Privát podcast? Kinek, hogyan és miért készítsünk exkluzív csatornát? Mi most lépésről lépésre bemutatjuk neked!

Először is nézzük meg, hogy pontosan mit értünk privát podcast alatt: ez egy olyan típusú podcast, amely nem érhető el nyilvánosan és nem lehet rá feliratkozni sem a nagyközönség részéről. Csak egy kivételes tagság, az előfizetők egy meghatározott csoportja fér hozzá, mégpedig úgy, hogy mindenki egyedi RSS-hírcsatornát kap, amelyet hozzáadhat a podcast lejátszójához. Egy korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogy a privát podcasteket már elkezdték használni szervezeten belüli kommunikációra, illetve jó megoldás fizetős csoportokkal, tagokkal való kommunikációra, és egyéb személyes vagy bizalmas kommunikáció megvalósítására is.

Figyelem: a megoldás nem ugyanaz, mint a publikus podcast csatornák előfizetéses változatai, amire nem rég a Spotify és az Apple is bevezetett megoldást. Ebben a cikkben a kifejezetten rejtett, mások által csak link és hozzáférés birtokában látható technikát mutatjuk be. Ettől még ugyanúgy van lehetőség privát podcastek esetén előfizetéses tagságot indítani, erre pedig hoztunk is egy jó példát a hazai pályáról.

Itthon a legjobb, és az üzleti oldalról általam ismert módon legjobban kiaknázott privát podcast csatornát az Onlife csapata működteti. Ők a Substack rendszerét használják és a modelljük szerint a podcast csatornájuk teljes könyvtárát csak az Onlife Kör előfizetői érhetik el. Ezt technikailag egy privát podcast feed-del érik el. Olvass tovább, a cikk második felében velük is találsz egy rövid interjút a módszerről.

Mi az a privát podcast?

Ahhoz, hogy egy privát podcastet hallgathass, meghívást kell kapnod hozzá, hiszen ezek nem szerepelnek olyan nyilvános podcast könyvtárakban. Azonban különféle módokon terjeszthető: bizonyos podcast lejátszókban, e-mailben, meghívó linkeken vagy jelszóval védett webhelyeken.

A lényeg, hogy olyan podcastet tudsz létrehozni, amit kiválasztott emberek csoportja érhet el, és csak nekik fogod tudni átadni a benne lévő információkat. Mindezt azokkal az előnyökkel, amiket a podcast jelent: olyan tevékenység közben is tudják hallgatni, ami mellett más tartalmat nem tudnak fogyasztani.

Hogyan működnek a privát podcastek?

A privát podcastek nem nyilvánosak és nem is kereshetőek. Az előfizetők egyedi RSS-hírcsatornát kapnak, amelyet hozzáadhatnak saját kedvenc podcast lejátszójukhoz.

Ez lehetővé teszi az „előfizetők” számára, hogy

 • feliratkozzanak a podcastre a kedvenc podcast lejátszójukban (pl. Apple vagy Google Podcast, Castbox, Overcast, Pocket Casts, stb.),
 • megkapják az új epizódokat egyenesen a telefonjukra,
 • letöltsék az epizódokat a telefonjukra offline hallgatáshoz.

Miért előnyös számodra egy privát podcast?

A privát podcast lehetővé teszi, hogy hangfájlokat osszunk meg RSS-csatornán keresztül, amelyeket a meghívottak a kedvenc podcast alkalmazásukban hallgathatnak meg. A cégek és szervezetek általában a következőképpen használják:

 • folyamatos képzésekre a munkavállalók számára audio formátumban,
 • az új munkatársak onboarding folyamtának megkönnyítésére,
 • a dolgozóknak küldött rendszeres (heti, havi) „üzenet a vezérigazgatótól” típusú kapcsolattartásra.

A tartalomgyártók, szerzők, kurzus készítők, online tréninget tartók az alábbi módokon tudják jól használni ezt a tartalomtípust:

 • a szerzők hangoskönyv verziót készíthenek könyveikből és ingyenes hozzáférést biztosíthatnak azoknak, akik megvásárolják a fizikai példányt,
 • a kurzuskészítők, főiskolák és online képzési szervezetek hangalapú tananyagokkal egészíthetik ki szokásos tantervüket. Ekkor a diákok személyre szabott hozzáférést kapnak és kedvenc podcast alkalmazásukban hallgathatják meg a tananyagokat,
 • a tagsági oldalak exkluzív, privát podcasteket készíthetnek kizárólag az előfizető tagok számára.

Hogyan hozhatsz létre privát podcastet a csapatod számára?

Ma már számos podcast hosting szolgáltatás kínál privát podcast szolgáltatásokat is, itt találsz néhányat közülük, a cikkben pedig a Transistor megoldását mutatjuk be lépésről-lépésre. Ezek a platformok mind lehetővé teszik a biztonságos, csak tagoknak szóló podcast feedek létrehozását, amelyekhez a jogosult hallgatók férhetnek csak hozzá. Íme néhány közülük:

 • Podbean: A Podbean privát podcasting funkciót kínál, amellyel biztonságos, jelszóval védett hírcsatornákat hozhatsz létre exkluzív tartalmaidhoz. A privát podcastekhoz való hozzáférést a felületükön keresztül is kezelheted.
 • Simplecast: A Simplecast privát podcastekat kínál Teams előfizetésével, amely lehetővé teszi több podcast létrehozását és kezelését egyedi RSS-hírcsatornákkal minden csapattag számára. Ez hasznos lehet azoknak a vállalkozásoknak és szervezeteknek, amelyeknek biztonságosan kell megosztaniuk a belső tartalmakat.
 • Captivate: A Captivate tárhelyszolgáltatása részeként kínál privát podcasteket. Könnyedén hozhatsz létre és kezelhetsz privát podcast hírcsatornákat exkluzív tartalmaidhoz és szabályozhatod közönséged hozzáférését ezekhez a hírcsatornákhoz.
 • Castos: A Castos privát podcast megoldást biztosít, amely lehetővé teszi biztonságos, privát podcast feedek létrehozását és kezelését. A hallgatókat meghívhatod e-mailben és szabályozhatod a tartalomhoz való hozzáférést.
 • Libsyn: A Libsynben privát podcasteket hozhatsz létre a MyLibsyn Premium szolgáltatáson keresztül. Ez lehetővé teszi exkluzív tartalom létrehozását és kezelését, valamint a privát podcastekhoz való hozzáférés korlátozását fizetőfalon vagy más hitelesítési módokon keresztül.
 • Substack: erről olvasd az interjúnkat a cikk végén Ungvári Péterrel, akik az elsők között kezdték a platformot privát podcast disztribúciójára használni itthon.

Fontos, hogy ezen szolgáltatások némelyike előfizetést vagy további díjat kérhet a privát podcast szolgáltatásokért. Mielőtt elköteleznéd magad egy szolgáltatás mellett, feltétlenül tájékozódj az árakról.

Nézzük lépésről-lépésre a Transistor megoldását:

Regisztráció után új privát podcast indításához kattints a „Műsor hozzáadása” lehetőségre. Amikor az „Új műsor hozzáadása” lehetőségre kattintasz, megjelenik a továbbfejlesztett privát podcast létrehozásának lehetősége:

A Műsorbeállítások (Show Settings) kitöltése után tudsz hozzáadni egy epizódot.

Hogyan rögzíts hangot a privát podcastedhez?

A saját privát podcastedet többféleképpen rögzítheted:

 • akár a telefonod „Voice Memos” funkciójával is elkezdheted,
 • eggyel jobb megoldás, ha egy podcast mikrofonnal veszed fel az adásokat,
 • de a tökéletes verzióhoz egy podcast studiót ajánlunk – akár minket is kereshetsz ezzel kapcsolatban. Ráadásul a felvett hangokat érdemes jól megvágni és zenével, intróval ellátni, ami időigényes folyamat (nekünk egy órányi adáshoz 3-5 óra utómunka társul, egy kezdőnek ez 8-10 óra)

Ha végeztél a felvétellel, töltsd fel a hangot a Transistorba közvetlenül a telefonodról vagy számítógépedről. A Transistor a hangfájlt podcast epizóddá alakítja és közzéteszi a privát hírfolyamban.

Az alkalmazottak pedig a podcast alkalmazásban vagy e-mailben értesítést kapnak, ha új epizód érhető el.

A privát podcast formátumot használó cégek úgy találják, hogy ezek az üzenetek sokkal személyesebbek és „emberibbek” a hagyományos e-mailes tájékoztatáshoz képest.

A mikrofon kiválasztásával, a rögzítőszoftverrel és a podcast szerkesztésével kapcsolatos további információkért keresd a Brocasterz csapatot bizalommal.

Hogyan oszthatod meg a privát podcastedet a kollégáiddal?

Ha a fentiek szerint feltöltötted az első epizódot, akkor lépj a „Subscribers” lapra, és add hozzá a kívánt emberek mailcímét (tagokat, alkalmazottakat stb.) a podcastedhez.

Hozzáadhatók manuálisan (egyenként), vagy CSV file feltöltéssel.

Miután hozzáadtál valakit, ő automatikusan kap egy üdvözlő e-mailt, amely így néz ki:

Amikor a kollégák vagy csoporttagok az e-mailben található gombra kattintanak, feljön az eszközükön támogatott podcast alkalmazások listája:

Ebből pedig kiválaszthatja a kedvencét és már hallgathatja is a friss epizódot.

Miután felvettük őket a listára, innentől automatikusan minden új epizód megkapnak, amikor az megjelenik.

Melyik podcast alkalmazások támogatják a privát podcasteket?

Ezek az iOS podcast-alkalmazások lehetővé teszik privát hírcsatornák hozzáadását:

Ezek az Android podcast-alkalmazások lehetővé teszik privát hírcsatornák hozzáadását:

 • Google Podcasts
 • Castbox (nekem egyébként ez a kedvenc podcast appom, és iPhone-ra is elérhető)
 • Pocket Casts
 • Podcast Addict
 • Podcast Republic
 • Player FM (regisztráció után)
 • Dog Catcher
 • Beyond Pod
 • Podcasty
 • PodKicker

Ezek a podcast alkalmazások NEM támogatják a privát podcastekat:

 • Spotify
 • Google Play
 • Stitcher
 • iHeartRadio
 • Acast
 • Podcast App
 • PodcastOne
 • DoublePod
 • PodcastHD
 • Podcast Guru

Esettanulmány: így használja az Onlife csapata a privát podcastetet

Az alábbi rövid írásos interjút készítettük a témában az Onlife vezetőivel, Berze Mártonnal és Ungvári Péterrel. A kérdésekre Péter válaszait olvashatjátok.

Miért döntöttetek úgy, hogy privát podcast csatornára terelitek az Online Podcast tartalmait?

Ungvári Péter (Onlife): Úgy döntöttük, hogy az Onlife Podcast anyagait előfizetőssé tesszük. Ennek egyik módja, hogy egy külső platformon (pl. Substack) fizet elő a hallgató, majd a kapott privát feedet beolvassa az általa használt alkalmazásban. A másik megoldás, hogy egy podcastplatformon használjuk az előfizetői lehetőséget (Spotify, Apple Podcasts). Miért nem utóbbit választottuk?

1. Mert tavaly ősszel még csak az Apple Podcastsnál volt erre lehetőség. Azóta a Spotify is elindult itthon az előfizetéssel.

2. Mert sok egyéb szolgáltatást, tartalmat is adunk a podcast mellett.

Nem zárjuk ki, hogy hamarosan elérhetővé tesszük az adásokat külön-külön előfizetéssel, az Apple és a Spotify platformjain.

Erre milyen megoldást használtok, és miért erre esett a választásotok? Vannak-e az eszköznek olyan hátrányai, amire figyelmeztetnétek az olvasókat?

Ungvári Péter (Onlife): A Substacket használjuk, mert többféle tartalmat kezel (hanganyagok, videók, hírlevelek), van saját mobilalkalmazása, és az előfizetői adatok nálunk vannak, bármikor elköltözhetünk, ha váltani szeretnénk. Hátránya, hogy a számlázást jelenleg manuálisan kell megoldanunk.

Mit tapasztaltok, változtak-e a hallgatók podcast hallgatási szokásai azóta, hogy váltottatok erre a formátumra?

Ungvári Péter (Onlife): A hallgatói szokások nehezen mérhetőek. Beszélgetésekből és ügyfélinterjúkból úgy látjuk, hogy a legtöbben a Substack alkalmazásra álltak át, és ott hallgatják az adásokat. Ebben segít, hogy olyan közönségünk van, amely velünk vált platformot is. Az adatokból nem látszik lemorzsolódás.

Van-e egyéb tanács, észrevétel, ami hasznos lehet azoknak a tartalomkészítőknek, akik gondolkodnak az exkluzív (belső célú és/vagy fizetős) podcast csatornák létrehozásán?

Ungvári Péter (Onlife): Minél nehezebb előfizetni, regisztrálni és elindulni az új felületen, annál nagyobb eséllyel morzsolódik le a közönséged. A podcast rutinműfaj: beülök az autóba, benyomom az új adást és hallgatom. Ha ennél több időt és energiát igényel, hogy beállítsa az adásodat, akkor inkább elindít egy másik adást, és pár hét múlva elfelejti a létezésedet is. Tedd annyira kényelmessé a váltást, amennyire csak lehet, és kommunikáld sokszor, hogy kialakuljon az új szokás a hallgatóid életében.


Hogyan tovább?

Ha megjött a kedved ilyen exkluzív csatornák indításához, reméljük, hasznos lesz számodra ez a cikkünk. Ha általában a podcastek világa érdekel, szeretnél sokkal profibbá válni, akkor pedig neked szól a blogunk többi cikke is, valamint az ezen az oldalon is elérhető hírlevelünk. Sok sikert a tartalomkészítéshez!

Ez is érdekelhet:

Kapcsolódó bejegyzések