Podcast mint belső kommunikációs csatorna? Maradj kapcsolatban interaktív módon a munkatársaiddal podcast formában is! Ötletek a vállalati célú, belső podcastekre

Mi is az a vállalati, belső felhasználású podcast?

A podcastek nem csak a vevőkkel való kapcsolattartáshoz kitűnő csatornák. A belső csapatoddal, kollégáiddal való kommunikációra is kitűnő megoldás lehet egy zárt, privát podcast, ami csak a céged munkatársainak szól. A privát podcast pontosan az, aminek hangzik: teljesen hasonló a publikus verzióhoz, azzal a különbséggel, hogy te választhatod meg, hogy ki kapjon privát, kizárólag meghívásos hozzáférést az egyes epizódokhoz.

Aki meghívást kap, ugyanúgy feliratkozhat a podcastre, ahogy a kedvenc privát podcastjei estében is teszi, így azok, akik már ismerik és szeretik a podcasteket, rögtön tudni fogják, mit kell tenniük. Azok számára pedig, akik még nem rendszeres podcast hallgatók, egy nagyon egyszerű és gyors folyamatról van szó, amelyet gyorsan elsajátíthatnak és máris hallgathatják az epizódokat. 

5 ötlet, hogy mire használható egy belső podcast 

Szóval, mit mondanál egy belső podcastben? Mire használnád? A jó válasz a te céges és személyes céljaidtól függ, de itt van néhány gyakori felhasználási mód, amelyből ötleteket meríthetsz:

1. Új munkavállalók on-boarding folyamatához
Készíts örökzöld tartalmat, amelyet minden új kolléga megkaphat az első héten. Ez egy jó útja annak, hogy azokat az információkat, amik elég tömörek és szárazak (például egészségügyi, biztonsági és adatvédelmi irányelvek) dinamikussá és érdekesebbé, könnyebben fogyaszthatóvá tegyük. A privát podcastek jó lehetőséget adhatnak arra is, hogy az ügyvezető vagy a vezetőség “személyesen” bemutatkozzon – így bemutatva a személyeket és a céges kultúrát, amelyhez éppen csatlakozott az új kolléga.

2. Közelebb hozni a vezetőséget a dolgozókhoz
A növekedéssel a dolgozók könnyen érezhetik úgy, hogy elszakadnak a vezetéstől, mert nem tudnak velük kapcsolódni. Ha az ügyvezető a host (vagy éppen a rendszeres vendég) a privát podcastben, az hidat képezhet a felső vezetés és dolgozók között. Ez a csatorna lehetőséget biztosít arra, hogy az ügyvezető megossza vízióit és személyesen kapcsolódjon a munkavállalók egy nagyobb csoportjához. A dolgozók így azt érzik, hogy sokkal közelebb kerülhetnek a cég céljaihoz, jobban bevonódva érzik magukat, így értékesebbnek és fontosabbnak érzik a munkájukat is. 

3. Tréningek és tananyagok
Készíts oktató podcastet a munkatársak fejlődése érdekében. A privát podcastek sokkal személyesebb és könnyedebb módjai a tanulásnak, amelyekkel modernizálhatod a tréning módszereket az üzleti életben. A hang sokkal hatékonyabb formátum a szövegnél, ha azt szeretnénk, hogy az emberek emlékezzenek. A beépített analitikával pedig könnyen nyomon követhető a folyamat és a fejlődés is. 

4. Belső kommunikációhoz és a csapat naprakészen tartásához
Használj rendszeresen megjelenő podcasteket, hogy naprakészen tarts a csapatodat a vezetői kommunikációról, a termékbevezetésekről, a legújabb értékesítési információkról és az irodai történésekről. A privát podcastek kiváló lehetőséget teremtenek a csapatnak, hogy megismerjék a legfrissebb iparági trendeket és fejleményeket, illetve, hogy az egyes területek képviselői megoszthassák az ügyfelekkel kapcsolatos híreket. A privát podcastelés biztosítja, hogy a csapat minden tagja hozzáférjen a legfrissebb, legpontosabb és legjobb minőségű információkhoz, függetlenül attól, hogy hol tartózkodnak.

5. Változások és átmenetek kezelése a cégben
A privát podcast nagyszerű csatorna lehet arra is, hogy a csapat nyomon tudja követni, hogy a felső vezetés hogyan kezeli a változásokat és/vagy a vállalati átállásokat. Bizonyosodj meg róla, hogy mindenki érti, hogy mi történik a cégben.

Összefoglalva

A privát podcast nagyszerű módja annak, hogy a dolgozóiddal kapcsolatot tarts és bevond őket. Gondoskodhatsz arról, hogy mindenki naprakész legyen mindennel, legyen szó új dolgozók bevonásáról, vagy már meglévő kollégák képességeinek és készségeinek a fejlesztéséről. 

A podcast tökéletes formátum az emberek érdeklődésének és figyelmének fenntartására. Különösen jók azoknak a vállalatoknak, akik nyitottak az otthoni munkavégzés és a rugalmasabb munkamódszerek felé.

Keress minket, ha szívesen indítanál privát podcastet, de akkor se habozz, ha első körben inkább a publikus, márkaépítő podcastet választád. Számos ügyfelünk azért készít publikus podcastet, hogy erősítse a munkáltatói imázsát és ezzel bevonzza a megfelelő jelölteket.

Ez is érdekelhet:

Kapcsolódó bejegyzések