Podcast SEO: Turbózd fel a podcasted elérését keresőoptimalizálással!

A podcast tartalmak esetén is szép számmal alkalmazhatók a szöveges és videós tartalmaknál már megismert SEO hack-ek. Most megmutatjuk, hogyan javíthatod a podcested keresőoptimalizálását.

A keresőoptimalizálás – search engine optimization, röviden SEO – az a folyamat, amely javítja a láthatóságodat a számodra releváns keresések esetén. Minél jobb a SEO-d, valószínüleg annál gyorsabban növelheted a hallgatói bázisodat. A legtöbb esetben ingyen – igaz, hosszabb távon. Ha érdekelnek a gyors, akár azonnali megoldások, itt irtunk a podcast marketing eszközökről átfogóan.

No, de vissza az aktuális témánkhoz. Ha a podcasted SEO-ja kiemelkedő, akkor ha az emberek a podcastedre, egyes epizódokra vagy akár a műsorod általános témájára keresnek, akkor a Google kereséseknél az organikus találati lista elején fogsz megjelenni. Nagyon fontos azonban megjegyezni, hogy a jó SEO elérése hosszú ideig tarthat. Még akkor is, ha a lent felsorolt összes technikát és tanácsot megfogadod, a Google-nak eltart egy ideig, amíg mindent indexel és számos egyéb, az oldaladra jellemző SEO-faktor is meghatározza az eredményeket, de erre nem térünk ki ebben a cikkben. A jó hír azonban, hogy a podcastek esetén a Spotify, a Google, a Youtube és az Apple saját felületein is kitűnhetsz, ha megfelelő kulcsszavakat, megfelelő helyen és mennyiségben helyezel el. Bármilyen felületről is legyen szó, annyi biztos, hogy a jó SEO titka a következetesség és a türelem.

Turbózd fel a podcast SEO-dat!

Ha podcast keresőoptimalizálásról van szó, több dolgot is tehetsz a siker érdekében. Mindegyikbe belemegyünk részletesen és megnézzük, hogyan illeszkedhet a podcasted stratégiájába. Nem fogjuk minden esetben kiemelni, de a podcast SEO lényege, hogy minden szöveges keresőmotorban előkelő helyre kerülj, és az alábbi tanácsok univerzálisak, függetlenül attól, hogy Youtube-on, Apple Podcast-en vagy Spotify-on akarsz jobb helyezést elérni. Ezek a platformok mind kiváló keresőalgoritmusokkal rendelkeznek, és sok egyéb faktor mellett az alábbi szempontok is meghatározzák, hogy egy epizód elől jelenik-e meg a releváns keresésekre.

A podcast címe és alcíme

Bizony, a SEO-zás már a névválasztásnál elkezdődik. Ha olyan nevet tudsz kitalálni, ami tartalmaz 1-1 erős kulcskifejezést, és még frappáns is a névválasztás, akkor nyert ügyed van.

Egy műsor címénél meg tudsz adni akár egy alcímet is, ahogy mi ezt a Biznisz Boyznál csináljuk:

A műsor szerzőjét/tulajdonosát is meg tudod adni, így ebben is tudsz a kulcsszavakra játszani. Keress csak rá Spotin a BROCASTERZ szóra és érteni fogod, mire gondolok.

Podcast leírások

Az első taktika, amire ránézünk, a podcast leírások: ez lehet a műsor általános leírása és az egyes epizódok saját leírásai is.

A műsor leírása egy olyan rövid bekezdés, amely leírja, hogy miről is szól a podcast, ki készíti azt, ki a műsorvezető és hogy mikor és hol hallgathatóak az adások. Ezek a leírások a podcast ikonjával együtt minden platformon láthatóak lesznek. Egy jó példa a MarketingMsc podcast leírása:

“Marketing MSc Podcast haladó marketing megoldásokkal és a legfrissebb szakmai trendekkel. Vállalkozóknak, akik okosan és etikusan akarnak kitűnni a reklámzajból, és marketing szakembereknek, marketinges hallgatóknak, akik a szakma élvonalába akarnak tartozni.

A két hetente jelentkező műsorban szó lesz marketingpszichológiáról és neuromarketingről, beszélünk arról, hogy hogyan kell elkészíteni egy konkrét marketing stratégiát, de kapsz tippeket az árazásról, karácsonyi kampányokról, válságstratégiákról, YouTuberól, Facebookról, Instáról, Pinterestről Googleről, egyszóval mindenről, ami kapcsolódik a marketing témakörébe.
A házigazda: Matykó Noémi”

A műsor leírásába is helyezd el azokat a kulcsszavakat, amikre szeretnél elől szerepelni. Jelen esetben a marketinggel kapcsolatban kutakodó felhasználókat célozzuk a szöveggel.

Azt ajánljuk, hogy csak néhányat használj a legfontosabb kulcsszavak közül. A kulcsszóhalmozás nem csak a hallgatóknak visszatetsző, de a Google sem értékeli, sőt ellenkező hatást érhetünk el vele.

Podcast shownote (műsorjegyzet)

A podcast shownote, azaz műsorjegyzet a következő fontos elem. A shownote lehetővé teszi, hogy részletesebb információkat ossz meg a hallgatóiddal az epizódokkal kapcsolatban. Ide tartoznak például a vendégekről szóló információk, az időbélyegek, az epizódban említett weboldalak, könyvek, folyóiratot vagy bármilyen linekek és a CTA-k. 

A shownote-ok SEO-ja a kulcsszavakon és a formázáson múlik. A leírásokhoz hasonlóan itt is válassz a legjobban teljesítő kulcsszavak közül és formázd a szöveget. Használj címeket, felsorolásokat és különböző betűtípusokat (félkövér, dőlt, aláhúzás). Ezek mind segítenek a jobb SEO elérésében.

Gondolj mindig arra, hogy milyen kulcsszavakra kereshet rá a potenciális hallgatód pl. a Spotify-on, és e szerint építsd fel a jegyzeteket. De ne is töltsd túl a szövegeket kulcsszavakkal, ez nem vezet nagyobb sikerre.

Van kb. 4000 karaktered a legtöbb platformon, amit fel tudsz használni szövegezésre – élj vele! Ne feledd, a Google keresőmotorja is rangsorolja a legtöbb podcast platform publikusan elérhető webes változatait az epizódjaidról, így nem csak a Spotify/Itunes/Youtube felületeket kulcsszavazod, hanem a Google-nek is küldesz jeleket.

Epizódcímek & „vendégnév SEO”

Az epizódjaid címei az egyik legjobb felület a SEO-zásra. Ha egy adásod egy olyan témáról szól, amire potenciálisan rákereshetnek a hallgatók és őket így akarod elérni, akkor fogalmazd bele okosan az adás címébe is ezeket a kulcsszavakat. A kereső algoritmusok számára ez az egyik legfontosabb szempont a rangsorolásban a kulcsszavak szempontjából.

Az adáscímek általában 100 karakter körül végződnek, így nem tudsz túl sok kulcsszót elhelyezni úgy, hogy ezzel ne árts az érthetőségnek – ami viszont fontos konverzióoptimalizálási szempont. Azaz azt akarjuk, hogy a hallgató is értse, ne csak a robot.

PRO tipp: csinálhatsz az adásaidból rövidebb vágatokat, amiket más-más kulcsszóra optimalizálsz. Nézd csak meg, hogyan építjük ezt fel a Pszichológia Egyszerűen Podcastnál.

Itt is érvényes a kulcsszókutatás módszertana: akár már a címválasztás előtt keress rá a podcast platformokban azokra a kifejezésekre, amik eszedbe jutnak, és nézd meg, mekkora verseny, mennyi találat van a választott kulcsszóra.

Szintén a címekhez tartozik a vendégek nevének elhelyezése a címben: ha egy illetőre többen keresnek és rendszeresen megjelenik podcastekben, így a te műsorodat is jó eséllyel megtalálják, ha te is készítettél vele interjút.
Így ért el a Litkai Gergellyel készült interjúnk több mint 30.000 lejátszást, miközben az átlag BB epizódok 5-10ezer lejátszást érnek meg.

Podcast leiratok (transcriptek)

A podcast leiratok nem csak a nagyothallóknak segítenek a megértésben, hanem a keresőoptimalizálás szempontjából is fontos. A podcast leiratok az epizódok szó szerinti leiratát jelentik, felosztva címekre, vendégekre, szakaszokra. A podcast leírást tedd fel a weboldaldra és linkeld be hozzá az epizódokat. A shownote-okba pedig tedd be a leiratok linkjét is. Ezt tényleg nem a userek fogják olvasni, hanem a robotok, és ők szeretik ezeket olvasgatni.

Nem fogunk hazudni, a leiratok elkészítése sok időt vesz igénybe, pláne magyar nyelven, mert nincs 100%-os megoldás. Használhatod az alábbi szolgáltatásokat magyar nyelvű podcast leirat készítésére, de javasoljuk, hogy mindig figyelmesen olvasd át, hogy ne maradjanak benne hibák: AIrite, Whisper

Blogok

Most pedig térjünk át a blogírásra. Azt mindannyian tudjuk, hogy a blogok kiválóan alkalmasak a keresőoptimalizálásra, a tartalomfókusz, a kulcsszavak, a formázás és a címsorok miatt. A blogbejegyzéseknek további tartalmakat kell szolgáltatniuk az epizódok témájával kapcsolatban kulcsszavazott formában, esetleg mélyrehatóbban belemerülni a témákba, amelyekről az epizódban már szó volt, különben nem lesz érdekelt a hallgatód abban, hogy a blogcikket is felkeresse.

Azt javasoljuk, hogy minden epizódhoz kapcsolódjon egy blogcikk. Így minden epizódhoz három tartalom fog tartozni: maga a podcast epizód, a leirat és a blogposzt. 

A blogok SEO-zására végtelen tartalom érhető el a neten, és ez már nem is a mi asztalunk. Javasoljuk, hogy nézz körül a The Pitch oldalán, ha tanulnál a blog SEO-ról.

A podcast weboldala

És végül vessünk egy pillantást a podcasteknek dedikált weboldalakra. Számos okból rendkívül értékes, ha egy podcastnek van weboldala. Ez nem csak egy hely, ahol az összes tartalmadat egyben lehet megtalálni, hanem rendkívül sokat dob a SEO-n is. Megvásárolhatod a domainnevet és optimalizálhatod a weboldalt SEO szempontból.

Egyes platformok létrehoznak saját webhelyet a podcasteknek, de mi javasoljuk a nagyobb rugalmasság érdekében, hogy inkább WordPressen alakítsd ki a weboldalad, így a technikai SEO-ra is nagyobb ráhatásod van.

Podcast SEO

Ebben a cikkben összegyűjtöttük náhány olyan technikát, amellyel a podcasted SEO-ját fejlesztheted. De ahogy már említettük: ne feledd, hogy ez nem egy sprint, hanem maraton (ahogy a podcast business önmagában is) és ügyelj arra, hogy összhangban legyen a tartalmaiddal.


Ha bármilyen kérdésed van a podcast SEO-val kapcsolatban, bátran keresd fel a csapatunkat!


Ez is érdekelhet:

Kapcsolódó bejegyzések