Segítség, a podcastemet senki sem hallgatja! Mit csináljak másképp?

Hol kezdd a csekkolást, ha a műsorod nem fejlődik és nem hallgatják elegen?

Ahogy a mondás tartja: “a szépség a szemlélő szemében van” és ez abszolút igaz a podcastek esetén is, hogy a személyes ízlés óriási szerepet játszik a podcast minőségének megítélésében. De nyugodtan mondhatjuk, hogy valami elromlott, hogy ha egy általad készített podcastet hallgatsz és zavarban vagy, ha másoknak kellene azt ajánlani.

Sok márka esetén ez a forgatókönyv sajnos gyakoribb mint gondolnád. Az elmúlt években a podcastek nagy térnyerésének köszönhetően sok márka vágott bele a műsorkészítésbe anélkül, hogy bármilyen tapasztalata lett volna az audio tartalmak terén. Az eredmény egy olyan podcast, amelyre kevésbé lehetnek büszkék.

Tehát hogy lehet felismerni, hogy mi a baj és hogy lehet kijavítani azt?

Kezdd a hanggal

Tapasztalatunk szerint, majdnem minden létező podcast máris 20%-kal hatékonyabb/sikeresebb/hatásosabb lehetne, ha jobb lenne a hangminősége. Egy vendég, aki folyamatosan “kibeszél” a mikrofonból, egy műsorvezető, aki úgy hangzik, mintha egy repülőgép hangárban ülne, a számítógép ventilátorának zúgása – ha ezeket hallod, akkor mindenképp kezdj a podcasted hangminőségének javításával – például gyere el a profi podcast stúdiónkba Budapesten

A minőségi mikrofonok és hangvágó szoftverek széles körben elérhetőek. Ezután a műsorvezető és a vendégek gyorstalpalójával – a mikrofonhasználatról és felvételének helyéről – máris nagyot javíthatunk a hangminőségen. Mi a studióban minden vendégünknek a legmagasabb minőségú AudioTechnica mikrofonokat és fejhallgatókat biztosítjuk a legjobb hangzás elérése érdekében. Olyanokat, amiket a leghallgatottabb rádiókban is használnak a műsorkészítők. 

Egy professzionális hangvágó is csodákra képes a műsorod általános hangzásvál kapcsolatban. Képzett fülük és gyakorlatuk, szakértelmük van abban, hogy szerkesztés, zenék és hangeffektek segítségével a lehető legtöbbet hozzák ki a hangélményből, amelyek hangulatot és karaktert adnak a podcast epizódoknak. Egy jó vágás eredményeképpen dinamikusabb lesz az egész műsor, kevesebb lesz a leállás, a szünet, az ő-zés, a szóismétlés, amitől tudat alatt az lesz az élménye a hallgatónak, hogy az egész műsor profibb. Ne spórold meg a pénzt vagy az időt az aprólékos utómunkán!

Ismerd (f)el, hogy a műsorvezetés nehéz feladat

Nézted már az Olimpiát vagy bármilyen profi sportot, és gondoltad közben, hogy a sportolók milyen könnyednek tűnnek? Egy idő után kezd normálissá válni, hogy olyan gyorsan úsznak, ahogyan te futni tudsz. A nagyszerű műsorvezetők és riporterek ugyanilyen hatással vannak az érzékelésünkre. A műsorvezető olyan könnyednek és természetesnek tűnik, hogy feltehetjük magunkat a kérdést: “Vajon én képes lennék valaha ilyen jól beszélni?”

Valójában a műsorvezetéshez több száz órányi gyakorlásra és felkészülésre van szükség, amelyet a színfalak mögötti népes csapat támogat. Ahogy az alkalmi úszót sem vinnéd be az olimpiai csapatba és várnál tőlük győzelmet – úgy a legjobb emberedet, aki jól szerepel a prezentációkon, sem ültetheted a podcasted középpontjába és várhatsz tőle azonnali sikert.

A legjobb riporterek ismerik e bonyolult mesterség csínját-bínját: hogy hogyan kell a legjobb kérdéseket feltenni, tartani az időt, behozni a legfontosabb témákat, tartani a fókuszt és segíteni a vendéget, hogy kényelmesen érezze magát – mindezt egyszerre. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy a felkészülés már az interjú ELŐTT elkezdődik, fontos hogy a műsorvezető megértse a témát és a vendég nézőpontját, akkor egészen nyilvánvalóvá válik, miért nem megy ez a feladat mindenkinek elsőre. Az interjúkészítés nagyon időigényes munka és hosszú gyakorlás során alakítható készség, ezért ha a CEO-d a műsorvezető, akkor valószínű, hogy nem lesz túl sok ideje az interjúztató készségén dolgozni.

A legegyszerűbb és legjobb megoldás egy tapasztalt műsorvezetőt megbízni a feladatra, és a piacon számos tapasztalt újságíró, sőt rádiós műsorvezető van, akiknek van megfelelő tapasztalata és elég ideje is a feladatra.

Ha ez nem lehetséges, akkor járd körbe, hogy milyen képességekre van szüksége a műsorvezetőnek. Legyen olyan szakértő a témában, akit a célközönséged jól ismer? Talán át szeretnéd alakítani a műsorformátumot és inkább az interjú helyett panelbeszélgetéseket szeretnél, ahol a szakértők tudása jobban átjöhet? A jelenlegi műsorvezető jó vállalati kommunikátor, de nincs interjúztatási tapasztalata? Akkor jól jöhet mellé egy tapasztalt társ-műsorvezető, aki kiváló interjúkat készít.

Hogy valaki nagyszerű – vagy akár elég jó – műsorvezető legyen, ahhoz nem elég egy mikrofon és előre megírt szövegek. Mint az olimpiai sportolóknak, a jó műsorvezetőknek is rengeteg felkészülésre, kitartásra és gyakorlásra van szükségük, ha jól akarnak teljesíteni.

Bármit is teszel, ne gondold, hogy a műsorvezető csupán önmagától jobb lesz.

Nálunk minden műsor indulásakor felmérjük a kijelölt műsorvezető képességeit, folyamatosan mentoráljuk őt a jobbá válásban, és ahol erre igény van, előre megírjuk a kérdéseket, előinterjúkon „bemelegítjük” a műsorvezetőt és a vendéget, és a felvétel során támogatjuk folyamatosan a műsor szereplőit, majd az esetleges bakikat az utómunka során eltávolítjuk, dinamikusabbá tesszük az egész beszélgetést.

Gondold át a teljes adástervet

Ha a podcast rosszul teljesít, ideje visszatérni az alapokhoz. Mi a műsor küldetése, missziója (mission statement-je)? Milyen ez a műsor? Ki az a célközönség, akihez szólni szeretnél? Kellően nagy méretű-e ez a célközönség? Mi az, amit a podcasttel adni szeretnél a hallgatóknak? Valóban tudsz értéket adni, vagy csak a saját üzeneteidet fújod?

Miután ezekre a kérdésekre válaszoltál, állíts össze egy fókuszcsoportot olyan emberekből, akikben megbízol és nem vesznek részt a podcast készítésében, és kérd meg őket, hogy hallgassanak meg néhány epizódot. Ezután hívd össze őket, hogy válaszoljanak néhány kérdésre a hallottakkal kapcsolatban:

  • A meghallgatott epizódok alapján, hogyan foglalnád össze, hogy miről szól a műsor?
  • Hogyan írnád a le a podcast személyiségét? Ha egy ember lenne, milyen személy lenne?
  • Mi húzott be és mi az, ami nem volt annyira érdekes számodra?
  • Miután meghallgattad az adásokat, mi az amire emlékeztél és amin még gondolkoztál utána?
  • Kinek ajánlanád ezt a podcastet?

A fenti kérdésekre adott válaszok, sokat elárulnak abból, hogy a hallgatók hogyan hallgatják és érzékelik az adásaidat.

Ha nagyon szétválik az, hogy mit szeretnél a podcasttel átadni és az, hogy a hallgatók hogyan érzékelik azt, akkor találhatsz néhány nyomot arra vonatkozólag, hogy miért nem működik a podcast és hogy mit kell(ene) megváltoztatni. 

A Borcasterznél gyakran tartunk belső műsorértékeléseket új podcastek készítésénél, hogy ellenőrizzük valójában azt adjuk-e át az adásokkal, amit szerettünk volna. Azok, akik a műsorokat nap, mint nap készítik, gyakran elveszítik azt a képességet, hogy a közönség fejével gondolkozzanak és fülével hallják a műsorokat. A műsorértékelés jó módja annak, hogy kritikusan ránézzünk és felmérjük, mi az ami megüti a mércét és mi csúszott el.

Sohasem késő jobbá tenni a podcastedet. Ha pedig időt szánunk arra, hogy ránézzünk, mi nem működik – és hogy hogyan tudjuk javítani – az egy óriási lépés afelé, hogy olyan műsort készítsünk, amire mindenki büszke lehet.

Rakd rendbe a podcast marketinget!

Ha ezeket a lépéseket mind megtetted, de még nem éred el a megfelelő számú hallgatót, akkor viszont 100%, hogy a podcast marketing terén vannak hiányosságait. Olvasd el a részletes podcast marketing útmutatónkat, és ha mindent kipipáltál, garantáljuk, hogy berobban a műsorod hallgatottsága is!

Ez is érdekelhet:

Kapcsolódó bejegyzések