Mi az a podcast és hogyan kezdd el?

Miért indított podcast-et a konkurensünk, és miért kellene nekünk is mihamarabb ebbe az irányba mozdulnunk? Egyáltalán mi az a podcast és mi a podcast jelentése?” – hangzik el manapság egyre több kis- és nagyvállalat stratégiai megbeszélésein.

A podcast készítés ötlete, a podcast stúdió és podcast ügynökség keresés folyamatosan kerül fel a cégek marketingcélú feladatlistáira, holott sokszor az sem teljesen világos sokaknak, hogy mi az a podcast, mi a podcast jelentése. Az üzleti célok mellett a leggyakrabban felmerülő kérdéseket is megválaszoljuk.

A cikkben részletesen megvilágítjuk, miért lett populáris a podcast műfaja, és milyen előnyökkel és megtérüléssel járhat a vállalkozásunk számára saját podcast műsort készíteni. Következzenek tehát a részletek.

Kezdjük annak a tisztázásával, pontosan mi az a podcast?

Ha a podcast jelentése után kezdünk kutatni, akkor a fogalmi meghatározás digitális hangfájlok olyan gyűjteményére vagy sorozatára utal, amelyek interneten keresztül érhetők el, tölthetők le, illetve hallgathatók online. Podcast epizódok alatt pedig egy-egy hangfelvételt értünk. 

Maguk a podcast adások lehetnek akár egyszereplősek is, ugyanakkor az igazán népszerű műsorok jellemzően kettő vagy több személy beszélgetései köré épülnek. Egy-egy témát feldolgozva, történeteket megosztva, híreket és újdonságokat közölve. Szórakoztató vagy edukatív jelleggel, ideális esetben a kettőt kombinálva. 

A „mi az a podcast” kérdésre választ keresve a formátum leginkább a rádióhoz hasonlítható. Azzal a lényeges különbséggel, hogy úgynevezett „on demand” tartalomként a podcastek esetében igény szerint eldönthető, hogy mikor mit szeretnénk hallgatni. Ha az adás frappánsan megfogalmazott címe szinkronban van az érdeklődéssel, a tartalomfogyasztási kereslet és kínálat jó eséllyel találkozik.

Minek tudható be a podcast műsorok egyre látványosabb népszerűsége?

A fentebb említett rádió mellett a podcast az egyedüli olyan médium, amit a felhasználó jellemzően aktív cselekvés közben „fogyaszt”. Fogyasztás alatt természetesen podcast hallgatást értünk, amely egyre többek kedvelt elfoglaltságának, már-már rutinjának számít sportolás, házimunka vagy – többek között –  autóvezetés közben.

Nem véletlenül, hiszen podcastet hallgatva gyorsabban, színesebben, tartalmasabban telik az idő. Egy-egy kedvenc adással a „fülekben” még a monotonnak gondolt időtöltések is újfajta színezetet kaphatnak. Mindezt úgy, hogy a hallgatás és odafigyelés a figyelemnek csak egy kis hányadát köti le.

De a podcast jelentése és hozzáadott értéke után térjünk rá a cikk tartalmának lényegi részére. Vagyis arra, hogy a formátum nemcsak „fogyasztóként”, hanem tartalomkészítőként is számos előnnyel kecsegtet.

Amiért nem célszerű tovább halogatni a podcast készítés lehetőségét

Egybehangzó iparági elemzések 2021 és 2028 között 31,1%-os évi növekedési ütemet prognosztizálnak a podcastek globális piacának. Vagyis komoly potenciál rejlik a formátumban, még mindig a felfutás szakaszában vagyunk.

Vállalkozóként, vállalkozásként vagy a márkaépítés lehetőségeit keresve a podcast készítés kézenfekvő lehetőséget kínál annak áthidalására, hogy egyre nehezebb figyelmet szerezni az online térben. Ádáz verseny dúl minden követőért a közösségi platformokon, miközben a hirdetési költségek folyamatosan drágulnak.

Esszenciális kérdés új és kiaknázatlan felületeken kommunikálni a célközönségünk tagjaihoz. Egy ügyesen menedzselt podcast pedig hatékony eszközként segítheti a marketingre és márkaépítésre irányuló célokat.

Sőt, akad egy további nyomós érvünk a podcast készítés mellett!

Idő kérdése csak, hogy egy-egy konkurens piaci szereplő is kijöjjön a saját podcast műsorával (könnyen lehet, hogy már ki is jött). Célszerű proaktívan elébe menni a trendnek. A tettek mezejére lépni, mielőtt a legfőbb versenytárs stratégiai meetingjén elhangzik a „mi az a podcast” kérdés.

Az állításunk alátámasztásaként kapásból tudunk citálni olyan márkapodcast példákat,

Ez így rendben, de miként lehet a hasznunkra egy saját podcast műsor?” – kiváló a kérdés és valójában ez a fontos, ha már tudjuk, mi az a podcast és mi a podcast jelentése. Máris mutatjuk a szóba jöhető lehetőségeket.

Milyen célok miatt érheti meg a podcast készítés?

Sokféle dedikált célzattal érheti meg és jelenthet profitábilis befektetést podcast készítés jelszóval saját projektbe kezdeni. Bár a potenciális előnyök kilométer hosszú sora akár egy Spotify gyűjtemény terjedelmével is vetekedhet, fókuszáljunk most a leglényegesebb prioritásokra.

 • Podcastet készítve erősíthető a szakértői státusz

Különösen pro szintű, mélyebb szakmai témákat feldolgozva adásról adásra. Akár meghívott vendégekkel, az általunk képviselt terület kulcskérdéseihez igazodva. 

A podcast formátum személyes hangvétele és befogadhatósága által ez akár eredményesebben építheti a szakértői státuszt, mint mondjuk a könyvírás, miközben kevesebb befektetett energiát igényel.

Remek példát szolgáltat minderre a CV Shark Podcast, az első álláskereséssel foglalkozó podcastként Magyarországon.

 • Podcasten keresztül sokkal személyesebb márkakapcsolódás alakítható ki

Ehhez persze szükséges, hogy a tényszerű információközlésen túl a saját személyiségünk, értékrendünk, gondolkodásunk is visszaköszönjön a műsorban. Ezzel teremtjük meg a kapcsolódás lehetőségét a hallgatók irányába.

Ha mindezt jól csináljuk, adásról adásra erősödhet a bizalom, a márkakapcsolódás. Idővel a leghűségesebb hallgatók úgy is érezhetik, mintha személyes ismeretség kötné őket a műsorhoz, egyfajta ismeretlen ismerősként lehetünk ott a tudatukban.

 • A célközönség figyelme mágnesként tapasztható a műsorra edukációval és szórakoztatással

Nincs még egy olyan formátum, amely ilyen szintű szabadságot biztosítana a tartalomkészítőként. A podcast ugyanis ízlés szerint fűszerezhető történetekkel, humorral és szakmai tartalommal. Az úgynevezett „infotainment”, avagy a szórakoztatva tanítás kimunkált módszereként járulva hozzá a minőségi követőtábor építéséhez.

 • A márkaépítésen túl a podcast adatbázis- és közösségépítéshez is kiválóan alkalmas

Elég csak megemlíteni az általunk példaként gyakran felhozott BizniszBoyz podcast Facebook csoportját, ahol többezer fő aktív közreműködésével folyik a rendszeres diskurzus a vállalkozói lét különféle témáiról.

A folyamatosan gyarapodó adatbázis, illetve követőtábor pedig számtalan módon támogathatja a vállalati vagy személyes ambíciókat.

 • Podcasten keresztül konkrét üzleti ajánlatok is átadhatók

Odafigyelve természetesen a tartalomkészítés íratlan szabályára. Arra, hogy a tartalmat illetően legalább 80%-ban az értékadáson és szórakoztatáson legyen a hangsúly, a sales jellegű kommunikáció pedig maximum 20%-os arányban kerüljön előtérbe.

Ezzel a gondolkodásmóddal és megvalósítással elkerülhető a hallgatói bázis „kiégetése”, miközben egy-egy kecsegtető ajánlattal a bevételszerzésre vonatkozó célkitűzések is teljesíthetők.

 • Podcast készítéssel kiegészíthető a marketing mix

Pláne abban az esetben, ha stratégiai tervezéssel, illetve fegyelmezetten követett tartalomnaptárral támogatva történik az adásmenetek összeállítása. A podcast akár a funnel tetején is helyet kaphat, új érdeklődőket csatornázva a vállalkozás látóterébe. Akiket aztán a marketing mix egyéb elemei terelhetnek finoman a vásárlás, majd pedig az újbóli vásárlás irányába. 

 • Egy podcast az ügyfelek, vagy a munkatársak szerepléséhez is elsőrendű felület

Lehetőséget biztosítva számukra ahhoz, hogy a mondandójuk szélesebb közönséghez is eljuthasson. Az esetek zömében mind a kollégák, mind pedig az üzleti partnerek és ügyfelek is nagyra értékelik az ilyen típusú megjelenési lehetőséget. Tovább erősítve ezeket a kapcsolatokat.

Ide kívánkozik példaként a Cégépítők podcast, amelyben a MiniCRM stratégiailag kiemelt ügyfelei és partnerei vendégszerepelnek adásról adásra. 

 • A podcast akár a toborzás eszközeként is kiváló 

Számtalan helyről hallani, mennyire nehéz a cégeknek manapság értékes és motivált munkaerőt találni. Némileg ezt cáfolja meg a Klikkmarketing és a Vállalkozóból Vállalkozás Podcast példája. Gál Kristóf ugyanis több epizódban számolt be arról, hogy hozzájuk bizony a műsor hallgatását követően jelentkeztek új jelöltek, akik később csapattagként is beváltak.

 • A toborzás mellett a podcast a kollégák megtartásában is segíthet

A dolgozók számára a tisztes fizetésen és a komfortos munkakörön túl fontos, hogy egy számukra inspiráló, motiváló értékrendet és víziót képviselő munkáltatónál dolgozhassanak. A podcast formátumánál pedig nehéz elképzelni kedvezőbb módot arra, hogy ezeket az értékeket kommunikálni tudjuk.

Korábban készítettünk egy átfogó cikket arról, hogy miként támogathatja a podcast készítés a munkáltatói márkaépítés folyamatát.

 • Szemben a legtöbb márkaépítő eszközzel, egy podcastnél mérhető az elérés

Vagyis a formátum hathatós megoldást biztosít annak az áthidalásához, hogy ködben tapogatózva igyekezzünk márkát építeni. Gyakorlatilag minden korszerű podcast platform fejlett analitikát biztosít ahhoz, hogy folyamatos jelleggel nyomon tudjuk követni a hallgatottságot.

További gyakran ismételt kérdések a podcast-ekről, a podcast jelentéséről

Miért hívják podcast-nek? Mi a podcast jelentése?

A „podcast” elnevezés két szó, az „iPod” és a „broadcast” szavak kombinációjából áll. Amikor a podcast-ek a 2000-es évek elején népszerűvé váltak, elsősorban az Apple iPod és az iTunes platformon keresztül lehetett őket hallgatni. Az elképzelés lényege az volt, hogy az audiotartalmakra előfizethet és letöltheti azokat, akárcsak egy tévéműsort vagy rádióadást, közvetlenül a hordozható iPod készülékére, hogy útközben is hallgathassa. Innen ered tehát a podcast jelentése 🙂
Ahogy a podcast-ek népszerűsége egyre nőtt, és más eszközökre és platformokra is átterjedt, a „podcast” elnevezés megragadt, annak ellenére, hogy ma már nem csak iPodon, hanem számos különböző eszközön is lehet podcast-et hallgatni. A podcast jelentése mára általános kifejezéssé vált minden olyan hanganyagtípusra, amelyet az interneten tesznek közzé és előfizetnek rá.

Mi az a podcast? Mi a podcast jelentése? Röviden: Ha a podcast jelentése után kezdünk kutatni, akkor a fogalmi meghatározás digitális hangfájlok olyan gyűjteményére vagy sorozatára utal, amelyek interneten keresztül érhetők el, tölthetők le, illetve hallgathatók online. Podcast epizódok alatt pedig egy-egy hangfelvételt értünk. 
Mi az a podcast? Mi a podcast jelentése? Röviden: Ha a podcast jelentése után kezdünk kutatni, akkor a fogalmi meghatározás digitális hangfájlok olyan gyűjteményére vagy sorozatára utal, amelyek interneten keresztül érhetők el, tölthetők le, illetve hallgathatók online. Podcast epizódok alatt pedig egy-egy hangfelvételt értünk. 

Miért népszerűek a podcast-ek?

A podcast-ek az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak elérhetőségük, sokoldalúságuk és kényelmük miatt. Az okoseszközök elterjedésével az emberek ma már bárhol és bármikor hallgathatják kedvenc podcast-jeiket, ami megkönnyíti az audio tartalmak fogyasztását. Ráadásul a podcast-ek a témák széles skáláját kínálják, így a hallgatók megtalálhatják az érdeklődési körüknek megfelelő tartalmat, legyen szó akár hírekről, szórakoztatásról, oktatásról vagy üzletről.

Mi az a podcast és hogyan működik?

A podcast egy sorozatban megjelenő hangműsor, amelyre a hallgatók feliratkozhatnak. A feliratkozás után az új epizódok automatikusan megérkeznek a hallgató készülékére, amint megjelennek. A hanganyagot közvetlenül a készülékről vagy egy médialejátszón, például az Apple Podcast-en vagy a Spotify-on keresztül lehet lejátszani.

Mire jó a podcast?

A podcast-hallgatás előnyei az alábbik lehetnek:

 • Szórakozás
 • Oktatás
 • Kapcsolattartás hasonlóan gondolkodó emberekkel
 • Személyes fejlődés
 • Marketing és márkaépítés

A podcast-ek sokoldalú és hozzáférhető médiaformák, amelyek számos előnyt kínálnak a hallgatóknak. Jók a szórakoztatásra, és sokféle műfaj közül választhatunk, többek között vígjátékok, igaz krimik, politika és sok más műfaj közül. A podcast-ek az oktatás forrásaként is szolgálhatnak, mivel sok podcast bizonyos témákra vagy iparágakra összpontosít.

A podcast-ek segíthetnek az egyéneknek abban is, hogy hasonlóan gondolkodó egyénekkel kapcsolódjanak össze azáltal, hogy platformot biztosítanak a beszélgetésekhez és vitákhoz. Egyedülálló lehetőséget kínálnak a személyes fejlődésre, mivel számos podcast az önfejlesztésre és a személyes fejlődésre összpontosít.

A vállalkozások számára a podcast-ek értékes eszközei lehetnek a marketingnek és a márkaépítésnek. Platformot biztosítanak az ügyfelekkel való kapcsolattartásra, közösségépítésre, valamint egy adott iparágban vagy piacon való szakértelem kialakítására.

Összefoglalva, a podcastok számos előnyt kínálnak a szórakoztatástól a személyes fejlődésig, és értékes eszközt jelentenek a vállalkozások számára az ügyfelekkel való kapcsolattartáshoz és a márkaépítéshez.

Hogy működik a podcast?

A podcast-ek olyan audio- vagy videofájlok, amelyeket az interneten keresztül az emberek letölthetnek és meghallgathatnak. Általában magánszemélyek vagy szervezetek készítik és terjesztik őket, és számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon hallgathatók.

A podcast-ek meghallgatásához először le kell tölteni egy podcast-alkalmazást, vagy egy podcastszolgáltatást, például az iTunes-t vagy a Spotify-t. Ha már rendelkezel podcast-alkalmazással vagy -szolgáltatással, megkeresheted és feliratkozhatsz a hallgatni kívánt podcast műsorokra. Amikor megjelenik egy új epizód, az automatikusan letöltődik a készülékedre, és tetszés szerint meghallgathatod, amikor csak akarod.

A podcast-ek több összetevőből állnak: a hang- vagy videofelvételből, a műsorvezetőből, a vendégekből és a produkcióban használt zenéből vagy hangeffektekből. A hang- vagy videofelvétel a podcast fő összetevője, és általában mikrofon, számítógép és hangrögzítő szoftver segítségével készül. A házigazda az a személy, aki a podcast házigazdája és a fő kommentátora, míg a vendégeket meghívhatják, hogy megosszák nézőpontjukat vagy szakértelmüket egy adott témában.

Mik a legnépszerűbb podcast formátumok?

A podcast-eknek különböző formái és stílusai vannak. Egyes podcast-ek egyszerűen a műsorvezetők közötti beszélgetések, míg mások strukturáltabbak, például talk show-k vagy interjúk. Vannak olyan podcast-ek is, amelyek kizárólag a történetmesélésre összpontosítanak, és a tartalomfogyasztás egyedi és magával ragadó módját kínálják.
A beszélgetős podcast-ek pont olyanok, mint ahogy a nevük is sugallja – kötetlen beszélgetések a házigazdák között különböző témákról. Az interjú stílusú podcast-ek viszont szakértőkkel vagy más érdekes személyekkel készített mélyinterjúkra összpontosítanak. A történetmesélő (storytelling) podcast-ek a tartalom egy olyan egyedi formáját kínálják, amely elsősorban a történetmesélésre összpontosít, és gyakran használ hanghatásokat és zenét a hallgatás élményének fokozására.

Hogyan indítsd el a saját podcast-edet?

A podcast indítása könnyebb, mint valaha, hiszen számos eszköz és forrás áll rendelkezésre az induláshoz. Íme néhány lépés, amit érdemes megfontolni a saját podcast indításakor:

Határozd meg a podcast szakterületét vagy témáját: Válassz ki egy konkrét témát vagy témakört, amelyre a podcast-ed fókuszálni szeretne. Ez lehet bármi, legyen az hobbi, érdeklődési kör vagy iparág.

Tervezd meg a tartalmát: Határozd meg, hogy milyen típusú tartalmat szeretnél készíteni, és milyen formátumot szeretnél használni. Lesznek vendégeid a műsorban? Egyéni műsor lesz? Lesz-e társműsorvezetőd?

Keress egy jó podcast stúdiót: Szükséged lesz profi mikrofonra, fejhallgatóra és számítógépre a podcast felvételéhez és videós eszközökre, ha nagyban akarsz játszani. Gyere el budapesti podcast stúdiónkba, hogy egyből a legjobb körülmények között kezdhess, óránként pár ezer forintos díjon kipróbálva magad, ahelyett, hogy százezreket, vagy milliókat fektetnél egyből a podcastelésbe.

Keress egy tárhelyszolgáltató platformot: Számos tárhelyplatform áll rendelkezésre, amelyek lehetővé teszik, hogy közzétehesd műsorod, és elérhetővé tedd a hallgatók számára. Néhány népszerű lehetőség az Anchor, a SoundCloud és a PodBean.

Népszerűsítsd podcast-ed: Használd a közösségi médiát, az e-maileket és más marketing taktikákat podcasted népszerűsítésére és a célközönség elérésére. Ne feledd, hiába a jó content, ha nincs mellette okos marketing. Erre készítettünk egy nagyon átfogó ingyenes anyagot, amit elérsz egy regisztrációért cserébe.

Mi a podcast ügynökségek szerepe a podcast gyártásban?

A podcast ügynökségek fontos szerepet játszhatnak a podcast-ek előállításában és marketingjében. Ilyen ügynökség vagyunk mi is, számos szolgáltatást kínálva, többek között podcast stúdió bérlését, podcast szerkesztést és podcast marketinget, segítve a podcastereket a minőségi tartalom előállításában és a szélesebb közönség elérésében.

Mik a podcast marketing előnyei?

A podcast marketing segíthet abban, hogy szélesebb közönséget érj el, és hogy követői legyenek a podcastednek. Ez számos taktikával, például közösségi média marketinggel, e-mail marketinggel és más podcastokban való vendégszerepléssel érhető el. A podcast népszerűsítésével növelheted a láthatóságot és új hallgatókat vonzhatsz.

Miért olyan fontos a podcast vágás?

A podcast utómunkája alapvető lépés a podcast készítésében, mivel lehetővé teszi a tartalom általános minőségének finomítását és javítását. Ez magában foglalhatja a nem kívánt hangok vagy hibák eltávolítását, a hangerő beállítását, valamint hangeffektek vagy zene hozzáadását. Ha időt szánunk a podcast szerkesztésére, biztosíthatjuk, hogy hallgatóságod számára kiváló minőségű hallgatási élményt nyújtson a műsorod. Természetesen ebben is tudunk segíteni neked, ahogy az alapot jelentő profi hangstúdiót is megtalálod szolgáltatásaink között.

Mik a leggyakoribb podcast lejátszó platformok? Hol hallgass podcast-et?

Az Apple Podcasts (iTunes) az egyik első és legnépszerűbb podcast platform. Nagy és aktív felhasználói bázissal rendelkezik, és könnyen használható. A Spotify egy másik népszerű platform, amely podcast-ek széles választékát kínálja, köztük zenei podcast-eket és eredeti tartalmakat. A Google Podcasts egy viszonylag új platform, de a Google keresővel és a Google Asszisztenssel való integrációjának köszönhetően gyorsan népszerűvé vált. A Stitcher egy olyan platform, amely a vígjátékok és a nem zenei podcast-ek rajongóinak szól.

Mindegyik platformnak megvannak a maga egyedi jellemzői, de hallgatni bárhol lehet a podcast-eket. Egyes platformok erőteljesebb analitikát kínálnak, míg mások jobb eszközökkel rendelkeznek a podcast pénzzé tételéhez. Érdemes mindegyiken jelen lenni.

Ha kiválasztottál egy platformot, akkor azon kell terjesztened a podcastedet. Ezt általában a podcast feedjének a platformra való beküldését és a műsor információinak, például a címnek, a leírásnak és a borítónak a beállítását jelenti, amihez egy podcast szerver lesz a segítségedre.

Sikerült választ adnunk a „mi az a podcast” és a „podcast jelentése” kérdésekre?

A cikk végére érve őszintén bízunk benne, hogy nemcsak a podcast jelentése, hanem a hasznossága, a benne rejlő potenciál is nyilvánvalóvá vált. Könnyen elképzelhető, hogy akár kedvet is sikerült csiholni a saját műsor készítéséhez.

Amennyiben a válasz IGEN, rendszerint ezen a ponton szokott felmerülni a „hogy kezdjünk neki a megvalósításnak” kérdés. Erre vonatkozóan három javaslatunk is akad, amelyek segíthetnek megtenni a következő lépést:

 1. Érdemes elolvasni az alábbi átfogó anyagunkat, komplex segédlettel szolgálva az eredményes podcast marketinghez és a problémamentes induláshoz.
 2. Amint összeállt a formáció, a téma és megvan a koncepció, érdemes mihamarabb stúdiót bérelni és túlesni a legelső felvétel tűzkeresztségén.
 3. Ha pedig tapasztalt támogatás szükséges a zökkenőmentes kivitelezéshez, szívesen segítünk. Ide kattintva megtekinthető, mi mindenben tudunk segíteni, és természetesen a kapcsolatfelvétel módját is mutatjuk.
Ez is érdekelhet:

Kapcsolódó bejegyzések