7 podcast trend 2023-ra, amelyről érdemes tudnod. Niche podcasting, videós podcast, live streaming, voice search, stb.

A podcast kitűnő formátum arra, hogy a célközönségeddel kapcsolatot teremts és bizalmi viszonyt építs ki, mivel te leszel számára egy fontos szakterület hiteles információforrása. Ez egy nagy felelősség, de kiváló lehetőség is. Fontos azonban lépést tartanod trendekkel, ha a sokasodó műsorok között ki akarsz tűnni!

Bár a podcast ipar már közel 20 éve létezik, de a podcastelés, ahogyan ma ismerjük, az utóbbi néhány év masszív növekedésének köszönhető. Az amerikai állampolgárok közel 70%-a ismeri a podcasteket, és ez közel azonos szám lehet itthon is az IAB Hungary megrendelésére készült NRC felmérés alapján, amely szerint közel 800.000-en hetente és rendszeresen hallgatnak podcasteket.

A podcasthallgató közönség szívesen összpontosít a hangtartalomra, az okos technikai eszközök és mikrofonok gyors terjedésével pedig egyre több a főállású podcaster is. Ezért podcast készítőként nagyon ügyesnek kell lenni ahhoz, hogy kitűnj a tömegből. Ennek pedig a legjobb útja, ha követed a legfrissebb podcast trendeket.

Ezeket gyűjtöttük most össze számodra.

Egyre fontosabb az igazán szűk, jól körülhatárolható célközönség megszólítása

A Statista kutatása szerint 4 hallgatóból 3 azért fogyaszt podacasteket, mert valami új dolgot szeretne tanulni. Nem csoda tehát, hogy a jól meghatározott célcsoportnak való podcastelés nagy trend. Minél több podcasted van, annál nagyobb esélyed van arra, hogy szélesebb célközönséget érhetsz el. Jó példa erre ügyfelünk, az IDBC, akik már 4 podcastet futtatnak párhuzamosan, hogy más-más célközönséget érjenek el a műsorok által. Hihetetlenül bátor és kreatív húzás ez a részükről! 👏🏻

A megfelelő podcast-réspiac (niche) meghatározása segíthet igazán egyedit és értékeset kínálnod a hallgatóid számára. Ha egyszer jól felépíted a közönségedet, akkor rajongókká és szövetségesekké válnak. A hűséges rajongók pedig segítenek majd növekedni és igazi szakértővé tesznek a saját közösségükön belül. A podcasting terén jelenleg tapasztalható kiélezett verseny miatt a szűkítés elengedhetetlenné vált. Ezért érdemes inkább egy második podcastet is elindítani, mint nagyobb réteghez szólni.

A fókusz szűkítésének egyik módja, ha részletesen átgondolod, hogy kiknek szól a műsor. Például, ha szabadúszó szövegíróknak szól a podcasted, akkor érdemes átgondolni, hogy inkább kezdőkhöz vagy szakértőkhöz szeretnél szólni. Egy munkahelyi hatékonyságról szóló podcast megcélozhat kifejezetten szakmákat, pl. szabadúszó fejlesztőket, projektmenedzsereket vagy designereket, stb.

Egy másik módja lehet a szűkítésnek, ha az adott lokációra fókuszálsz. Például egy mezőgazdasági podcast felfuttatása túl általánosnak tűnhet. Azonban, ha a te régiódban található trendekről, sajátosságokról szól, akkor máris sikerült egy alrés (sub-niche) közönséget találnod, akik ugyan jóval kevesebben lesznek, de azonnal tűpontosan tudsz hozzájuk értékesítési üzeneteket is eljuttatni, egy sokkal befogadóbb helyzetben.

Egyre nőnek a podcast gyártási és a marketing büdzsék

A podcast hallgatók száma már ma is nagy és csak egyre növekszik. 2021-as mérések szerint itthon 800.000 ember hallgatott podcasteket rendszeresen. E tendencia növekedésével ez a szám idén elérheti az 1-1,25 milliót. A gyártási és marketing költségvetés növelése elkerülhetetlen, mert ezzel tudod elősegíteni a jobb minőségű epizódok készítését és a látványosabb marketinget.

De ne használd a teljes marketing költésgvetésedet podcastre! Ez nagyon fontos. Önmagában a podcast nem csodaszer, egy marketing mixben működik a legjobban! A büdzsé egy részét érdemes azonban kifejezetten a podcastet segítő marketing stratégiák megvalósítására fordítani. Például az e-mail marketing egy jó terület erre. Ha megkéred a hallgatókat, hogy iratkozzanak fel a legfrissebb epizódért és infókért, akkor új kapcsolatokat építhetsz ki és könnyen ápolhatod őket a későbbiekben is. És fordítva is igaz ez: egyre több ügyfelünknél készítünk olyan kampányokat, ahol először egy hírlevél listára iratkoztatunk fel, és csak ezután mutatjuk meg hírlevelek formájában az újonnan megjelenő epizódokat.

Gondolkozz tartalommarketingben, mint pl. blogolás, e-mail marketing és közösségi média – ezzel könnyen új hallgatókat szerezhetsz. De ne feledd, hogy minden egyes eszközt meg kell ismerni és minél jobban megtanulni, hogy eredményes legyen. Például érdemes megismerkedned az e-mail marketing best practice-eivel a legjobb eredmény eléréséért. Nálunk épp a TikTok videók gyártása az új trend a már elkészült videós tartalmakból. Ez is egy kiváló alternatíva.

Hasonlóképpen többet kell tanulnod a blogírás rejtelmeiről, pl. hogy mennyire fontos a SEO (keresőoptimalizálás) és ezen belül is rengeteg terület van, pl. a kulcsszókutatás és a megfelelő kulcsszavak elhelyezésének lépései a szövegekben.

A gyártási technikák fontosságát is meg kell említenünk, hiszen a jó hang már alap, de a profizmus előnyhöz juttathat a versenyben. Ezeket megtanulni nagyon hosszú idő, egy studióba befektetni pedig rengeteg pénz. A Brocasterz studióban minden adott, hogy jobb hangminőséget érj el, pl. mikrofonok, fejhallgatók és hangkeverők segítik a legjobb minőségű felvételek készítését, ha pedig videóznál, akár 4 kamerás setup-pal tudnak operatőreink támogatni.

Nő a live stream-ek népszerűsége

Az élő közvetítések lehetőségét mindenképp számba kell venni 2023-ban. Az internetezők többsége szívesebben néz videókat blogcikkek olvasása helyett.

Az élő műsorok semmi máshoz nem hasonlítható lehetőséget nyújtanak arra, hogy kapcsolatba lépj a hallgatóiddal. Az élő közvetítés lehetőséget ad Q&A (kérdezz-felelek) alkalmakra, versenyekre vagy hallgatói telefonokra is.

A közönséged biztosan értékelni fogja, ha élő műsor közben kapcsolatba léphet veled, nincs jobb módszer a kommunikáció közvetlenebb módjára ennél.

Mi, a Biznisz Boyz c. podcastünk esetén az élő streameket élvezzük a legjobban. Nagy munka jól csinálni, de olyan élmény, mintha rádióműsort vezetne az ember. Semmi máshoz nem hasonlítható!

Többféle módon profitálhatnak a podcastek az élő adásokból: amellett, hogy további bevételi forrásokat jelenthet, segít a közösségérzés kialakításában. Ez pedig elősegítheti a podcast növekedését.

Egyre fontosabb a videós tartalom

A 2022-es évvel ellentétben, 2023-ban már zömében videós podcastben gondolkodnak a tőlünk ajánlatot kérő cégek. Nem is kell már magyarázni: ezzel az audió platformok mellett a videós felületek algoritmusait is ki lehet aknázni, ami felbecsülhetetlen organikus elérést adhat.

A videós podcast készítés nem sokkal drágább (kb. +30-40%) a hangalapú podcasthez képest, de az így elérhető marketing eszközök sokszínűsége össze sem hasonlítható.

A Spotifyra is bejöttek a videós podcastek, a Youtube pedig a leggyakrabban használt podcast platform mára. Írtunk itt a blogon az audió tartalmak Youtube-os felhasználásáról is, de az igazi durranás az, ha kamerával is rögzíted a felvételeket.

Gondolj csak bele. Egyszer kell eljönnöd a stúdióba, egyszer kell végigcsinálni a felvételt, de abból így számtalan tartalomformátumhoz nyílik hozzáférésed.

Egy podcastből így ezekre a tartalmakra számíthatsz tőlünk az utómunka során:

 • 🎧 audió podcast Spotify-ra, Apple Podcast-re, Youtube-ra, Soundcloudra és számtalan egyéb podcast platformra
 • 🎥 🎧 videó podcast Youtube-ra, Facebookra, IGTV-re
 • ✍🏻 social media posztok
 • ✍🏻 blogcikkek
 • 🎧 audiogram-ok (rövid hangalapú social media tartalmak)
 • 🎥 FB/Insta storyba mini videók
 • 🎥 Youtube Shorts videók
 • 🎥 TikTok videók
 • 🎥 Instagram Reels videók

Hihetetlen tartalmi eszköztárat jelent, ha képi tartalommal egészül ki a műsorod.

Az adatvezérelt felhasználói élmény optimalizálása

Ha a felhasználói élményeket adatokra építed, az segít abban, hogy a hallgatóid által kedvelt és szeretett tartalmakra tudj összpontosítani.

A fogyasztók egyre igényesebbek és személyre szabottabb élményekre vágynak, a fogyasztók mindegy 63%-tól ez már szinte elvárás egy nemzetközi kutatás szerint.

Tehát fel kell kötni azt a bizonyos nadrágot és minél többet kell megtudnod a közönségedről, hogy megfelelj az igényeiknek. Az összegyűjtött adatokat podcast készítőként felhasználhatod arra, hogy minél jobban megértsd a hallgatóid céljait, motivációját. Ezután alakítsd úgy a műsort, hogy minél jobban megfeleljen az elvárásaiknak.

Kezdd a népszerű kulcsszavak kutatásával, ez segít abban, hogy melyek azok a témák, amit érdeklik és szórakoztatják a közönségedet. Ha ezeket használod, az magasabb elköteleződési arányt is eredményez.

Kombináld az általános piaci információkat (mint pl. elköteleződés mértéke, vásárlási szokások, stb.), a saját hosting platformod analitikájából származó adatokkal. Kövesd nyomon az egyes epizódok adatait és hogy éppen milyen marketing lépéseket tettél. Ennek megfelelően mindig jól tudod majd alakítani a podcast stratégia következő lépését.

A ‘programmatic advertising’ növekedése

A programmatic advertising az online hirdetések teljesen automatizált eladását és vásárlását jelenti. Ez a technika mesterséges intelligenciát és algoritmusokat használ a hirdetések valós idejű megvásárlására és optimalizálására. Ezek az automatizált hirdetések gyorsabbak és ezáltal gyakran hatékonyabbak, mint a hagyományos hirdetések, így magasabb konverziókat és alacsonyabb ügyfélszerzési költségeket jelent a reklámozó brandek számára.

Az EMarketer előrejelzése szerint a podcastek esetén az automatizált videóhirdetésekre fordított kiadások 2023-ra elérik a 142 millió dollárt. Ez közel a duplája a 2020-as értéknek.

Az automatizált podcast-hirdetés rendkívül egyszerű és gyors módja a podcast bevételszerzésének. Regisztrálsz és figyeled a számládra érkező pénzeket anélkül, hogy egyetlen hirdetést kellene készítened. Miután kiválasztottad a kategóriákat, a technológia kezeli a hirdetések elhelyezését az epizódokban.

Bár ez főleg nemzetközi szinten elérhető, már itthon is vannak automatizált hirdetési megoldások podcasterek számára. Ha pedig csak a leggyorsabb megoldást keresed, a Youtube-ra feltöltött podcast videóidhoz rendelt hirdetések azonnal tudnak bevételt generálni, de tény, ez nagyon magas hallgatószám mellett kezd el érdemi bevételt termelni.

Mi következetesen figyeljük ezt a trendet, és ha itthon is számottevő lesz, az elsők között hozunk erre megoldást.

Hangalapú keresés

A hangalapú keresési technológia fokozott használata megváltoztatta az internethez való viszonyulásunkat. Az olyan virtuális asszisztensek, mint a Siri, a Cortana, az Alexa és a Google Asszisztens, lehetővé teszik az internetezők számára, hogy írás nélkül, pusztán hangutasításokkal keressenek.

Nem meglepő tehát, hogy a hangalapú keresés az idei év újabb podcast-trendjévé vált. A hangalapú kereséshez optimalizálnod kell a podcast tartalmát, hogy versenyben maradhass.

Íme néhány tipp, hogyan optimalizálhatod a podcasted írott tartalmát hangalapú kereséshez:

 • Használj kulcsszavakat a podcast epizódjaid címében és leírásában.
 • Írj olyan tartalmat, amely választ adhat egy népszerű kérdésre. Ehhez használhatod az ‘Answer the Public’ nevű eszközt.
 • Rendszerezd a leiratot úgy, hogy a keresőmotorok felismerjék a megfelelő részeket válaszként.
 • Keress long-tail kulcsszavakat, amelyek jól asszociálnak a podcasteddel és a márkáddal is. Legyél konkrét és fókuszál a saját célközönségedre.
 • Optimalizáld a weboldalad mobilra.

Mivel a célközönséged szereti és szívesen fogyasztja az audiotartalmakat, ezért nagy valószínűséggel használhatja a hangalapú keresést akár a podcasted esetében is, ahelyett, hogy a keresőbe pötyögne.

Podcast trendek összefoglalva

Egy sikeres műsor futtatásához lépést kell tartani a legújabb podcast trendekkel. Ha követed az általunk fent említetteket, könnyebben hozhatsz létre egy elkötelezett közönséget, amely segít bevételt szerezni a podcasteddel.

2023-ben a podcastipar legfontosabb trendjei közé tartozik a célközönség szűkítés, valamint a minőségre és a kreativitásra való összpontosítás, beleértve a videós tartalom készítését. Szerintem utóbbi a legfontosabb és legkisebb energiával megvalósítható fejlődés bármilyen audió alapú podcast számára. A podcastereknek ajánlott az adatvezérelt felhasználói élményre törekedni és optimalizálni, valamit élő műsorokat készíteni. Biztosan növekedni fog a gyártási és marketing költségvetés, valamint az automatizált podcast-hirdetések száma is. Bár utóbbi még csak bontakozik, a többi trend már nagyon is jelen van velünk!

Kövesd az említett trendeket podcast indításkor vagy skálázáskor, hogy a podcasted jövedelmező vállalkozás/marketing csatorna legyen.

A fenti trendek meglovagolásában pedig segít ügynökségünk, most már több mint 700 elkészített podcast tapasztalatával a hátunk mögött.

Ez is érdekelhet:

Kapcsolódó bejegyzések