Gondolkozol, hogy a podcasted felkerüljön-e YouTube-ra is? Így kezdd!

Egyre többször hangzik el a video podcast kifejezés és az USA-ban a YouTube már tavaly nyáron elérhetővé tette az új podcast oldalát is. Úgy gondoljuk, hogy mindenképpen érdemes a video stratégiát is fontolgatni a podcastedhez.

Amennyiben nem készül (akár több) kamerás videofelvétel a podcastedről, csak audio tartalmad van, akkor is érdemes gondolkoznod a YouTube-ra való feltöltéséről. Ehhez szedtünk össze neked néhány bevált módszert, hogy mit is tehetsz ilyenkor:

Tölts fel egy vizuális tartalmat a hanghoz

A legegyszerűbb módja a podcasted YouTube-ra történő feltöltéséhez, ha egy audiogramot készítesz. Az olyan szolgáltatások, mint a Canva megkönnyítik, hogy szép grafikákat készíthess, a Headlinerrel pedig néhány perc alatt audiogramokat hozhatsz létre. Ez a megközelítés nagyszerűen működik azon fogyasztók számára, akik úgy hallgatják a podcastet, hogy egyáltalán nem néznek hozzá a képi tartalmat. 

Ne számíts olyan elköteleződésre, mint amit a podcast appokban tapasztalsz

A YouTube-on található podcastek esetén sokkal alacsonyabb elköteleződést tapasztalhatsz. Készülj fel egy meredek visszaesésre, amikor az emberek realizálják, hogy itt egy audiotartalmat találnak, amelynek nincs videós megjelenése. De ez a YouTube hihetetlen keresőoptimalizálási képességének fényében ez elfogadható kompromisszum a felfedezhetőségért cserében. Ahogy a YouTube fejlődik – pl. a prémium előfizetés esetében már elérhető a háttérben történő zenehallgatás – egyre nagyobb szerepet kap ezen a platformon is az audio-first stratégiával a podcast hallgatás is.

Használj támogató képeket a YouTube epizódodhoz

Hivatkozol egy diagramra az adásban? Mutasd meg! Van vendég az epizódban? Mutass róla egy képet és írd fel a nevét, és akár az elérhetőségeit, hogy a hallgatóid könnyen és gyorsan tájékozódhassanak. Könnyű lemaradni a nevekről, linkekről a hangtartalomban, így gyakran vissza kell tekerni néhány másodpercet, ami könnyen megakaszthatja és kivonhatja a hallgatókat az epizódból. A YouTube-on lehetőség van arra, hogy a képernyőre pillantva máris megkaphassa a kívánt információkat. 

Hozz létre leíró, egyszerű és keresőbarát címeket az epizódokhoz

Ez általánosságban is jól bevált gyakorlat a podcastekhez. A jó cím elárulja a hallgatóknak, hogy mit várhatnak az epizódtól és okot ad arra, hogy elindítsák azt. 

Hozz létre egy lejátszási listát a podcastedhez, amely tartalmazza a műsorod összes epizódját

Ne felejtsd el felvenni a műsorod minden epizódját és évadát ebbe a lejátszási listába. Így könnyebben tudnak majd a hallgatók navigálni az adások között, nem kell keresgélniük a YouTube által gyakran random feldobott videók között.

Rendezd úgy a videókat a lájátszási listán, amilyen sorrendben szeretnéd, hogy a hallgassák azokat, felülről lefelé

Ez hasonló ahhoz, ahogy az RSS működik. Például: sorozatos podcast estén a legrégebbi epizód kerüljön előre, epizódos műsorok esetén pedig a legújabbat célszerű felülre helyezni. 

Írj SEO-barát leírást a lejátszási listához is

Ez a legjobban bevált gyakorlat a keresések szempontjából – mindenképp készíts külön leírást ne csak az epizódokhoz, hanem a teljes műsorhoz is. Ha szeretnél többet olvasni a podcast SEO-ról, akkor ebben a korábbi cikkünkben megteheted.

Írj SEO-barát leírást az epizódokhoz is

Ide kerüljön bele a weboldalad linkje, illetve minden elhangzott információ és link, amely fontos lehet a hallgatóid számára.

Kezeld a kommenteket és bátran lépj kapcsolatba a hallgatókkal, akik írnak neked

De ne etesd a trollokat! 😉

Amennyiben van lehetőséged videós felvételre is a podcastedhez, az nagyban növeli a hallgatási és megtartási adatokat is. A Brocasterz podcast studióban már akár 4 kamerás felvételre is van lehetőség, amelyben profi kollégáink vannak a segítségedre. Keress minket, amennyiben szeretnél egy következő szintre lépni.

Ez is érdekelhet:

Kapcsolódó bejegyzések