Hogyan válaszd ki a podcasted főcímzenéjét?

Összegyűjtöttünk minden olyan fontos tényezőt, amelyet figyelembe kell venned a zene kiválasztásakor, amely reprezentálni fogja a műsorodat és a brandedet.

Ahogy Martin Mull – zenész, színész, művész – fogalmazta meg: “a zenéről írni olyan, mint az építészetről táncolni”. Más szóval nincs értelme kritikusan írni róla, mert a zene egy összetett, magával ragadó, impresszív művészeti forma, amely a logikát gyakran nélkülözi.

De azért próbáljuk meg, beszéljünk a főcím zenéről. 

Egyes podcasteknél a főcímdal lehet az egyetlen zene, amit a műsorban használnak. A műsorainkban gyakran több helyen is megjelenik zene, de a főcímzene az egyetlen, ami biztosan minden epizódban hallható. A zene segíthet vezetni a tartalmat, átadni az érzelmeket vagy egyszerűen csak jobban bevonja, elkötelezi a hallgatót. Kiválasztani és jól elhelyezni a zenéket az epizódokban gyakran elég komoly feladat. 

Ha zenével is akarod az egész beszélgetést illusztrálni, hallgasd meg a ClickUp-tól a When it Clicked c. podcastet vagy Guy Raz-től a How I Built This című podcast művészi magaslatokba emelt epizódjait. Minket ezek hihetetlenül inspirálnak mindig. Itt hallhatod a legtisztábban (jellemzően üzleti témák mellett), hogy milyen az, amikor a zene segíti a történetmesélést.

De a LEGELSŐ, amit a zenék közül kiválasztanunk egy műsorhoz, az a főcímdal. Szeretjük, ha ez a választás még az előgyártás legelején megtörténik. A műsor főcímzenéje valószínűleg az intro részét képezi majd, amely tudat alatt segíti a hallgatót a műsorral való kapcsolat kialakításában és az elköteleződésben. Egy tökéletes világban, amikor felcsendül a főcímzene, a hallgató azt érzi: hazaért. 

Tehát hogy találjuk meg a tökéletes főcímzenét? A választás során számos tényezőt kell figyelembe venni:

A célközönség

A podcast előkészítés során a csapatunk nagyon sok időt tölt azzal, hogy minél jobban körvonalazzuk, hogy kinek is készül pontosan az adás. Ez igaz a zene kiválasztására is. Olyan zenét válassz, ami illeszkedi a célcsoport zenei ízléséhez és egyszerre illeszkedik a műsor tempójához, stílusához. Ha megérted, hogy pontosan kinek szól a műsor, sokkal könnyebb megfelelő zenét találni hozzá. 

A műsorvezető

Mondhatni, hogy teljesen haszontalan és felesleges kiválasztani a főcímzenét addig, amíg nem találtuk meg a műsorvezetőt. Ugyanis mindig a műsorvezető hangja fog hallatszódni a zene alatt – ha ez a kettő nem passzol, akkor nem fog működni. Az gyártás előkészítése során, ha még nincs semmilyen szöveges anyagunk, akkor gyakran bármilyen random szöveget – pl. egy részletet a kliens weboldaláról vagy akár egy bevásárlólistát – felolvastatunk, hogy meg tudjuk hallgatni a műsorvezető hangját a lehetséges főcímzenékkel. Ha megpróbálsz rákényszeríteni egy trap számot egy idősebb akadémikus műsorvezető hangjára – borítékolható, hogy nem lesz konzisztencia és nem fog működni.


EZ IS ÉRDEKELHET!


A műsor hangtónusa, hangszíne

A gyártási folyamat korai szakaszában meg kell határozni, hogy milyen legyen a műsor hangneme. Komoly vagy könnyed, vidám vagy elmélkedő, kíváncsi vagy közvetlen, laza vagy izgatott? Szeretünk szófelhőket alkotni, amelyek segítenek körvonalazni azokat az érzéseket, amelyeket szeretnénk majd átadni a hallgatóknak. Ezek a szófelhők meglepően hasznosak lehetnek a megfelelő zenék kiválasztásához is.

A márka hangzásvilága

Ez inkább presztizskérdés lehet. Általában a podcasthez és a közönséghez választjuk ki a legjobb főcímzenét, de ha egy brand/márka a megrendelő, akkor a tartalomban amúgy is megjelenik a hangja. De ahogy az audio branding egyre népszerűbb lesz, egyre többször merül fel az igény, hogy minden tartalomban megjelenjen a közös hangzás. Ez nagyon érdekes és izgalmas a márkázott podcastek esetén. Mi mindig ösztönözzük az ügyfeleinket arra, hogy a márka csak finoman jelenleg meg a podcastben. A podcast legyen ajándék a hallgatóknak, semmi esetre se érezzék reklámnak. Ha egy márka rendelkezik audio brandinggel, akkor az rengeteg lehetőséget biztosít arra, hogy finom utalásokat tehessünk rá az adásokban. Persze nem arra gondolunk, hogy a márka jingle-je szóljon az intro alatt, de itt-ott jól el lehet helyezni.

A zenék kiválasztásánál összességében az a fontos, hogy megbizonyosodj arról, hogy a podcast főcímzenéje megfelel a feladatnak, amelyre a podcasted készül. Szólítsa meg a közönséget, vibráljon a házigazda hangjával, támogassa a műsor hangnemét, és igazodjon az márkád hangzásvilágához. Könnyű, igaz? 😉

Megjegyzés: A zeneválasztáshoz pár javasolt forrás, amit mi is használunk licenszelhető zenékhez: Artlist.io, Envato Elements/Audiojungle, MotionArray

Ez is érdekelhet:

Kapcsolódó bejegyzések