét, akkor joggal várhatunk el minőségi produktumot cserébe.

Illetve célszerű olyan konstrukcióban megállapodni, amely az egyes feladatok szakszerű megvalósításán túl stratégiai tanácsadást is magába foglal. Így gondoskodva arról, hogy az adások hallgatottsága és ismertsége a lehető legrövidebb úton induljon el felfelé irányba.

Podcast marketing cselekvési terv

Cselekvési terv nélkül a sikeres podcast marketing csak álmodozás

Elérkeztünk arra a pontra, amikor a tudatos tervezésnek fegyelmezett kivitelezésbe kell átmennie. Merthogy a tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy cselekvési terv hiányában a podcast marketing próbálkozások rövid életűek lesznek csak. 

Három szempont mentén indokolt tisztázni a megvalósítás kérdéseit, majd pedig ehhez tartani magunkat fegyelmezetten:

 • A „ki mit csinál meg” kérdés tisztázása

Egyszemélyes podcast csatornáknál ez a kérdés egyszerűbb, csapatban, illetve kiszervezett podcast marketingnél viszont lényeges dolog foglalkozni vele. Célszerű konszenzusra jutni a feladatok elosztását illetően, leginkább az egyéni erősségek és kapacitás mentén megosztva a teendőket.

A cél az, hogy mindenki egyet tudjon érteni a „kinek mi a feladata” kérdésben, így jól definiált munkamegosztás szerint történhet a podcast marketing feladatainak a megvalósítása.

 • Rendszerszintű teendőlista adásról adásra

Készítsünk megosztott Excel táblát, ciklusosan felosztva a cellákat napok szerint. Kezdjük a kitöltést az adások tervezett megjelenési dátumával, majd ehhez mérten könnyebben írhatjuk be a megoldásra váró feladatokat.

Vegyünk egy fiktív példát. Kéthetente csütörtökönként megjelenő adásnál előző napra elkészülhet egy beharangozó poszt és az epizód időzítésével együtt a SEO optimalizált shownotes szöveg. Az adások közti kéthetes periódusban menjen ki hat darab közösségi média poszt, úgyhogy ezek megjelenési dátumát is írjuk be a táblázatba.

Feladat neve:

Határidő:

Ki csinálja:

Beharangozó poszt

A hét szerda 18:00

Közösségi Kornél

Szöveges cikk a blogra

A hét péntek 12:00

Klaviatúra Klaudia

Teaser videó Facebookon

A hét vasárnap 8:00

Közösségi Kornél

LinkedIn poszt

B hét kedd 17:00

Közösségi Kornél

PR cikk megírása

B hét csütörtök 12:00

Klaviatúra Klaudia

Teaser videó Facebookon

B hét vasárnap 8:00

Közösségi Kornél

Kérdés a követőknek

A hét hétfő 17:00

Közösségi Kornél

Célszerű ezt a feladatlistát legalább egy hónappal előre fixálni, minden érintett számára egyszerűsítve így a tervezést.

 • Az előre tervezés fontossága

Ahogy arra már fentebb is utaltunk, a konzisztencia kulcsfontosságú a podcast marketing hosszútávú eredményességéhez. Előre tervezni pedig azért érdemes, hogy a következetesség nem várt események hatására is fenntartható legyen.

Hetekre (jobb esetben) hónapokra előre definiált feladatoknál több esély lehet „kivédeni” a váratlan lebetegedéseket, beeső elfoglaltságokat, és még a szabadságok betervezése is könnyebben fog menni.

Nem beszélve a proaktív idő- és feladatmegosztás ajándékaként nyerhető nyugalomról. Ami közvetve akár az adások minőségére és hangulatára is pozitívan hathat.

Gondolkozzunk kampányban!

Most, hogy összefoglaltunk minden eszközt és lehetőséget, itt az ideje, hogy ne elszigetelt marketing tevékenységekben, hanem komplex kampányokban is gondolkodjunk.

A folyamatos jelenlétet semmi sem helyettesíti, de kampányszerű kommunikációval egyszerre tudunk nagy tömegeket megszólítani. Nem utolsó szempont, hogy tapasztalataink szerint a rövid idő alatt egy adásra/műsorra érkező nagyobb lejátszásszám hatékonyan befolyásolja az adások toplistás helyeit a Spotify és az Apple rangsoraiban. A toplistás jelenlét és a platformok ajánlórendszerei pedig méréseink szerint önmagában 30-40%-át hozzák az új hallgatóknak!

Ha új műsort indítasz: gyűjtsd össze a fent leírt podcast marketing elemek közül azokat, amiket használni tudsz. Időzítsd ezeket egy időpontra, és egyszerre durranj be minden felületen és minden tartalommal a közösségi médiában.

Ez nagy fegyelmet és előzetes gondolkodást igényel, de ha szépen minden elemet betárazol (kész a honlap és a grafikák, jó minőségű fotók, fel vannak töltve és időzítve vannak az adások, be vannak állítva a hirdetések, egyeztettünk több más médiummal az egységes megjelenési időpontokról, tettre készen állnak az influencereink és társ-podcastereink), akkor egyben indítva mindezeket, garantált az erős kezdés.

Ha meglévő műsorodat turboznád fel: gondolkodj kreatív, újszerű megjelenésekben, amikkel meg tudod lepni a közönséged, és ezek mögé állítsd be a releváns csatornákat, eszközöket. A Biznisz Boyz podcast kapcsán remek példa volt 2021-ben a második Görög Ádámmal készült podcast adás, amihez vicces reklámfilmet forgattunk, amit egy teaser kampánnyal vezettünk be. Napokig lázban tartottuk a közönségünket, akik azt találgatták, vajon mire készülhetünk. Nem csoda, hogy amikor az így előkészített adás megjelent, a szokásosnál is nagyobbat robbant az epizód!

Konklúzió

A tudatosan kivitelezett és stratégiával megtámogatott podcast marketing üstökösszerű kiugráshoz segíthet akár egy most induló formációt is vagy meglévő, lelassult növekedésű műsorokat is

Ez az átfogó anyag bátran hasznosítható egyfajta kézikönyvként is, célzottan és következetesen megvalósítva a benne található marketing módszereket.

A cikk végére érve maradt még kérdés? Netán a kivitelezéshez jönne jól tapasztalt segítség? Beszéljünk róla az alábbi elérhetőségeken. Toplistás magyar podcast csatornák tapasztalataival a hátunk mögött szívesen állunk rendelkezésre!

Ez is érdekelhet:

Kapcsolódó bejegyzések