Podcast, a munkáltatói márkaépítés kiaknázatlan eszköze

Mitől lesz igazán vonzó egy munkahely? 

A választ a munkáltatói márkaépítés – sokszor angolul emlegetett employer branding – rejtelmeiben kell keresnünk. Nem véletlen szentelnek a vállalatok egyre több figyelmet ennek a HR területnek, hiszen ez alapján tudja egy cég bemutatni a személyiségét, definiálni a kultúráját, meghatározni, hogy milyen mentalitású munkavállalókat keres a csapatába és összességében megmutatni a világnak, hogy milyen értékek mentén halad előre, mi a vállalkozás mozgatórugója.

De miért is fontos, hogy vonzó legyen egy céges brand? 

Ez a hatékony munkaerő toborzás és megtartás kulcsa. A toborzási folyamat során meg kell tudni szólítani és a kiválasztási folyamat közben motiválni és megtartani a jelöltek figyelmét, és az is fontos, hogy a meglévő alkalmazottakat meg tudja egy cég tartani hosszú távon, mert a kollégák hozzáadott értéke folyamatosan nő ideális esetben.  

Vonzó munkahely

A podcast fontos szerepet tölthet be az employer branding eszköztárában, hiszen autentikus és meggyőző módon lehet vele eljuttatni a munkáltatói márka sarkalatos pontjait a potenciális jelöltekhez. Annak nincs értelme, ha egy cég hamis képet mutat be magáról, hiszen hiába lelkesedik egy jelölt a toborzási folyamat elején, ha rövidesen kiderül, hogy a valóság köszönőviszonyban sem áll a bemutatott álomvilággal. 

Hogyan mutassuk be meggyőző módon a márkát egy podcast segítségével?

Egy munkáltatói márka nem kell, hogy mindenkiből ugyanazon érzelmeket váltsa ki, hiszen célja, hogy minél pontosabban a kultúrához illeszkedő embereket tudjon megszólítani, niche piachoz szólva – ehhez tökéletesen illeszkedik a podcast formátum.

Egy employer branding céllal felépített podcast esetében figyelni kell arra, hogy ne marketing csatornaként kezeljük ezt a kommunikációs formát, már a célközönség meghatározás lépésénél döntsük el, milyen hangvételt és irányt képzelünk el.

Lehet beszélni a cég stratégiájáról, terveiről és működéséről, de ne (csak) az ügyfeleknek próbáljunk érdekes tartalmat gyártani, hanem mindent tegyünk meg annak érdekében, hogy a hallgató a podcast alapján el tudja dönteni, bele tudja-e magát képzelni az adott céges kultúrába.

Podcast témaválasztás

Milyen témát érdemes választani?

Egy igazán jó employer branding podcast titka abban rejlik, hogy a cég bemutatása nem megy át pusztán önfényezésbe, hanem a célközönség számára érdekes és releváns témákra fűzve épül fel a podcast adás tematika.

Például egy túlnyomóan fejlesztőket foglalkoztató cég esetében lehet mesélni a programozási trendekről, kihívásokról, de elismert szakmabelivel készített interjúk készítése is ütős eszköz lehet: egy dolog fontos, mindig a célközönség érdekeit tartsuk szem előtt.

Amennyiben toborozás az elsődleges cél, a márkapodcast hallgatóinak könnyítsük meg a dolgát, adjunk nekik hatékony eszközt ahhoz, hogy felkészülten és tudatosan indulhassanak el a kiválasztási folyamatban.

  • Milyen közegbe érkeznek a kolléga?
  • Milyen értékeket keres a cég a munkavállalókban?
  • Milyen a céges dinamika?
  • Hogyan érzik magukat a meglévő munkatársak?

Bármi, ami egy pro-contra listára felkerülhet egy álláskeresési folyamatban és segít a helyes döntés meghozatalában, az értékes tartalom lehet. 

Ki legyen a műsorvezető?

Az autentikus hangnemet azzal lehet tovább erősíteni, ha műsorvezetőnek nem egy külsős személlyel dolgozunk, hanem a vállalat egyik kulcsszereplőjét vonjuk be a podcast műsorba. Lehet ez a személy akár a tulajdonos, egy HR vagy marketing vezető vagy más kulcsember: függ attól, hogy ki tud a leginkább meggyőző és hiteles módon kommunikálni a szervezeten belül. A műsorvezető(k) stílusa nagyban meghatározza a podcast arculatát.

Nagyon fontos, hogy olyan munkatárssal dolgozzunk együtt, aki jól meg tudja szólítani a célközönséget. 

Mi a helyzet a meglévő munkavállalókkal?

Sok dinamikusan fejlődő vállalat a toborzásra fókuszál, de legalább olyan értékes a megtartás is. A saját kollégák – csapatok bemutatásával növelni tudjuk a munkatársak elköteleződését, nem mellesleg az ügyfelek szemében is azért plusz pont lehet, ha egy cég be tudja mutatni a kompetens szakember gárdáját.

Érdemes kikérni a kollégák véleményét, akár anonim módon felmérést készíteni.

  • Hogy tetszik nekik a podcast?
  • Milyen pozitív és negatív visszajelzéseket tudnak adni, hogyan tudna még jobb lenni a podcast
  • Milyen témákat hallgatnának még szívesen a jövőben, ami hozzájárul a szakmai fejlődésükhöz?

Hogyan juttassuk el az elkészült podcastet a célközönséghez? 

Egy podcast esetében sokszor épp csak az első rész megjelenése előtt gondolkoznak el azon:

Vajon ki fogja meghallgatni ezt az adást?

Mi semmiképpen sem javasoljuk az utolsó pillanatra hagyni a podcast marketing tervezést, hiszen minél több releváns helyre juttatjuk el, annál nagyobb eséllyel érjük el vele a megfelelő potenciális hallgatókat és ehhez felkészülés szükséges. 

Munkáltatói márkaépítés céllal kialakított podcast esetében mindenképpen megéri az állásportálok hirdetésszövegébe belefoglalni a podcast elérhetőségét, mert már itt ki tudunk tűnni a többi álláshirdetés közül. A komoly érdeklődők biztosan meghallgatják majd az adásokat, hogy jobban képben legyenek a céggel és ezzel növeljék a bekerülési esélyeiket.

Céges recruitment oldalról pedig tökéletes szűrő szempont lehet az, hogy képben van-e a jelölt a podcasttel, érdekli-e őt annyira a munkahely, hogy alaposan utánajárjon az álláshirdetésben megosztott információknak. 

Ezentúl a HR-es kollégák e-mail aláírásába – interjú időpont egyeztető leveleibe is érdemes belefoglalni.

Ha saját karrier oldal is van, akkor használjuk fel ezt a kiváló audio(-vizuális) tartalmat a jelentkezők figyelmének felkeltésére. Ne csak egy száraz – hosszú leírást adjunk nekik az elvárások listájával, mert így tényleg csak egy opció leszünk egy – sokszor – átláthatatlan állás jelentkezési listában.

Illetve a cég toborzási szempontjából fontos platformokra is kommunikáljuk a podcast adások megjelenését, téma bemutatását, plusz tartalmakat – legyen itt szó a LinkedIn-ről vagy a Facebook-ról.

+1: belsős vs nyilvános podcast?

Bizonyos esetekben a munkáltatói márka podcast tényleg csak a belső közösségre szeretne fókuszálni és nem cél a podcast széles körű felhasználása promóciós célokra, potenciális munkavállalók megszólítására.

Ez egy igazán erős üzenet tud lenni, hogy a cég értéket szeretne teremteni a meglévő munkatársaknak, legyen szó arról, hogy bemutassák a munkavállalókat egymásnak (ez főként nemzetközi vállalatok esetében, COVID-időkben meg pláne releváns lehet), de akár szakmai tudásátadás céljából is megállja a helyét.

A podcast hallgatók jobban egy közösség részeként érezhetik magukat. 

  • Miközben többet megtudhatnak a munkatársakról
  • A cég legfontosabb mérföldköveiről és a jövőben célkitűzésekről
  • Szakmai fejlődési lehetőségekről

Nem mellesleg jó témaalapot adunk a hűtő vagy kávéfőző előtt összetalálkozó kollégáknak. 

Ez is érdekelhet:

Kapcsolódó bejegyzések