Hogyan adjunk címet podcast műsornak és epizódnak

A podcast formátum népszerűsége folyamatosan nő Magyarországon is, egyre több műsor érhető el a podcast platformokon és már most kiélezett a verseny a hallgatók figyelméért – éppen ezért minden eszközt be kell vetnünk, hogy felkeltsünk a hallgatók érdeklődését.

A podcast toplistákat böngészők már egy kész csomaggal találkoznak, amiből leszűrik az első benyomásokat:

  • Műsor név
  • Leírás
  • Adás cím
  • Adás borító
  • Arculat

Valószínűleg nem kezdik el hosszasan elemezni, hogy miért felelhet meg nekik egy podcast, hanem pár másodperc alatt impulzív döntést fognak hozni: tetszik vagy nem. Ezért ilyen szűkös időtávon kell tudnunk megragadni a figyelmüket és meggyőzni őket, hogy tartsanak velünk. 

Ebben a cikkben a címadás tudományát járjuk körbe, mert egy valami biztos:

Az a podcast, aminek lapos – szürke címet adnak, rosszabb eséllyel indul, mint egy ütős címmel bemutatott műsor.

Szinte bármiről is beszélünk podcast marketing kapcsán, ugyanarra az egy dologra fogunk újra s újra visszatérni: a célközönség meghatározásának fontosságára. Ez az az alap, amire építeni tudunk bármilyen marketing tevékenységet.

Egy elsőrangú podcast cím egyedi

Egy podcast cím legyen célközönség specifikus, ne akarjunk mindenkit IS megszólítani, mert ezáltal pont azt fogjuk elérni, hogy senkihez sem szólunk. Képzeljük el a podcast hallgatókból álló közönséget: 

Milyen hívószavak jutnak eszünkbe, amiket ők biztosan használnak?

A hétköznapi nyelvhasználatból érdemes kiindulni, ami lehet akár szleng vagy speciális kifejezés is, de ragadja meg a célközönség figyelmét. 

  • Hogyan mutatná be a célközönség tagja a podcastet?
  • Milyen kategóriába sorolná, ha valakinek mesélne róla?

Hogyan kezdjünk neki?

Lehetséges, hogy szerencsés esetben csak úgy megjelenik szemünk előtt álmunkban a tökéletes podcast cím, de azért a legtöbb esetben ez nem egy szemvillanásnyi idő alatt fog megtörténni, hanem több körös ötletelés, szelektálás és újragondolás eredményeképpen.

A legegyszerűbb, ha nem egyből kész címekkel próbálunk előrukkolni, mert így nem blokkoljuk le magunkat annak a felelősségnek a súlyával, hogy itt és most történelmi pillanat zajlik le, mert mindjárt megszületik A cím. 

Legyünk türelmesek, kezdjünk el egy laza brainstorming – asszociációs játék mentén szavakat keresni és felírni, vizualizálni azt a szövegkörnyezetet, amibe a podcast cím bele fog illeszkedni.

Ebben a fázisban még szűrjük meg a gondolatainkat. Vessük papírra a fejünkben formálódó ötleteket, be is vonhatunk kreatív ismerősöket – munkatársakat, ha ők is a célközönségbe tartoznak.

Ezután – akár másik időpontban, friss szemmel – kezdjük el az ötleteket kategorizálni, formázni

  1. Rövid, tömör, frappáns szavak – kifejezések jöhetnek szóba.
  2. A“jelöltekből” alakítsunk ki egy leszűkített listát.
  3. Bármikor kiegészíthetjük – változtathatjuk a toplistás podcast cím opciókat (visszatérhetünk a szókeresés fázisához is akár)

Ha elégedettek vagyunk a listával, kezdjünk el lassan arra koncentrálni, hogy az opciók közül melyik idézi fel legjobban azt a stílust, ami meghatározó lehet a célközönség számára. 

Szóhasználat

Lehet laza, komoly, csajszis, vagány, maszkulin vagy éppen filozofikus: nincs jó vagy rossz stílus választás, kivéve, ha félrevezető!

Használjunk érthető szavak, kerüljük a nehezen felfogható szóvicceket és ne próbáljuk meg a podcastet olyasvalaminek bemutatni, ami nem igaz.

A „clickbait technikát” hagyjuk meg a bulvár sajtónak. Ne vegyük el a podcast hallgatók kedvét, mert annak semmi értelme nincs: úgysem tartanak velünk a jövőben és még az is lehet, hogy negatív értékelést hagynak.

iTunes vagy Spotify

Számít a megjelenés helye

A legtöbb podcast hallgató telefonról – kis képernyőről fog válogatni. Ha a Spotify vagy iTunes felületén a kiválasztott cím első pár betűje – szava teljesen felesleges, akkor gyorsan el fogjuk veszíteni az érdeklődésüket.

Márpedig egyszer lehet igazán első pozitív benyomást elnyerni, ezen kár elbukni. Legalább olyan fontos az is, hogy a cím – alcím – kiegészítő szöveg összhangban legyen és SEO szempontból is megállja a helyét.

A címválasztás során keressünk rá a hasonló témájú podcastekre, így a kulcsszókutatás közben további ötletekhez juthatunk vagy kizárhatunk olyan elemeket, amit már egy podcasthez kötnek a célközönség tagja. 

Cím, mint arculati elem

Most pedig vegyük górcső alá a címválasztást. Nagyon fontos ezt koordinálni a többi arculati elemmel, mert így nagyobb mozgásterünk van összehangoltan bemutatni a podcast márkát, az “első benyomás csomagot”.

Ha az adásborítón vagy a hanganyagban meg tudunk jeleníteni további infókat a podcastról, akkor nem feltétlen kell a címbe beletuszkolni minden infót. Vagy például egy alcímbe hozzá csaphatunk több fontos kulcsszót is a podcast főcíméhez.

biznisz-boyz-podcast-brocasterz

A Biznisz Boyz – magyar vállalkozói podcast show a főcím + alcím kombinációjával egy jó példa.

Vállalati podcast esetén, amennyiben széles körben ismert a brand, lehet használni a cégnevet, pl. a Bosch Magyarország Podcast esetében, de bele lehet vinni egy csavart, mint ahogy a #KPMGVoice Podcast is teszi, egy modernebb – lazább hangulatot sugallva.

Nemzetközi példákból azt látjuk, hogy a márkát nem jelölik meg általában a főcímben, hanem inkább az adásborító, alcím, leírás, hanganyag részekbe foglalják bele, de többféle variáció is működhet. 

Magánszemélyeknél, kisebb márkák vagy olyan márkák esetén, akik nem feltétlen csak az ügyfélkörüket szeretnék megszólítani, érdemes lehet a kreatív névválasztás irányába elmozdulni.

Példának erre a Mi a Matek!? Podcast jut eszünkbe, egyből átadja a stílust, amit a műsorvezető elképzelt és a célközönség figyelmét megragadja.

A tökéletes esettanulmány még erre a MiniCRM által létrehozott Cégépítők Podcast, ami túlmutat a CRM rendszer iránt érdeklődők célközönségen (nem szűkíti le a CRM/marketing orientált hívószavakkal az elérést), hanem minden olyan vállalkozó – vállalkozni vágyó – szervezetfejlesztési gondolkodásmóddal rendelkező embert meg tudnak szólítani, akiket érdekel a folyamatépítés. 

Sokszor egy kis idő kell ahhoz, hogy a tökéletes podcast cím megszülessen a fejünkben, ezért adjunk időt magunknak. Ha sikeresen teljesítettük az első adásfelvételen és még mindig vacillálunk a címen, érdemes meghallgatni, hogy milyen hangulata van a felvett anyagoknak. Akár kikérni a célközönség véleményét és az arculatot a visszajelzések – megérzések alapján finomítani.

Ne felejtsük el a belső megérzéseket sem: egy podcast megálmodása és megvalósítása hatalmas feladat, ezért is fontos, hogy a podcaster büszke legyen a végeredményre és önazonos legyen a produktum.

Játsszunk el a gondolattal, hogy ha valakinek elmesélnénk, hogy “ezen a néven” futó podcastet indítottunk, az milyen érzésekkel töltene el minket.

Podcast epizód címadás

Podcast epizód cím választás

Ha túl vagyunk a műsorcím és az arculat kialakításán, rövidesen újabb válaszút elé kerülünk: minden egyes epizód esetén elő kell rukkolni egy címmel. 

Semmiképpen sem javasoljuk, hogy nagyon elvont – ködös megfogalmazást használjunk és a szimpla sorszámozás sem fogja valószínűleg meghozni a várva várt áttörést a hallgatási számokban.

Egy epizód cím esetén tűpontosan le kell írnia az adás lényegét, vagy fontos kulcsszavak összefoglalásával, vagy egy meghatározó idézet kiemelésével. 

Olyan címet kell választani idézetként, ami felkelti a hallgatók figyelmét….vajon emögött mit érthet a megszólaló?! Lehet kicsit provokatív, de semmiképpen sem túlzóan félrevezető, a hitelesség ugyanolyan fontos itt is, mint a műsor cím választásánál. 

Ha vendéget is hívunk az adásba, akkor ismert vendég esetén akár az epizód cím kezdődhet az ő nevével, vagy a végén is megemlíthetjük, azt kell eldönteni, hogy kereshetőség szempontjából fontos-e a név.

Ilyen adás esetén nagyon jól tud működni az idézet+vendég név kombináció, hiszen két legyen ütünk egy csapásra: behúzzuk a hallgatókat a vendég ismertségével és betekintést adunk egy villanásnyi időre abba, hogy miről fog szólni a műsor. 

Még műsornevet jó esetben egyszer választunk (persze ér a rebranding!), az epizód címeknél jóval több mozgásterünk van a tesztelésre. Támaszkodhatunk a hallgatottsági statisztikákra, a hallgatók visszajelzésre, a podcast marketing eredményekre.

Ez is érdekelhet:

Kapcsolódó bejegyzések