Podcast promó podcastben? Így hirdesd a műsorod más csatornákon

Gondoltál már arra, hogy más podcast műsorokban promózd be a te csatornádat? Ha nem, itt az ideje, hiszen ott érdemes halásznod neked is, ahol a halak vannak. Podcast hallgatókat legkönnyebben más podcastek hallgatói közül vadászhatsz. Nézzük, hogyan!

A Brocasterznél gyakran dolgozunk olyan podcast projekteken, amelyek fizetett promóciós költségkeretet is tartalmaznak. Van olyan gyártott podcastünk, amelynek a marketing költségvetése kicsi (néhány tízezer forint), míg másoké viszonylag nagy (akár több százezer forint havonta).

Egyre többször ajánlom a „fizetett hangpromókat” egy műsor marketingtervének részeként, amikor elhelyezzük egy podcast reklámját egy másik műsorban. Ugyanis, ha valaki más podcastjéban veszel hirdetéseket saját műsorod reklámozása érdekében, azzal ki lehet aknázni a forrás podcast korábbi hallgatógyűjtési eredményeit.

Általában, ha podcast marketingről van szó, nincs olyan bűvös összeg, amely garantálná a közönséged gyors növekedését. Láttam olyat, hogy a szerény költségvetés kiváló eredményeket hozott, és láttam olyat is, hogy a nagy vásárlások nem produkáltak látványos eredményt. Önmagában tehát egy nagy költségkeret nem fogja meghozni a műsorod marketingkampányának sikerességét, de ha célzottan, más műsorokban hirdetsz, azzal jó eséllyel költséghatékonyan tudsz bevonzani új közönséget.

Mire fókuszálj

Ahelyett, hogy a pénzről kezdenénk beszélni, kezdjük a ‘begin with the end’ szemlélettel. Kezdjük azzal, hogy világosan megértsük, hogy pontosan mit szeretnénk mondani a hirdetésekkel, és milyen eredményeket szeretnénk azokkal elérni.

Amikor fizetett promóciókat vásárolunk az ügyfeleinknek, a következőket keresem:

 • Műsorra szabott ajánlások
 • Hasonló célközönség
 • Mérhető ROI

Mire gondolok pontosan? Nézzük ezeket részletesebben.

Műsorra szabott ajánlások

Ha ruhát keresel, akkor egyszerűen leakaszthatsz egy konfekciódarabot valamelyik bolt állványáról. Vagy vásárolhatsz egy egyedi, méretre készített ruhadarabot is, amely kizárólag neked készül. Egy egyedi ruhadarab kiválasztása és elkészítése hosszabb ideig tart, és több munkát igényel, de kétségtelenül sokkal jobban passzol rád.

Ugyanez igaz a fizetett podcast promóciókra is.

Gyakran hallok teljesen az adásmenettől és a szereplőktől eltérő podcast promókat: ismeretlen hangon, a környezetből teljesen kiragadva, teljesen eltérő nyelvezettel. („A műsor támogatója XY és a következő üzenet tőle származik…”).

Ha pénzt fizetsz a podcasted népszerűsítéséért egy másik podcastben, kerüld az ilyen konzerv megoldást. Igényelj magas fokú testreszabást.

Például a Biznisz Boyz Podcastben többféle humoros bejátszás készült az IDBC számára. Hallgasd meg:

BB105 Rapid Biznisz Kihívás 0:53-tól
BB106 Influencer piac sajátosságai Farkas Dániellel 0:59-től
BB107 Jancsa Jani és a Bamba Marha sztori 1:20-tól

Itt szinte semmi sem érződik abból, hogy ez reklám, és remek példája annak, hogy mi történhet, ha a személyre szabott kreatívot választod.

Egy hatékony fizetett podcast promóció:

 • Egy ismerős műsorvezetőtől (szemben egy névtelen bemondóval) származik, aki valóban hallotta az általuk reklámozott műsort, és el tudja magyarázni, miért érdemes rászánni a közönség idejét és figyelmét.
 • Valódi ajánlásnak hangzik, mert ez egy valódi ajánlás.
 • Nyomós okot ad a hallgatónak, hogy belehallgassanak a podcastedbe.
 • A műsorra összpontosít, nem az anyamárkára (például a Trónok harcát reklámozza, nem az HBO-t).
 • Adott esetben kis bejásztást is tartalmaz a műsorból.

Megjegyzés: Az egyénre szabott szöveg nem merül ki az adás elején a műsorvezető által beolvasott szövegben. Gondolkozz a 30 másodperces spoton túl. Az egyéni integrációk és az epizódban elhelyezett utalások általában jobb eredményeket adnak, mint a spotok.

Hasonló célközönség

Halakat a halastóban keress. Azaz, ha teniszrajongók számára készítesz egy műsort, fontold meg, hogy más, a teniszre fókuszáló műsorokban vásárolj hirdetéseket. Ha DevOps szakembereknek készítesz műsort, amelyet hirdetni szeretnél, akkor, vásárolj hirdetéseket azokban a műsorokban, amelyeket a DevOps mérnökök már amúgy is hallgatnak. Ha egy professzionális birkózásról szóló műsort hirdetsz, keressen olyan műsorokat, amelyeket a birkózás megszállottjai hallgatnak.

Hogyan találhatod meg a megfelelő közönséggel rendelkező műsorokat? A Brocasterznél alapos kutatómunkát végzünk és piacismeretünket használva térképezzük fel a legrelevánsabb műsorokat.

Mérhető ROI

Ha fizetsz azért, hogy a műsorod valaki más podcastjében megjelenjen, akkor szükséged lesz mérésre, hogy megállapíthassátok, hogy a kampány sikeresen működött-e vagy sem.

A Brocasterznél mi az okos promóciókban hiszünk, azaz, ha valamiért pénzt fizetünk, akkor letöltéseket és hallgatásokat várunk cserébe. 

Sajnos azonban a mérhetőség még gyerekcipőben jár a podcastek esetén, ha egy másik műsort akarunk promózni. Egyes globális szolgáltatók már ajánlanak erre megoldásokat, de az én tapasztalatom inkább az, hogy ezek még nem működnek igazán jól.

A megtérülést lehet azonban sztenderd módszerekkel mérni:

Ha a podcastedet promóznád egy másik műsorban, készíts egy speciális landing oldalt, amin valamilyen extra ajánlatot is adsz az új hallgatóknak amellett, hogy meghallgathatják a műsorod, és ahol mérni is tudod, hogy hányan érkeztek erre a landing-re.

Kitalálhatsz nekik például egy nyereményjátékot, ahol a hallgatóknak a landingen hirdetett adásban elhelyezett részleteket kell megtalálniuk, és valamilyen díjért cserébe egy űrlapon beküldeniük.

Abban a podcastben, ahol hirdeted a műsorod, hangozzon el a landing oldal címe és az egyedi nyereményjáték is. Így az igazán elkötelezett új közönséget teljeskörűen meg tudod mérni és lead-eket is gyűjthetsz.


A fizetett audio promóciók hihetetlenül hatékony módjai annak, hogy új hallgatókat vonzz be a műsorodba. De nem csodaszer. A hatékony fizetett kampányok sok kutatást, erőfeszítést és jó munkakapcsolatot igényelnek azokkal a műsorokkal, amelyekben hirdetni szeretnél.

Ha valaki fizetős podcast promóciókat próbál eladni neked anélkül, hogy a mérései átláthatóak lennének, nem tudja a közönségeket összepasszítani és nincs műsorhoz igazított kreatívja, légy óvatos! 

Emlékeztetőül / Összefoglalásképp

 • Nem minden fizetett podcast promóció egyformán hatékony.
 • Nincs az a bűvös összeg, amely garantálná a sikert.
 • Nagyon fontos az adott műsorra és műsorvezetőre szabni a hirdetést/ajánlást
 • Koncentrálj azokra a műsorokra, amelyekben a közönség szoros átfedésben van a te célközönségeddel
 • Mérd az eredményeket: pénzért hallgatásokat várj.
 • Az általad reklámozott műsornak valójában jónak kell lennie. Semennyi pénz nem fogja rávenni az embereket, hogy szeressenek egy vacak műsort.

Ha te is gondolkozol promócióban, keresd a Podcast PR szolgáltatásunkat, vagy keresd a csapatunkat, aki szívesen segítenek eligazodni az audio hirdetések világában is.

Ez is érdekelhet:

Kapcsolódó bejegyzések