Hogyan válassz jól podcast ügynökséget? Miért szervezd ki és mire figyelj a döntésnél?

A podcastek hihetetlen népszerűségnek örvendenek és az iparág egyre jobban felpörög.

A podcast hirdetési bevételek 2023-ban várhatóan meghaladják a 2 billió dollárt, és becslések szerint jelenleg 850.000 podcast műsor, és önállóan kb. 30 millió podcast epizód hallgatható. 

Ennek a hihetetlen mértékű növekedésnek a támogatására egyre több podcast ügynökség jön létre, podcasterként 2019-ben a Brocasterz csapata is ezt a lehetőséget fedezte fel – elsőként az országban.

Éppen ezért tetemes tapasztalat halmozódott fel bennünk arról, hogy hogyan lehet jól együtt dologzni egy podcast ügynökséggel. Az eredmény pedig a kiválasztásnál részben el is dől.

Első lépésként nézzük meg, hogy mi is egy podcast ügynökség és miben tud a segítségedre lenni.

Mi is az a podcast ügynökség?

A podcast ügynökség egy olyan vállalkozás, amely podcasteket épít és népszerűsít, azaz a tartalom marketingnek egy merőben új, szűk rétegét (niche piac) célozza meg. Olyan cégeknek kínál egy speciális niche megoldást, akik szeretnék építeni a kapcsolataikat szakértőkkel, akiket vendégként hívhatnak meg és igazán értékes tartalmat szeretnének adni a potenciális vásárlóiknak.

Ezzel értéket adhatnak az ideális vásárlóiknak és növelhetik azok bizalmát, hogy ha odajut, hogy vásárlási döntése lesz a termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatban, akkor nagy eséllyel a podcast tulajdonosát válasszák. Igen, első sorban egy meggyőzési és márkaépítési eszköz a podcast, és a mi ügyfeleink is ezért alkalmazzák ezt a technikát. 

Összefoglalva: a podcast ügynökség a felelős a podcast stratégiájáért, a hang felvételéért, a vendégek megkereséséért, a hangvágásért és a podcast népszerűsítéséért. Röviden: ők felelnek az ügyfél podcastjének sikerességéért.

Ezzel el is érkeztünk a következő kérdéshez…

Hogyan definiálhatjuk egy podcast sikerességét?

A nyilvánvaló válasz itt is a növekedés lenne.

A letöltések, feliratkozások és hallgatók számának növekedése. Ezek a legjobb mérőszámok a B2C podcasteknél, ahol a leggyorsabban el kell érni a lehető legtöbb embert, ahol minden egyes hallgató értéke kalkulálható, attól függően, hogy mit adsz el. 

A B2B világban ez egy kicsit más. 

Itt egyetlen vásárlóvá konvertált hallgató értéke több százezer vagy millió forintra is rúghat, ennek értelmében akár 1 hallgató is nagy hatással lehet az üzlet alakulására. Ez azt jelenti, hogy egy B2B podcast lehet, hogy csak néhány száz fős hallgatóbázissal bír, mégis hatalmas értéke lehet a B2B vállalkozás életében.

A B2B szektorban a podcast sikerét a vendégekkel és hallgatókkal kialakult kapcsolat alapján érdemes meghatározni, amely a későbbiekben a vállalkozás számára profitot termel majd.

Tehát a podcast ügynökség felelős a hallgatóbázis növekedéséért a B2C szektorban, és a vendégekkel és hallgatókkal való kapcsolat megfelelő kialakításáért a B2B-ben. 

Milyen különböző podcast ügynökségek léteznek?

Valójában egy egész sereg különböző típusú podcast ügynökség létezik már a világban különböző fókuszokkal. Nálunk itthon még csak az első 3 típusra van példa.

 • Podcast produkciós (gyártó) ügynökség: a fókusz a fantasztikus, professzionális hang tartalom előállításán van, teljeskörű szervezéssel, stratégiával, marketinggel, azaz az összes alábbi részterülettel együtt – ez a Borcasterz profilja is
 • Podcast hirdetési ügynökség: a fókusz új, saját podcastek létehozásán, azok növekedésén, és ezekben a hirdetési helyek értékesítésén van
 • Podcast vágó ügynökség: a fókusz csak a podcast epizódok hangvágásán van, nincs különösebb kooperáció a tartalom és a stratégia terén
 • Podcast marketing ügynökség: a fókusz a podcastek marketing folyamatain van, ezt gyártás nélkül legtöbbször a hazai marketing ügynökségek végzik
 • Podcast foglalási ügynökség: a fókusz azon van, hogy megjelenést biztosítson neked vagy más alkalmazottadnak különböző releváns témájú podcastekben való szereplésre – ezzel a Brocasterz csapata is részben foglalkozik. Ha ilyen szolgáltatást szeretnél, a Podcast PR szolgáltatásunkat keresd

Ez a lista főként podcast gyártó, vágó és promotáló ügynökségeket tartalmaz. Ők azok, amelyek segítségével podcastet indíthatsz, gyárthatsz és növelheted azok értékét. 

Mit csinál egy podcast ügynökség?

A podcast ügynökségek segítenek a műsor megfelelő pozícionálásában, a vendégek kiválasztásában és megkeresésében, a vizuális és hang designban, előkészíteni az interjúkat, a gyártásban, a tartalom szerkesztésében, vágásában és végül, de nem utolsó sorban a műsor hallgatottságának növelésében. 

Miért kellene egy vállalkozásnak podcast ügynökséggel dolgoznia?

Jellemzően a házon belüli csapatoknak nincs meg a tudása ahhoz, hogy hogyan kell podcastet létrehozni és folyamatosan életben tartani, növelni. 

Gyakran sokkal költséghatékonyabb egy ügynökséggel dolgozni, akiknek már megvan a szükséges tudásuk és jó példákat és tapasztalatokat hozhatnak a többi kliensüktől is.

Célszerű lehet levenni ezt a terhet a belső erőforrások válláról, hogy stratégiailag segíthessék a podcast létrejöttét és egyéb hozzá kapcsolódó projektekkel foglalkozhassanak.

Távolabbról nézve: egy vállalkozás igazi feladata, hogy a vásárlóit boldoggá tegye, méghozzá a termékével vagy szolgáltatásával. Ezért az energiáid nagyrészt ezekre kell fókuszálod, ahelyett, hogy az Apple Podcastben frissítsd az RSS feededet. Lehetséges, hogy van egy marketing csapatod, de sokszor költséghatékonyabb egy külső szakértői csapatot felbérelni, hogy ti ezalatt az idő alatt is a fő feladatokkal foglalkozhassatok.

Honnan tudod, hogy profi csapattal van-e dolgod?

Egy gyors Google kereséssel jó pár podcast készítéssel kapcsolatos céget találhatsz, az általuk nyújtott minőség szintje azonban eltérő lehet, és ezt nagyon nehéz előre felmérni. 

Mi azt javasoljuk, hogy a számodra szimpatikusaknak írj egy mailt vagy hívd fel őket egy gyors beszélgetésre, hogy átbeszéljétek mire is van pontosan szükség és hogy azt milyen áron tudják vállalni azt. Érdemes meghallgatni a korábbi munkáikat is és egy kis időt befektetni az ismerkedésre, hogy végül olyan podcast szülessen, amelyre te és a vállalkozásod is büszke lehettek.

Mindenképpen vizsgáld meg az alábbi szempontokat:

 • van-e tapasztalata a cégnek a te iparágadban vagy dolgozott-e olyan méretű, profilú cégekkel, mint a tiéd?
 • vannak-e megismerhető referenciák? Ha ezek elérhetők, alaposan nézd át őket, hogy lásd, mire képesek
 • elérhetők-e vélemények róluk az interneten (egy gyors brand kereséssel ezt hamar ellenőrizni tudod)?
 • mennyire sokrétű a szolgáltatásuk? Mennyire látványos, hogy a teljes folyamatot kézben tudják tartani?
 • az előzetes beszélgetés alapján mennyire látszik, hogy értik/ismerik az üzleti életet, azaz tudják, milyen céljaitok vannak, s azok miért fontosak?
 • mennyire tűnnek kreatívnak? A referenciák alapján és az előzetes beszélgetés alapján érdemes felmérni, hogy egy kaptafára készülnek-e a műsorok, vagy beleteszik a plusz energiát abba, hogy egyedi műsort kapj? Hogyan lehet egyedi egy műsor? Illeszkedjen a stratégiába és a célközönséghez mind témában, szerkesztésben, és a látható és hallható elemekben. Legyenek egyedi szerkesztési megoldások, kreatív blokkok, ötletes megoldások.

Ha úgy gondolod, hogy szívesen próbát tennél velünk, hívj minket vagy küldd el üzenetben a kéréseidet, és hamarosan felkeresünk, hogy beszélhessünk az igényeidről és a lehetőségeidről.

Ez is érdekelhet:

Kapcsolódó bejegyzések