Hogyan profitálhat ez a 7 iparág a márkapodcastekből? Kiskereskedelem, pénzügy, jog, egészségügy, gyógyszeripar, oktatás, B2B

Nézzük meg, hogy hogyan profitálhat ez a 7 iparág (kiskereskedelem, pénzügy, jog, egészségügy, gyógyszeripar, oktatás, B2B) abból, ha bevezeti a podcasteket a márkastratégiájába.

A márkapodcast nem egy új buzzword a tartalommarketing világában. A podcastek egyre inkább kulcsszereplőkké válnak a tartalommarketing stratégiákban az elérés és az ismertség növelése, a bizalom erősítése, valamint a márkaszemélyiség és a vezetőszerep kialakításának érdekében.

A márkák pedig egyre gyakrabban fordulnak a vállalati podcastekhez, hogy olyan átfogó marketingstratégiát hozzanak létre, amely nemcsak megkülönbözteti őket a versenytársaiktól, hanem mélyebb kapcsolatot épít ki a közönségükkel.

De pontosan milyen előnyökkel járhat egy márkapodcast a te iparágadban? Tudjuk, hogy bár vannak közös vonások az iparágak között, vannak különbségek is. Ezért bontottuk ki neked, kiemelve, hogy a podcastek milyen előnyökkel járhatnak ebben a 7 különböző iparágban:

1. Kiskereskedelmi márkák

A kiskereskedelmi márkáknak egyedi kihívásokkal kell szembenézniük és arra kell törekedniük, hogy a fogyasztókat arra ösztönözzék, hogy őket válasszák akár fizikai, akár online boltról van szó. Ez azt jelenti, hogy extra keményen kell dolgozniuk a láthatóság és a felfedezhetőség növelése érdekében.

Sok márka úgy birkózik meg ezzel a kihívással, hogy sokat fektet a közösségi média stratégiájába és jelenlétébe. Az Instagram és a TikTok a fő szinterük. De ez egy iszonyatosan versengő környezet, ahol rengeteg márka küzd egyszerre ugyanazoknak a fogyasztóknak a figyelméért, amiből általában másodpercek jutnak csak nekik.

Egy podcast csatorna joggal lehet számukra egy reális alternatíva, hogy a fogyasztói elköteleződést erősítsék. Fontos, hogy csak olyan kiskereskedelmi márkáknak érdemes ilyenbe fektetni, akik termékei mögött húzódik egy komolyabb intellektuális vagy emocionális háttér. Ha a termékeik részben megoldanak valamilyen problémát a vásárlók életében, logikus lehet ezekre a problémákra átfogóbb beszélgetéseket is szervezni szakemberekkel, és ezeket a felvételeket közzétenni.

Ezáltal új közönséget tudnak elérni olyan emberekből, akik esetleg nincsenek jelen a közösségi oldalakon és olyan közönséget is elérhetnek, akik nem olyan fogékonyak a hirdetésekre. A podcast hallgatók mindössze 12%-a mondja azt, hogy „mindig kihagyja a hirdetéseket” és 56%-uk mondta azt, hogy „ajánlana valakinek egy terméket vagy szolgáltatást, miután hallott róla a kedvenc podcastjében”.

Bár ezek a statisztikák nem a márkapodcastekről szólnak, hanem arról a nagyobb tendenciáról beszélnek, hogy a podcastek bizalmat építenek és növelik a (reklám) befogadóképességet. A kiskereskedelmi márkáknak óriási lehetőségük van arra, hogy megkülönböztessék magukat a versenytársaktól, miközben egy podcast révén tekintélyt és bizalmat építenek.

Bennfentes tipp: A podcasted egy külön termék. Ha folyamatosan csak a saját termékeidet promotálod benne, akkor az értékesítési prezentációnak és nem podcastnek fog tűnni.

2. Pénzügyi márkák

Amikor a fogyasztók pénzügyi szolgáltatót keresnek, biztosan elvégzik az internetes kutatásokat. Akár bankokon, biztosítási márkákon vagy befektetési társaságokon keresztül keresik a megfelelő terméket, akkor is olyan márkát keresnek, amelyben megbízhatnak.

Ezért lehet egy márkapodcast olyan hatékony eszköz a pénzügyi márkák számára, amely lehetővé teszi a hallgatóknak, hogy megismerjék a márkát, és azt, hogy mit képvisel, illetve bemutathatja a szakértelmet is a bizalom növelése érdekében. A szakértelem bemutatása és a bizalom erősítése pedig kulcsfontosságú bármilyen pénzügyi területen dolgozó vállalkozásnak.

Nézzünk egy példát: te egy pénzügyi márka tulajdonosa vagy marketingese vagy, amely podcastet hoz létre a személyes pénzügyekről. A házigazdák minden héten barátságos hangnemben válaszolnak a hallgatók által küldött kérdésekre, tippeket és tanácsokat adnak. A hallgatók úgy érzik, ismerik a műsorvezetőket és megbíznak a véleményükben. Abban bízunk, hogy amikor szükségük lesz bármilyen pénzügyi termékre vagy tanácsadásra, akkor a te márkád lesz az első, amely eszükbe jut és meg is bíznak benne, így te leszel az abszolút nyerő választás számukra.

3. Jogi cégek, ügyvédi irodák

A pénzügyi márkákhoz hasonlóan a jogi cégeknek és ügyvédi irodáknak is hitelességet és bizalmat kell kialakítaniuk hallgatóik és potenciális ügyfeleik körében.

A marketingszakemberek márkapodcasteket használhatnak, hogy megismertessék közönségüket a cégnél dolgozó szakértőkkel, az ő szakterületükkel, mely így kevésbé tűnik majd ijesztőnek a leendő ügyfeleik számára.

A podcastek segíthetnek a toborzásban is. Amikor a joghallgatók döntéseket hoznak arról, hogy mely cégekhez jelentkezzenek és végül milyen ajánlatokat fogadjanak el, tudni akarják, mit tud nyújtani az adott cég.

Egy márkapodcast átláthatóbbá teheti a vállalati kultúrát a potenciális alkalmazottak számára, és növelheti a márka ismertségét az iparágban, így a szakmába kerülő diákok körében is.

4. Egészségügyi márkák

A globális egészségügyi ágazat az előrejelzések szerint 2031-re eléri a 424 milliárd dollárt. Az egészségügyi márkák márkapodcasteket használhatnak a betegek hozzáférhető és kényelmes formában történő edukálására és tájékoztatására.

Az erősen szabályozott iparág ellenére a digitális csatornák egyedülálló lehetőséget kínálnak a betegekkel és más érdekelt felekkel való kapcsolatfelvételre és kapcsolattartásra, miközben értékes tartalmat kínálnak az egészségünkkel kapcsolatos megalapozott döntések meghozatalához.

Az egészségügyi márkáknak be kell fektetniük a márkapodcastekbe, hogy elérjék a (leendő) ügyfeleket és naprakész, megbízható információkat nyújtsanak. A közönség tudni szeretné, hogy mely egészségügyi márkákban bízhatnak meg és a podcast nagyszerű módja annak, hogy erősítse ezt a bizalmi kapcsolatot, miközben erősíti magát a márka megítélést is.

5. Gyógyszer márkák

A gyógyszermarketingesek egyedülálló kihívásokkal néznek szembe a fogyasztói bizalom kialakítása és a célközönségükkel való kapcsolatteremtés terén. A márkapodcastek lehetőséget kínálnak hiteles kapcsolatok létrehozására, a márka ismertségének és hírnevének növelésére, valamint versenyelőny megszerzésére a versenytársakkal szemben.

A márkapodcasteken keresztül a gyógyszermárkák bemutathatják értékeiket, megoszthatják történetüket és hitelességet építhetnek a közönségükkel, ami megnövekedett márkaismertséghez, célzott eléréshez, fokozott (beteg)edukációhoz és jobb elkötelezettséghez vezet.

A gyógyszercégek talán a legnagyobb tv-s hirdetők idehaza, ami még mindig a legjobb eszköz, ha tömegeket akarunk mozgatni. Ha azonban egy bizonyos célközönséghez akarunk szólni, máris kevesebb a tv-s hirdetési lehetőség, ill. továbbra is csak rövid szpotok formájában lehet gondolkozni. Ha egy cég szeretne átfogóbb, szakmai tartalmat közzétenni, akkor a podcast és videó formátum számukra a következő meghódítandó terület a tömegkommunikációs csatornák után.

6. Egyetemek és oktatási intézmények

A márkapodcastek egyedülálló lehetőséget kínálnak az egyetemeknek, hogy leküzdjék azokat a kihívásokat, amelyekkel az egyre versenyképesebb oktatási környezetben szembesülnek. Az egyetemeknek nehézségekkel kell szembenézniük a fiatalabb, műszakilag hozzáértő közönség elérésében, az öregdiákokkal és jelenlegi hallgatókkal való kapcsolatteremtésben, az értékes tartalom szolgáltatásában, valamint a versenytársak közül való kiemelkedésben.

A márkapodcastek segíthetnek az egyetemeknek az irányító szerep kialakításában, növelik a tudatosságot és informatív tartalmat nyújthatnak. A professzorok és más oktatók szakértelmének bemutatásával a márkapodcastek véleményformáló szerepet tölthetnek be az egyetemek saját területükön, és vonzhatják a leendő hallgatókat és adományozókat is.

Ezenkívül a podcastek a fiatalabb közönséget is célozzák, akiket a hagyományos marketing módszerekkel nehéz elérni. De emellett a márkapodcastek – akár privát podcast formában – platformot biztosítanak az egyetemeknek, hogy kapcsolatba léphessenek az öregdiákokkal és bemutassák eredményeiket és társadalmi hozzájárulásaikat, bővítve öregdiák-hálózatukat és kiemelve őket a hallgatók körében.

7. B2B márkák

A B2B kifejezés számos iparágat foglal magába, de szeretnénk hangsúlyozni, hogy az iparágnak nem kell B2C-nek lennie ahhoz, hogy profitálhasson egy marketing célú podcastből.

Korábban a B2C-t tekintették az egyetlen szektornak, amely kreatív a marketingkampányaival, de ez manapság már nem igaz. A B2B márkák vezető szerepet tölthetnek be a podcastek által, hogy betekintést nyújtanak, interjúkat készítenek az iparág meghatározó szereplőivel és értéket teremtenek a célközönségnek.

B2B kapcsolatépítés esetén hosszabb folyamatokra kell számítani, de ez a hiteles bizalomépítés útja is. Sok ügyfelünk használja arra is a saját podcast csatornáját, hogy ezáltal elhívhasson egy interjúra egy olyan iparági szereplőt, akivel régóta kapcsolatba akart már lépni. Egy kávézást ezek az emberek sokszor visszautasítanak, de egy publicitást jelentő interjút nagyon ritkán. Ezáltal a podcast egy kivételes lehetőség a B2B kapcsolatépítésre is.

Hogyan profitálhat tehát ez a 7 iparág a márkapodcastekből?

A márkapodcastek hatékony eszközt jelentenek az elérés növelésére, a bizalom építésére és a megkülönböztetésre a mai kiélezett versenypiacon.

Különböző iparágak, például a kiskereskedelem, a pénzügy, a jog, a gyógyszerészet, az egészségügy és az egyetemi intézmények példáinak kiemelésével felvázoltuk, hogy a márkapodcastek hogyan segíthetik az egyes iparágakat egyedi céljaik elérésében.

Ez a lista csak a jéghegy csúcsa. Ha érdekel, hogy a te iparágat hogyan profitálhatna egy márkapodcastből, keresd a Brocasterz csapatát bizalommal!

Ez is érdekelhet:

Kapcsolódó bejegyzések