Miért fontos e-mail listát építened a podcast csatornád mellé?

Nem csak azt mondjuk el miért, azt is megmutatjuk, hogyan csináld!

Igen, tudjuk, hogy egy podcast indításakor a ToDo lista szinte végtelennek tűnik (bár ha szeretnéd, ennek a listának a legtöbb elemét a Brocasterz-re bízhatod), ennek pedig nem a hírlevél listaépítés van a legelején. Hiszen vannak egyszerűbb és gyorsabb módok is a hallgatók elérésére, például a közösségi média csoportok. Miért mondjuk mégis azt, hogy érdemes erre időt és energiát áldoznod?

A hallgatókat nem egyszerű rávenni arra, hogy rendszeresen visszatérjenek, pedig az elkötelezett és mindig visszatérő hallgatók lesznek a podcasted éltető elemei. Ha azt akarod, hogy hétről hétre visszatérjenek, emlékeztetned kell őket erre. Nincs hatékonyabb eszköz erre a fajta ismételt személyes érintésre, mint az e-mail. De nézzük részletesebben, hogy miért gondoljuk ezt.

Hitelesíti a márkádat

A podcasted több, mint egy egyszerű podcast. Akár a podcast van a tevékenységed középpontjában, akár a márkád valamilyen kommunikációs csatornája, biztos lehetsz benne, hogy új emberekhez jutsz el vele és új, illetve újfajta kapcsolódásokat építesz ki a cégedhez, vállalkozásodhoz. A hírlevél építéssel azt az üzenetet sugallod, hogy elkötelezett vagy a podcasted iránt és nem valószínű, hogy egyhamar felhagysz a munkáddal.

Most indítod a podcastedet? Egy hírlevél mindenképpen professzionális hangulatot ad, függetlenül a podcast témájától, és könnyebb lesz a következő részek meghallgatására is meghívni a hallgatókat.

A podcastet a márkád egyik kommunikációs csatornájaként használod? Ez esetben a hírlevéllel könnyebben összekapcsolhatod az összes csatornádat és terelheted köztük a hallgatóidat.  

Mivel a hírlevelek egyenesen a hallgatóid postaládájába érkeznek, olyan környezetben érheted el őket, amely automatikusan a céltudatosság és a professzionalizmus érzetét kelti. Ehhez képest közösségi médiában való posztolás gyakran inkább egy laza, baráti hangulatot kelt.

Személyes kézfogás a hallgatódnak

A közösségi média nagyszerű módja annak, hogy a potenciális hallgatók felfedezzék a podcastedet, de kevésbé személyre szabott. Amikor posztolsz, hacsak nem említesz meg valakit név szerint vagy nem teszel fel kérdést, amelyre választ vársz, az olyan hangulatot kelthet, mintha a semmibe kiabálnál.

Egy podcast hírlevél, amely közvetlenül valakinek az e-mail postaládájába érkezik, olyan, mintha személyesen kezet nyújtanál. Akár öt embernek, akár ötszáznak küldöd ki a leveleidet, ez mindenképpen egy személyes megszólítás a hallgatónak és közvetlen meghívás a beszélgetésben való részvételre.

A podcast hírleveledben sokkal közvetlenebbül szólhatsz hozzájuk, megmutathatod a többi hallgató megjegyzéseit/értékeléseit vagy felkérheted őket, hogy küldjenek be valamit, amin épp dolgoznak, hogy megmutasd azt a műsorodban. Azzal, hogy a hallgatóidnak lehetőséget adsz arra, hogy a podcastedben szerepeljenek, az egész élményt beszélgetősebbnek és vonzóbbnak érzik, és ez visszahat a viselkedésükre is.

Ne feledd, ha a hallgatóságod elkötelezett a podcasted iránt, akkor nagyobb valószínűséggel:

  • ajánlják a podcastedet az interneten keresztül ismerőseiknek, követőiknek
  • mutatják meg családjuknak és barátaiknak 
  • veszik meg a termékeidet
  • jönnek el az előadásaidra és eseményeidre. 

Segít a monetizálásban

Ha egy podcast monteizálásában gondolkozol, akkor ne csak magára a podcast műsorra gondolj. A hírleveled remek lehetőség arra, hogy a hirdetőidnek itt is helyet ajánl. Ha már dolgozol egy szponzorral, mindenképp érdemes abban gondolkodnod, hogy a hírlevélben is megjeleníted a támogatód, így máris növeled a podcasted értékét a hirdetők szemében. De ha még nincs ilyen együttműködésed, akkor felajánlhatod ezt a helyet más podcerestereknek, hogy reklámozd őket.

A podcast hírlevél lehetőség arra is, hogy népszerűsítsd az esetleges affiliate linkjeidet vagy keresztpromóciót futtass más podcasterek/alkotók számára. A hírlevél egy üres vászon, amivel számos lehetőséged adódik arra, hogy kiemelj és megmutass dolgokat a közönségednek az adott témával kapcsolatban.

Növeli a láthatóságodat

A hírlevelek nem csak arra szolgálnak, hogy elérd a jelenlegi közönségedet, hanem olyan eszközök is, amelyek segítségével új hallgatókat is szerezhetsz. A hírlevélre való feliratkozási linkedet könnyen megoszthatod a műsor leírásában, a közösségi média csatornáidon vagy akár a névjegykártyádon is egy QR-kóddal is – ezek az útvonalak mindenki számára könnyen elérhetőek, ezért érdemes átirányítani őket. 

A hírlevelekhez épített landing oldalak csodálatos eszközként működnek a podcasted SEO-jának fellendítésében is – ami azt jelenti, hogy növelik a megjelenésedet a keresőmotorok találataiban. Ez megkönnyíti az új hallgatók számára, hogy rábukkanjanak a podcastodra és akár rendszeres hallgatókká, sőt feliratkozókká is váljanak. 

Rendben, de hogyan csináljam?

Időbe, erőfeszítésbe, türelembe és kísérletezésbe kerül, hogy egy erős listát építs, de íme három dolog, amit már ma megtehetsz, hogy elindulj ezen az úton:

Használd ki a weboldaladban rejlő lehetőségeket

A website, mint saját csatorna ma is rendkívüli erővel bír. Közvetlen, személyes és túlmutat a közösségi média algoritmusainak korlátain. A weboldaladon sokkal pontosabban láthatod a közönséged, mint bármely más médiumban. Olyan eszközökkel, mint a Google Analytics, pontosan láthatod, hogy milyen tartalmak működnek a közönségednél, ami segíthet abban, hogy stratégiailag jól elhelyezd az ún. opt-in űrlapokat a podcast weboldalán. Ezek az űrlapok digitális kézfogásként működnek és meghívják a látogatókat, hogy csatlakozzanak a belső körödhöz. Az optimális helyek közé tartoznak: a kiemelkedő oldalak, oldalsávok, láblécek és természetesen a blog és podcast bejegyzések vége. Ezen űrlapok zökkenőmentes integrálásával több érintkezési pontot hozhatsz létre a potenciális előfizetők számára.

Adj okot a hallgatóknak a feliratkozásra

A podcastedben elhelyezett call-to-action lesz a leghatékonyabb módja a feliratkozó gyűjtésnek. A listád nagy része a hallgatókból fog jönni, számukra pedig az a legjobb, ha minden adásban elmondod nekik, hogyan iratkozhatnak fel és megfelelő üzenetekkel ösztönzöd őket, hogy tegyék is meg ezt.

A legnépszerűbb tartalmaid köré alakítsd ki ezeket a felhívó üzeneteket és csábítsd a hallgatókat arra, hogy megnyomják a feliratkozás gombot, amellyel betekintést kaphatnak a backstage-be vagy különböző előnyökhöz jutnak, amelyekhez más csatornán nem férnének hozzá. A közösségi média platformokon oszd meg a podcastet és az e-mail listára való feliratozást keresztpromócióval. Gondolj erre úgy, mint egy szimbiózisra – a podcast vonzza, az e-mail lista pedig megtartja a hallgatókat/feliratkozókat.

Ismerd meg és szerezd be a megfelelő eszközöket egy meggyőző e-mail kampány elkészítéséhez

Az automatizálás nem csak a robotoknak való, hanem a hozzáértő podcasternek is. Állíts be üdvözlő e-mail sorozatokat az új feliratkozóknak. Gondolj rá úgy, mint egy vörös szőnyeges üdvözlésére – személyre szabott és megnyerő. Ha hírlevelekről van szó, ne hagyd figyelmen kívül a design erejét sem. Üzeneteid csak annyira hatékonyak, amennyire a közönséged ösztönösen elolvassa vagy törli, amikor meglátja a postaládájában. Akár a sima, egyszerű szöveges hangulatot, akár a vizuálisan lenyűgöző sablont részesíted előnyben, győződj meg róla, hogy a podcasted márkájához igazodik és a hallgatóid identitásával is összhangban van.

Sajnos nincs könnyű út a podcast népszerűsítéséhez. Van azonban egy bevált formula, amelyet gyakorlatilag minden sikeres podcast követ: készíts nagyszerű tartalmat, amelyet a közönséged értékel, adj a közönségednek lehetőséget, hogy emlékezzen rád és használj ki minden lehetőséget arra, hogy a lehető legszemélyesebb kapcsolatba lépj velük.

Az e-mail marketing mindháromra lehetőséget ad és nincs is jobb nap, hogy belevágj, mint a mai! 😉

Ez is érdekelhet:

Kapcsolódó bejegyzések