Egy podcast adásból teljes havi online marketing tartalom? Lehetséges! [PODCAST TARTALOM MULTIPLIKÁLÁS]

Gondolkodtál-e már azon, hányféle módon hasznosíthatók a felvett podcast adások az egyes marketing csatornákon? Egy epizóddal minimalizálhatod akár a marketing célú tartalomkészítés legnagyobb nehézségének számító idő- és energiaigényességet.

Ebben a cikkben összefoglaltuk a tippjeinket, amikkel a podcasted valóságos tartalomgéppé tudod alakítani.

Mondok ugyanis egy tényt rögtön az elején: a podcast az egyik legjobb módszer arra, hogy kiszedd magadból vagy a céged szakembereiből a tudást, és ezt különböző tartalomformákban újrahasznosíthasd. Nem tudom, te hogy vagy vele, de én nem egyszer ültem egy üres dokumentum fölött, hogy megpróbáljam a tudásomat összegezni, és volt idő, amikor ez nagyon nehezemre ment. Most képzeld el, hogy a céged vezetőjét vagy valamelyik top szakértődet megkéred, hogy ugyan írjon már pár posztot Facebookra, csináljon heti egy hírlevelet és töltsön már fel TikTok-ra pár szakértői rövid videót… Csak néznének rád, hogy erre aztán biztosan nincs idejük.

Ezzel szemben, ha a céged fő munkatársait, a partnereiteket, a fogyasztóitokat havonta 1x egy podcast felvételre le tudod ültetni, és okosan tudod kérdezni őket, akkor olyan tudás áramlik ki belőlük, amit soha nem tudnál máshogy kiénekelni belőlük. Mi ezt napi szinten tapasztaljuk a stúdiónkban, ahogy megtörténik ez a csoda. Innen már csak egy ügyes folyamat kell, hogy a beszélgetésből egy teljes havi marketing tartalom álljon össze social media-ra, blogra, hírlevélbe, stb.

Nézzük meg, hogy zajlik ez a folyamat. De előbb nézzük meg, miért is fontos kérdés mindez.

A folyamatos tartalomkészítéssel járó kihívások

Ezen a blogon sem első ízben hangzik el az állítás, miszerint a rendszeres tartalommegosztás hatékonyan képes támogatni a vállalkozásod céljait. Szerintem ez ma már evidens, nem kell túlmagyarázni. De azért azt is bedobom, hogy a jelenben és a közeljövőben egyszerűen nem úszhatja meg egy cég sem, hogy edukatív vagy szórakoztató jellegű tartalmat gyártson, mert a sztenderd megoldásokra egyre kevésbé vevők a felhasználók (lásd: pl. bannervakság). Legyen szó új vevők szerzéséről, a korábbi vásárlók elköteleződésének mélyítéséről vagy márkaépítésről, rendszeres és minőségi tartalmakkal ezek a célok eredményesen támogathatók.

A célközönség számára releváns, informatív és szórakoztató „kontent” segít megszerezni és fenntartani a figyelmet. Emellett pedig a bizalmat is fokozatosan erősítheti, mert arcokat lát, személyeket ismer meg, egyedi gondolkodásmódot társít egy céghez a felhasználó. Tudatos tartalommarketing stratégiával pozícionálhatod magad egy adott terület szakértőjeként, miközben a személyes vagy a céges márkád is erősödhet.

Viszont a folyamatos tartalomkésztés nem könnyű feladat. Fárasztó dolog hétről hétre mindig valami újat, érdekeset, hozzáadott értékkel bírót kitalálni. Még az igazán kreatív csapatoknál is elfogy az ihlet egy idő után.

Sőt, valószínűleg a konkurensek is hasonló babérokra törnek. A Semrush nemrégiben közzétett statisztikáiból kiindulva ez nem volna meglepő. Iparágtól függetlenül egyre több vállalkozás igyekszik digitális csatornákon elérni közönségét, ezáltal ádáz verseny dúl a figyelemért az online térben.

Összegezve tehát,

 • nem kevés erőfeszítést és kreativitást igényel folyamatos jelleggel tartalmat készíteni;
 • kiváltképp, ha minőségi, hozzáadott értékkel bíró tartalmakról van szó;
 • emiatt sok cégnél reked meg a folyamat – talán hasonlót te is tapasztalsz…

Szerencsére akad egy kézenfekvő megoldás. A cikk hátralévő részében ennek a részleteibe engedünk betekintést.

Mi az a tartalom multiplikálás és miként válhat az előnyödre?

A tartalom multiplikálás lényege, hogy egy-egy elkészült tartalmat sokszorosítunk bizonyos változtatásokkal együtt. A szóban forgó téma, a fő üzenet és mondandó változatlan marad, de szinte minden más módosul némileg:

 • változhat maga a formátum;
 • a közzétételhez választott platform;
 • a tartalom hosszúsága;
 • a hangvétel és a stílus;
 • emellett pedig a tartalom megosztásával elérni kívánt cél is sokféle lehet.

Ezek a kis eltérések kulcsfontosságú összetevői a tartalmak ilyen jellegű sokszorosításának. Ezáltal nem puszta másolásról van szó. Inkább kimunkált, stratégiai alapon kivitelezett tudatos tartalommegosztásról. Ez a tartalom multiplikáció esszenciája.

Hogy érthetőbb legyen a dolog, máris szemléltetjük egy konkrét példán keresztül.

Fiktív példa a tartalom multiplikációra egy podcast esetében

Tegyük fel, hogy egy szépség- és egészségmegőrzéssel foglalkozó klinika podcast adást készít a nőgyógyászati szűrővizsgálatok fontosságáról. Ismert szakértőt vendégül hívva a stúdióba, interjú formájában létrehozva egy értékes kontentet.

Tartalom multiplikáció lehet, ha erről a témáról bejegyzés készül a blogfelületre. Leíró jelleggel, hangsúlyozva a rendszeres szűrések fontosságát. Akár linkként hivatkozva a nemrégiben felvett podcast adásra. 

Rövideb hangvételű szöveges posztok kikerülhetnek a klinika Facebook és Instagram oldalára is. Még mindig ugyanazzal az apropóval, csak egy kicsit másfajta megközelítéssel. Illetve más felületen publikálva. Egy interjúból egy ügyes marketinges több tucat rövid posztot is tud gyártani, mivel egy ütős poszt sokszor pár sor szöveget tartalmaz, egy podcastben pedig rengeteg erős mondat hangzik el.

Tovább skálázható a tartalom multiplikáció akár hírlevél formájában is. Egy „mikor jártál utoljára szűrővizsgálaton” típusú kérdéssel felkeltve a figyelmet, majd rövid kedvcsináló szöveggel promotálva a nemrégiben elkészült podcast vagy blogbejegyzés meghallgatását, illetve elolvasását. A podcast epizódból vagy több részes sorozatból akár kiváló email automatizmus is készíthető, amire egy csalival számos érdeklődőt feliratni, akik folyamatosan minőségi tartalmat kapnak levél formájában.

Ha videós a podcasted, akkor egyrészt már csak azzal, ha a videót minden platformra feltöltöd, rengeteg tartalmat tudsz létrehozni, de ha ezekből darabolásokkal mini részeket vágsz ki, akkor színesítheted a social media posztjaidat, vagy akár a podcasted tartalmával be is veheted a Tiktok-ot, kint lehetsz Youtube Shorts-ban, Insta és FB Story-kat tudsz létrehozni, és így tovább.

Persze ez csak egy fiktív példa, de remélhetőleg segített ráérezni a megvalósítás lehetőségeire, mi legalábbis ezzel foglalkozunk nap mint nap, és látjuk, hogy mennyire megkönnyíti a marketingesek életét, ha van jó tartalmi forrás. Egyszerű, ugyanakkor a maga nemében zseniális stratégia, nem igaz? Már csak emiatt is érdemes végig venni a mellette szóló érveket és előnyöket.

Amiért a tartalom multiplikációval csak profitálhat a vállalkozásod

A stratégia egyik legnagyobb hozzáadott értéke, hogy eredményesen segít kiiktatni a tartalomkészítés legfőbb nehézségét. Nem kell minden platformon más és más témát közzétenni. Ehelyett a podcast témája jelentheti a kiindulási alapot, majd ebből ágazhatnak le a további tartalmak.

A fentiekből következik, hogy a különböző tartalomtípusok ilyen jellegű sokszorosítása segít egyszerűbbé formálni a munkamenetet. A sokszor görcsös ötletelés kiiktatásával gyorsabbá, hatékonyabbá és nem utolsó sorban élvezhetőbbé válik a tartalomkészítés.

Sőt, ebben a formában nemcsak fenntarthatóbbá, hanem eredményesebbé is válhat a marketing. Pláne akkor, ha az általunk közzétett podcast marketing iránytű szolgáltatja a tartalomkészítés origóját. Hiszen így a célközönség érdeklődésével rezonáló adások kerülhetnek publikálásra, amiből minden leágazásnak számító mikrokontent hozzáadott értékkel bírhat.

Sőt, akár tovább is színesíthető ez a fajta megközelítés. Méghozzá a viszonylag nagyobb lélegzetvételű podcast adások tudatos tördelésén keresztül.

A multiplikáció mellett a tartalmak feldarabolása is nyerő stratégia lehet

Félig-meddig átfedés van a két fogalom között, viszont maga a megvalósítás egy árnyalattal különbözik. A konkretizálás végett maradjunk a fenti példánknál. A szűrővizsgálatok témakörében bőven lehet annyi, hogy egy 45-60 perces adást kitöltsön.

Olyan, egymástól elkülöníthető tartalmi egységeket körül járva, mint például:

 • melyek a leginkább javasolt szűrővizsgálatok nőknek?
 • hány éves kor felett érdemes tudatosan foglalkozni a témával?
 • mi alapján célszerű szakorvost keresni?
 • milyen tünetek tapasztalása esetén kell egyből orvoshoz fordulni?
 • stb.

A lényeg, hogy a teljes podcast adás tartalma ezen gondolati egységek mentén feldarabolható. Olyan formában, hogy az így elkészült tartalmak is megállják a helyüket önálló egységként. Vagyis kikerülhetnek akár a céges blogra, a közösségi média felületekre, vagy egy hírlevél apropóját is jelenthetik, feltöltheted önálló podcast és videó adásokként is, ahogy azt pl. a Swan Lake Pszichológiai Központ számára csináljuk.

Talán már sejthető, hogy a címadás mellett a tartalmak multiplikációja és feldarabolása számtalan lehetőséget teremt. Bár nehéz volna minden szóba jöhető megoldást felsorolni, a következő részben teszünk ebbe az irányba egy kísérletet.

Praktikus ötletek az elkészült podcast adások multiplikációjához

Egy podcast műsor tartalmi multiplikálását tekintve egyaránt variációs lehetőséget jelenthet a választott formátum, a platform, és a terjedelem. Célszerű mindhármat a célközönség tartalomfogyasztási szokásaihoz igazítani, akár az alábbi ötletek mentén:

 • Formátum

A hangformátumú podcast adások multiplikálásának egyik bevált módszere az úgynevezett rövid teaser kivágások kreálása. Az adás egy-egy kulcsgondolatáról szóló, maximum egy perc terjedelmű hanganyagokról van szó.

Amelyek úgynevezett mikro-tartalomként remekül alkalmazhatók a közösségi médiában. Kedvcsinálóként, motiválva a követőket a teljes adás meghallgatására. Ide kattintva láthatod, hogyan is néz ki mindez a Biznisz Boyz podcast adásokból kivágott részeknél. 

Egy podcast adás videóként is multiplikálható. Például szemléletes háttérképpel feltöltve a Youtube-csatornánkra. A szöveges formátum is kézenfekvő választást jelenthet. Akár blogbejegyzésként, hírlevélben vagy rövidebb szöveges posztok formájában sokszorosítva az eredeti tartalmat.

Alternatív ötletként pedig egy-egy izgalmas kérdés is feltehető a közösségi médiában. Mégpedig egy a podcast adásban elhangzó gondolathoz kapcsolódva, interakcióra sarkallva a követőket.

 • Felület

A podcast tartalmak multiplikálásához választott felület témakörét részben érintettük már fentebb. A céges blog, a közösségi média csatornák, a hírlevél vagy alternatív lehetőségként offline formátumok is hatékonyan működhetnek.

A kulcs annak a feltérképezése, hogy a multiplikált tartalmakkal mely felületeken szólítható meg minél magasabb arányban a célközönség. Ez a megközelítés kivétel nélkül mindig kifizetődő.

 • Terjedelem

Ahogy a platformot, úgy a tartalmak terjedelmét is célszerű a célközönség preferenciáihoz igazítani. Tudatosan ügyelve arra is, hogy a korábbi tapasztalatok alapján az egyes felületeken milyen hosszúságú tartalmakkal érhetők el kiemelt hatékonysággal a célok.

A TikTok, az Instagram vagy a Facebook felületén az egyperces teaser tartalmak mellett szöveges posztokból is a rövidebb változatok a nyerők. Hírlevélben, a céges blogon pedig különösen gondolkodhatunk a hosszabb hangvételű anyagokban.

Konklúzió

Bízunk benne, hogy sikerült rávilágítanunk arra, hányféle módon hasznosítható egy podcast a különféle marketing csatornákon. Lehetőségek tehát adódnak szép számmal, már csak a megvalósítást kell kitalálni és eltervezni.

Igény szerint ebben szívesen működünk közre. Ide kattintva könnyedén megtekinthető, mi mindenben tudunk segítséget biztosítani. Kérdezz tőlünk bátran az elérhetőségeink bármelyikén. Legjobb tudásunk szerint készségesen állunk a rendelkezésedre és válaszoljuk meg a kérdéseid.

Beszélgessünk róla, milyen formában működhetünk közre a podcast műsorod felfuttatásában.

Ez is érdekelhet:

Kapcsolódó bejegyzések