Törekedj a maradandó podcast készítésére – Így alakíts ki emlékezetes beszélgetéseket a podcastedben + 45 legjobb kérdés, ami segíthet ebben

Egy közelgő podcast interjú előkészítése során számos fontos döntést kell meghoznod, közülük az egyik legfontosabb a vendégednek felteendő kérdések kiválasztása. Mielőtt belekezdenél a beszélgetésbe, tudd pontosan, milyen kérdéseket akarsz feltenni, és milyen irányba szeretnéd terelni a diskurzust. A felkészültséged és a strukturált megközelítésed a hallgatók számára egy igazán magával ragadó élményt fog nyújtani.

Tipp: Könnyíthet a helyzeten, ha a kérdéseket előre elküldöd a vendégnek, hogy legyen ideje felkészülni és átgondolni a válaszait, feltéve, hogy nem akarsz élni a meglepetés erejével, amikor felteszed a nem várt kérdéseket. Mindkét irány jó lehet, de utóbbi felkészültebb riporteri hozzáállást és több kutatást igényel.

Tedd fel a jó kérdéseket és nyűgözd le a vendéget és a hallgatót is!

Minden feladat sikeres végrehajtása a megfelelő felkészülésen múlik, ez alól az interjú kérdések kidolgozása sem kivétel. Fontos, hogy tudd: a podcast hallgatók 74%-a szeretne új dolgokat tanulni. 

Arra kell törekedned, hogy a beszélgetésed olyan struktúrát kapjon, amely lehetővé teszi, hogy a vendégedről és a vele megvitatott témákról minél többet tanuljatok meg a hallgatókkal együtt.

Arra is törekedj, hogy a műsorod ne csak a felszínt érintse, hanem a mélyére ásson a témának. Kerüld a Google kereséssel könnyedén elérhető információkat, vagy az olyan tényeket, amik a hallgatók számára is ismertek lehetnek. 

Emellett, ha a megfelelő kérdéseket teszed fel, a vendéged kényelmesebben fogja érezni magát és nyitottabb lesz a beszélgetésre. Az őszinte beszélgetések a legemlékezetesebb podcast epizódok! Merj mélyebbre ásni, de ha azt érzed, hogy a vendég nem szeretne beszélni a témáról, nyugodtan tereld át a beszélgetést.

Nyitott végű kérdésekre kell törekedned, hiszen ezek lehetőséget adnak a vendégednek, hogy a saját egyedi módján válaszoljon. A zárt végű kérdések, amelyekre csak egyszerű “igen” vagy “nem” válasz adható, igazi beszélgetés-gyilkosok.

Most pedig vessünk egy pillantást néhány konkrét stratégiára, amit alkalmazhatsz, hogy nagyszerű interjú kérdéseket tegyél fel.

Mélyre ásó kutatás a vendégről

Alapvető, de elengedhetetlen. Ne állj neki podcast interjú készítésének anélkül, hogy megfelelően felkészülnél a vendégedről. Minél többet tudsz róla, annál mélyebb, tartalmasabb válaszokat fogsz kapni.

Az a plusz energia, amit a kutatásba fektetsz, egyenes arányban lesz a podcast epizód minőségével. 

Nem árt, ha beleásod magad a vendég által képviselt iparágba is, ezáltal a beszélgetés tágabb körben mozoghat, nem csak a szűk szakmai témára korlátozódik. Ha például egy másik vállalkozóval beszélgetsz, annak üzleti területének mélyebb megértése magasabb színvonalú podcastot eredményezhet.

Ráadásul minél több kutatást végzel és minél több információs forrást használsz, annál inspiráltabb leszel. A vendéged életének megismerése közben számtalan olyan kérdés fogalmazódhat meg benned, amelyek révén az interjú egy új szintre léphet, és ez a kutatás fog átvezetni minket a következő pontunkhoz:

A kíváncsiságod vezéreljen

Az az igazi, ha az információgyűjtés során természetesen érdeklődést tudsz érezni a vendéged munkája, a szenvedélye és az élete iránt.

Emlékeztető: Ne hagyd figyelmen kívül a vendéged közösségi média platformjait sem. Az ott megjelenő posztok, a mindennapi tevékenységek egyaránt inspirálóak lehetnek.

Minél kíváncsibb vagy a vendégedre, annál többet tanulsz róla és a hallgatóid is többet fognak megtudni. Tedd fel magadnak a kérdést: Mire lehetnek kíváncsiak a hallgatóim? Ne csak a saját érdeklődési körödet kövesd, hanem gondold végig, mit szeretnének tudni a hallgatók.

Például: “Láttam, hogy gyerekkorodban fociztál. Szerinted ez milyen módon hatott az életedre?” Egy ilyen kérdés sokkal mélyebbre vezethet, ha a vendéged nyitott rá.

Követő kérdések feltétele

Ez egy olyan eszköz, amelyet nem szabad mellőzni a podcast interjú során. Megmutatja a vendégnek, hogy őszintén foglalkoztat az, amiről beszél, és azt is bizonyítja, hogy valóban el akarod mélyíteni a beszélgetést és fenntartani annak menetét.

A koncentrált kérdések jelentősége tovább nő, ha alaposan előkészültél az interjúra. Bár nem tudhatod előre, milyen válaszokat fogsz kapni az interjúban felvetett kérdésekre, mégis érdemes néhány lehetséges választ felvetned, és ennek alapján összeállítani potenciális nyomon követő kérdéseket.

Hangolódj rá a vendéged válaszaira, és próbáld ezek fényében továbbfűzni a beszélgetést. Akár olyan irányokba is, amikre nem készültél korábban, de a kíváncsiságod erre vezet az interjú során.

Ezeket a kérdéseket az idő előrehaladtával egyre könnyebben fogod tudni feltenni, ahogy nő a podcast epizódjaid száma. Miután megszereztél némi tapasztalatot, már nem szükséges előre megírni ezeket a kérdéseket. Inkább kezeld a podcastot valódi párbeszédnek, és engedd, hogy a kérdések természetesen jöjjenek.

Az aktív hallgatás gyakorlata

Az aktív hallgatás során teljes figyelmeddel a beszélgetőpartnereden kell lenned, nem csak egyszerűen hallgatod, amit mond. Az aktív hallgatás több érzékszervet is igénybe vesz, nem csak a füleidet:

 • Ha szükséges, mosolyogj, vagy vonj szemöldököt
 • Bólogass vagy rázd a fejed a beszélgetés során
 • Tartsd a szemkontaktust
 • Kissé hajolj előre
 • Teljes mértékben koncentrálj a vendégre
 • Tegyél fel követő kérdéseket
 • Foglald össze, amit mondott a saját szavaiddal, bizonyosodj meg róla, hogy jól értetted

Minden fent említett cselekedet a vendégednek azt sugallja, hogy teljes mértékben érdeklődsz a mondanivalója iránt és aktívan részt veszel a beszélgetésben.

Nem egyszer kaptunk olyan visszajelzést vendégtől, hogy ez a hozzáállás végig azt sugallta számára, hogy tiszteljük, érdekeljük, és jelen vagyunk a beszélgetésben. Ez segíti a legtöbb interjúalanyt ellazulni és őszintén megnyílni – ez pedig egy jó podcast receptje.

Legyen az adásodnak struktúrája

Az interjú struktúrájának kialakítása olyan felkészülési fázis, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. 

Lehet csábító gondolat hagyni, hogy a beszélgetés szabadon alakuljon, és bizonyos esetekben ez is működhet. Ha azonban a „Lássuk, hova visz minket a beszélgetés” stratégiát követed, akkor előfordulhatnak kellemetlen csendek, vagy a vendég is zavarba jöhet. 

Bár a podcast epizódjaid utólag szerkesztheted, szükséged van egy szilárd alapra, amire építhetsz. Ebben a struktúra lesz a segítségedre.

Mindig kezdj bemutatkozással, ez hasznos lehet azoknak a hallgatóknak, aki még nem hallottak a vendégről vagy nem ismerik őt. Készíts egy kérdés vázlatot, amit elküldesz a vendégednek is, hogy milyen struktúra szerint szeretnél haladni.

Így mindig vissza tudod terelni a megfelelő irányba a beszélgetést, ha a te vagy a vendéged “elkalandozik”, ami elég gyakran megszokott történni.

Mi azt tapasztaltuk, hogy egy egyórás beszélgetésbe általában 4-5 nagy tématerület fér bele. Ennél kevesebb általában nem ad elég muníciót a beszélgetéshez, ennél több pedig zsúfolttá vagy nagyon hosszúvá teszi az adást. Persze, ha 2-3 órás podcastekre készülsz, ami szintén nagy sláger, nyugodtan szorozd fel az előbbi számot az órák számával.

A nagy tématerületeket bontsd kérdésekre, altémákra, és máris kész van az adástematikád. 

Ezt színesítheted korábban lekutatott adatokkal, a vendég szájából hallott interjúrészletekkel vagy esetleg hallgatói kommentekkel, amiket az adás előtt gyűjtöttél.

Erős kezdet és befejezés

A célod az, hogy felkeltsd és megfogd a hallgatók figyelmét az első 5 percben. 

Rengeteg podcast közül választhatnak már ma is, és mindenki ugyanazt akarja: megszerezni a hallgatók figyelmét. Ha nem tudod az elején lekötni a figyelmet annyira, hogy elköteleződjön a hallgató és akár órákon át is hallgassa az epizódot, akkor veszélyben lehet a siker.

Emlékezetes befejezést is szeretnél, hiszen ez tartja majd a podcastodat a hallgató fejében órákon, napokon vagy heteken át (ami az ideális). Hagyj valamit a hallgatóknak, amin elgondolkodhatnak.

Erős kezdethez és befejezéshez próbálj meghatározni egy-két „védjegy kérdést” – olyan kérdéseket, amelyeket minden epizód elején vagy végén felteszel. Ez segít összekötni a podcasted.

Erre remek példa Mester Tomi: “Mi a Matek?! Podcast”-ja, ahol minden interjú végén eljön a villám kérdések szekció: ugyanazt az 4 kérdést teszi fel minden vendégnek.

Podcast kérdések és ötletek

Az alábbiakban találsz 45 db kérdést, amik a legkülönfélébb témákra vonatkoznak: a vendéged életrajza, szakmája, karrierje, megbánásai, kérdések a gyermekkorukról és még sok más.

Emlékeztető: a jó műsorvezető jó kérdéseket tesz fel, a nagyszerű műsorvezető sok egyedi kérdést tesz fel a témában, mélységet és érdekességeket, összefüggéseket keres. 

Személyes háttér

 • Mesélj nekünk a személyes hátteredről és arról, hogyan indultál el a jelenlegi utadon.
 • Mi volt a legnagyobb kudarcod, amit átéltél? Milyen tanulságokat vontál le belőle?
 • Ha arra kéne gondolni, amire az emberek emlékezni fognak veled kapcsolatban, mi jutna eszedbe?
 • Mi a legkedvesebb emléked gyerekkorodból, és miért?
 • Milyen tanácsot adnál 18 éves önmagadnak?
 • Mi volt életed legnagyobb kihívása?
 • Melyik volt a legértékesebb elismerés, amit valaha kaptál?
 • Mi az a sértés vagy kritika, amire büszke vagy?
 • Hogyan írják le a szüleid, amit csinálsz?
 • Kik azok az emberek, akik inspirálnak téged?
 • Van valaki, akit igazán tisztelsz vagy akire felnézel?
 • Mi az, amit kevesen tudnak rólad?
 • Melyik volt a legjobb munkahelyed?
 • Mi volt a legkevésbé kedvelt állásod?
 • Hajnali pacsirta vagy éjjeli bagoly vagy?
 • Mozogsz/sportolsz? Mit jelent számodra a sport?
 • Hogyan néz ki a reggeled? Van-e valamilyen reggeli rutinod?

Üzleti kérdések

 • Mindig is [karrier] szerettél volna lenni?
 • Van valami, amit bánsz a karriereddel kapcsolatban?
 • Mi a legnagyobb mítosz a szakmádban?
 • Miben hiszel, amivel sokan nem értenek egyet?
 • Volt-e valami meglepő a szakmádban vagy a vállalkozásodban, amire nem számítottál?
 • Mi a legnagyobb kihívás, amellyel jelenleg szembe kell nézned, és hogyan küzdesz meg vele?
 • Ha vissza tudnál menni az időben 5-10 évvel, milyen tanácsot adnál a fiatalabb önmagadnak?
 • Ki volt a legmeghatározóbb szakmai mentorod?
 • Melyik könyv volt a legnagyobb hatással rád?
 • Melyik könyvet ajándékoztad leggyakrabban másoknak?
 • Van valamilyen produktivitási trükköd?
 • Ha lenne 10x annyi költségvetésed mint most, mire költenéd?
 • Ha a helyemben lennél, mit tanácsolnál nekem?
 • Mi a legfontosabb készség vagy tulajdonság, amire a szakmádban szükség van?
 • Mi a legfontosabb lecke, amit az üzleti életben megtanultál?
 • Ha nem a jelenlegi területeden dolgoznál, melyik szakmában szeretnél helytállni?
 • Mi tart ébren éjszaka?

Iparág-specifikus kérdések

 • Mit kellene mindenkinek megváltoztatnia, vagy elkezdenie az iparágadban?
 • Melyek a kedvenc szakmai forrásaid vagy publikációid a tanuláshoz?
 • Melyik online eszközt vagy forrást tartod a legértékesebbnek?
 • Mi változott leginkább az iparágadban, mióta benne dolgozol?
 • Mi az, ami meglepett az iparágadról nemrégiben?
 • Mi az az egy dolog, amit megváltoztatnál az iparágadban, és miért?
 • Hogyan látod az iparágad jövőjét az elkövetkező 5-10 évben?

 Záró kérdések

 • Mi az a kérdés, amit szeretnél, hogy feltegyek neked, és hogyan válaszolnál rá?
 • Mit olvasol/nézel/hallgatsz mostanában? Van valami könyv vagy film, amit ajánlani szeretnél?
 • Aktív vagy a közösségi médiában? (Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn)
 • Hol találhatnak rólad több információt az interneten?

Podcast kérdések, amelyeket kerülnöd kell

Már átmentünk azon, hogy milyen kérdések segítségével lehet gazdag és tartalmas interjút készíteni, de az is fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mik azok a kérdések és megközelítések, amelyek kevésbé segítik elő a kívánt eredmény elérését. 

Tehát lássuk, milyen szabályokat érdemes szem előtt tartani, hogy a podcastod a kitűnjön a többi közül.

Személyre szabott és egyedi kérdések a podcastodban

Ahogy már említettük, olyan kérdéseket kell feltenned a podcastben, amelyekre a hallgatóid nem találnak választ az interneten. Ugyanakkor szükséges, hogy a beszélgetés kezdetén feltegyél néhány általános kérdést, amelyek segítenek bevezetni a vendégedet és a témát, így a hallgatóid jobban megérthetik, ki is a vendéged, és miért olyan fontos, amiről beszélni fogtok.

A végső cél mindig az, hogy oktass és informálj! Vannak olyan kérdések, amelyeket inkább a podcast adás előtt vagy után érdemes feltenni, de ezek is segíthetnek a kapcsolatépítésben.

Tartsd távol a negativitást

Lehet, hogy észrevetted, hogy néhány kérdés a fent említettek között negatív témákkal, például hibákkal és kudarcokkal foglalkozik. Fontos, hogy ezeket a kérdéseket úgy tedd fel, hogy a vendégednek lehetősége legyen pozitívan megválaszolni őket.

Például: ”Mi volt a legnagyobb kudarcod, amit átéltél? Milyen tanulságokat vontál le belőle?”

Ezt a kérdést úgy fogalmaztuk meg, hogy rávilágítson a „kudarc” pozitív oldalára. Mint vállalkozó, úgyis jobb az a mentalitás, hogy vagy sikerrel járunk, vagy tanulunk a rosszul sikerült döntésekből.

Az igazán személyes kérdések behatárolása

Az, hogy a vendégedet bemutatod a beszélgetés elején, nem zárja ki azt, hogy bizonyos mélyebb, személyes kérdéseket későbbre tartasz. Olyan kérdéseket, mint például a „Hogyan befolyásolta az életedet az a súlyos autóbaleset?” érdemes a beszélgetés későbbi részében feltenni.

Egy kevésbé bonyolult kérdéssel való indítás segít a vendégnek abban, hogy komfortosabban érezze magát, és időt ad számára, hogy hozzászokjon az interjú stílusához, illetve a veled való kommunikációhoz. Miután a jég megtört, és a vendég beleszokott a beszélgetés menetébe, jöhetnek a mélyebb kérdések.

Ne bonyolítsd túl

Végső soron olyan podcast témára akarsz koncentrálni, amelyet te is szívesen meghallgatnál. 

Vedd le a műsorvezetői kalapot, és légy hallgatóként is részese a folyamatnak, gondolj arra, milyen történeteket szeretnél hallani, milyen leckéket szeretnél megtanulni, vagy milyen hiánypótló témákat szeretnél felfedezni.

Ha túlbonyolítod a kérdések listáját, azzal csak több munkát csinálsz magadnak, ami valószínűleg nem csak a hallgatóidat, hanem a vendégedet is összezavarhatja. 

Alakítsd a kérdéseidet úgy, hogy azok érdekesek és figyelemfelkeltők legyenek, de ne legyenek nyomasztóak. Ez egy finom egyensúly, de teljesen elérhető cél.

Készítsd fel a vendéged a siker érdekében

Ahogyan már a saját felkészülésedről beszéltünk, ugyanilyen fontos, hogy a vendéged is tudja, mire számíthat az interjú során. 

Ez nem csak az ő kényelmét szolgálja, hanem a beszélgetés minőségét is javítja. 

A legjobb, ha még az interjú előtt elküldöd neki a kérdéseket, amiket fel szeretnél tenni, esetleg csak a témavázlatot mutatod meg, amit követni fogtok. Így tudja, hogy majd, hogy nem kell semmi olyanra számítania, amire nem lesz jó válasza, vagy nem szívesen beszélne róla.

Ez udvarias gesztus, de emellett segít a vendégednek felkészülni, és így a beszélgetés is gördülékenyebben fog menni.

Képzeld magad a vendéged helyébe

Gondold végig, hogy milyen lenne, ha veled készülnének interjút. 

Valószínűleg sokkal nyugodtabb lennél, ha előre megkapnád a kérdések listáját, így te is könnyebben fel tudnál rájuk készülni. Ezt a figyelmességet nyújtsd a vendégednek is, biztos lehetsz benne, hogy hálásak lesznek érte, és az előkészületek során keletkezett stressz is csökkenni fog.

Minél nyugodtabb a podcast vendége, annál jobban fog sikerülni az epizód. 

Ez egy win-win helyzet. Az adás előtt tarts egy (online) találkozót, hogy mindent meg tudjatok beszélni, mielőtt rögzítésre kerülne az adás. 

Egyeztess az érkezés időpontjáról, ellenőrizd a technikai beállításokat, állítsd be a kamerákat és tisztázz minden apró részletet. Érkezz mindig előbb a stúdióba, mint a vendéged, és hagyj időt magatoknak utána is rövid beszélgetésre.

A podcast adás után is tartsd a kapcsolatot a vendéggel. 

Mondd el neki, milyen platformokon tervezed megosztani az adást, akár a közösségi médiában, akár a blogodon. 

Egyeztess vele a visszajelzésekről, és arról, hogy milyen információkat szeretne, ha beleírnál a shownotes-ba. Ez további erősíti a kapcsolatot a vendégeddel és növeli a podcastod sikerességét.

Ez is érdekelhet:

Kapcsolódó bejegyzések