Mi teszi sikeressé a márkázott podcasteket?

A márkázott podcastek egyre nagyobb térnyerésével, felmerül a kérdés, hogyan lehet kiemelkedni a többi közül. Olvasd el 4 szakértői tippünket, amelyekkel biztosan nagyszerű podcastet indíthatsz!

Azt mindannyian tudjuk, hogy a podcastek olyan hangformátumú tartalmak, amelyekre a hallgatók feliratkozhatnak, letölthetnek a készülékükre vagy interneten keresztül hallgathatják őket. A márkázott podcast pontosan ugyanolyan, mint egy átlagos podcast, csak egy márka áll mögötte készítőként. 

Számos népszerű példát találhatunk, mint pl. a “Cégépítők” a MiniCRM-től, az “Így lettem…” az UNICEF-től, a “Profession Backstage” a Profession-től vagy a “RE:FACT” a Bosch Rexroth-tól. 

Egy jól átgondolt és kivitelezett márkázott podcast különösen hatékony eszköze lehet a marketing eszköztáradnak. Fontos kiemelni, hogy a legjobb márkázott podcastet úgy tudod létrehozni, ha egy olyan epizódokból álló showműsorban gondolkozol, amely az iparágadhoz kapcsolódó érdekes, izgalmas és szórakoztató tartalmakból épül fel, ahol te vagy a céged szakértői válnak a hiteles szakmai információk és hírek forrásává. Soha nem szabad a terméked vagy szervezeted 30 perces reklámblokkjaiként tekinteni erre. 

A lényeg tehát az, hogy a podcastban csak említés szintjén kerüljön be a termék vagy a cég, sokkal inkább merüljünk el a speciális témákban és a hozzájuk kapcsolódó releváns vendégeket hívjunk meg. Mindig gondold át, hogy mivel tudod a legnagyobb értéket nyújtani a közönségednek és általában ez nem az lesz, hogy reklámozod a cégedet. 

A jó márkázott podcastek hasznos, informatív, lebilincselő és izgalmas tartalmakat kínálnak, amelyre  a célközönségük mindenképp felfigyel. Azzal, hogy a fókusz az értéknyújtáson van, növelheted a bizalmat és elköteleződést válthatsz ki a hallgatókból. Így elkezdhetsz egy olyan lojális követőbázist felépíteni, akik idővel más tartalmaidra is rákeresnek, akár  az audioplatformokon kívül is.

Olvass tovább és tudd meg a 4 legjobb tippünket a sikeres márkázott podcasthez!

1. Légy eredeti és adj valódi értéket a hallgatóidnak

Egyre több olyan podcast van, amely kizárólag interjúkat készít olyan emberekkel, akik sikeresen építettek fel üzleteket. Félreértés ne essék, vannak nagyon jó podcastek, amelyek ezt a struktúrát követik, de érdemes a fejlesztés során egyedi nézőpontot kialakítani vagy felmérni a célközönség igényeit, hogy valami különlegeset nyújthass.

Semmiképp se azzal a céllal hozz létre podcastet, hogy eladd valamilyen termékedet vagy szolgáltatásodat. A podcastnek álcázott hirdetés nem működik! Ez elidegeníti a közönséget és rossz fényt vet a márkádra.

A podcasteknél mindig a hallgató az első és lenyűgöző tartalmat kell nyújtani.
Az UNICEF-nek készített műsorban például híres emberek gyerekkoráról beszélget a műsorvezető, Mészáros Antónia, a hazai UNICEF vezetője. Így egy olyan populáris, érzelmes formában találkozik nagyon sok új néző az UNICEF nevével és céljaival, akik valami újat akartak eredetileg megismerni kedvencükről mint Palya Bea, Kepes András vagy Istenes Bence.
A Cégépítők podcast hallgatói azért járnak vissza rendszeresen az epizódokhoz, mert máshol nem hallható vállalkozásfejlesztési történeteket hallhatnak a legelismertebb hazai vállalkozóktól, eközben pedig a MiniCRM márkaüzenetei és értékei is organikus módon teret kapnak.

Azok a márkák, akik sikeresen hoznak létre valami eredetit, valódi lehetőséget kapnak arra, hogy olyanokkal is kapcsolódhassanak akik addig még nem álltak semmilyen kapcsolatban a márkájukkal. Készíts valami mást, egyedit és olyat, ami igazán értéket ad és tűnj ki ezzel a tömegből! Így tudsz nagy és gyorsan növekvő közönségre is szert tenni.

Van egy jó ötleted egy márkázott podcastre? A kedvenc időtöltésünk ilyenekről beszélgetni. Keresd a csapatunkat és foglalj egy időpontot egy kis ötletelésre.

2. Tartsd szem előtt a nagy képet!

Ha márkázott podcastben gondolkozol, ne felejtsd el az átfogó képet nézni. Más szóval: gondolkozz hosszú távú stratégiában, arról is, hogy hogyan fogod növelni a hallgatótáborod méretét.

Annak, hogy a közönséged veled növekedjen és hosszú távon is elkötelezett maradjon, az egyik legjobb módja, ha bevonod őket a podcastbe:

  • Kérd, hogy mondják el a véleményüket, a nézőpontjukat és hagyjanak kommenteket – de ne csak kérdezz, hanem olvasd is el ezeket a visszajelzéseket. Amennyiben értékes hozzászólásokat és tanácsokat adnak, fontold is meg ezek megvalósítását. Az elkötelezett közönség, aki törődik a sikereiddel, egyszerűen felbecsülhetetlen értékű.
  • Válaszolj a kérdésekre – mindig lesznek rajongói kérdések. Találd meg a legjobb és számodra legkomfortosabb módját annak, hogy hogyan tudsz ezekre válaszolni. Egyes podcast formátumok lehetővé teszik a kérdések megválaszolását az epizódokon belül. Ha a te formátumod nem ilyen, fontold meg a kérdésekre szánt dedikált epizódok gyártását, vagy keress helyet a hallgatói kérdéseknek a weboldaladon.
  • Elemezz – tekintsd át, hogy hogyan teljesít a podcast. Keresd meg a legjobb és legrosszabb epizódokat, majd elemezd a köztük lévő különbségeket (epizód formátuma, hosszúság, hangminőség, téma). Tudd meg, hogy mi érdekli a közönséged, és hogyan tudod nekik azt a lehető legjobb formában szállítani. 

Ha képes vagy mindig egyet hátra lépni és összességében ránézni arra, hogy hogyan tudsz átgondoltan és közösségi gondolkodással tekinteni a táborod növelésére, akkor a legjobb úton jársz egy sikeres műsor létrehozása felé. 

3. Lépj túl a kereteken

Számtalan film, tv műsor és streaming platform használ ma már podcasteket, azért, hogy kibővítse az eredeti műsorának hatókörét. Például a Netflix számos nagy show műsora mellé kísérő podcasteket indít. Ez egy stratégiai lépés, tekintve, hogy hány podcast hallgató egyben videó fogyasztó is, de más élethelyzetben fogyasztják ezeket a tartalmakat. 

Kiváló példa erre a The Crown: The Official Podcast, amelyet az azonos nevű sorozat mellé adtak ki.  Márkaként tanulhatsz a Netflixtől, hogy hogyan bővítheted termékedet vagy szolgáltatásodat, és hogy egy podcast segítségével, hogyan gazdagíthatod a fogyasztód márkáddal kapcsolatos élményeit. 

Szánj elegendő ídőt arra, hogy kidolgozd milyen csatornákon tudod a legjobban kiaknázni a podcast tartalmadban rejlő lehetőségeket. Lehet, hogy úgy döntesz, egy blog sorozatot indítasz a podcasted támogatására, amelyben minden egyes epizódod témájában jobban elmerülsz a SEO és láthatóság növelése érdekében, de lehet, hogy a podcastből egy eseménysorozatot hoztok létre vagy egy különálló videosorozatot. Kiváló példa erre a MiniCRM „Cégépítők” című podcastje, ahol a podcast indulása után nem sokkal létrejött a Cégépítők workshop-sorozat is, ahol a cégfejlesztésről tanulhatnak a cégvezetők közvetlenül a műsor házigazdájától, Egerszegi Krisztiántól.

Ez egy modern és naprakész módja a márkaépítésnek és hogy a podcastedet más marketing eszközként is hasznosítani tudd. 

4. Hangold össze a tartalmat a márkáddal!

Számos jó példa van arra, hogy hogyan tudsz olyan szórakoztató és izgalmas tartalmat gyártani, amelyet aztán könnyen párhuzamba tudsz állítani a márkáddal. A Nike például nagyszerű podcastet gyárt TRAINED néven, amely arról szól…, hát igen, hogy hogyan használd jól a Nike eszközöket és érd el a sport céljaidat. 

Ahogy korábban említettük, a Bosch Rexroth hazai cégének is van egy elképesztően sikeres, pörgős podcast sorozata. A podcast olyan technológiai témákat jár körül, amik a megcélzott célközönség (mérnökök, IT-sok, cégvezetők, logisztikai szakemberek) nézőpontját folyamatosan tágítják. Akár az űrkutatásról, az NFT-kről vagy az önvezető autókról legyen szó, egy helyen megtalálják a témák iránt érdeklődők a legfrissebb trendeket a technológia világából, ez pedig egy nagyon hatékony mód a márka számára, hogy olyan PR tevékenységet folytasson, aminek nincs reklámszaga, amiért rajonganak a hallgatók. A RE:FACT podcast bőven túllépett már a podcast keretein, ugyanis fiizkai kitelepüléseket is tartottak, számos nyereménytárgyat lehet nyerni tőlük, önálló almárkaként sikeres social media felületként is működik már.

Tehát itt is vagyunk! Ha a márkázott poddasteddel megtalálod az utat, hogy eredeti legyél, hogy értéket adj, hogy nagyban és hosszú távra gondolkozz, hogy kibővítsd vele a terméked/szolgáltatásod által nyújtott élményt és hogy összehangold a márkáddal, akkor jó úton jársz egy nagyszerű podcast létrehozásához, amely vonzza majd a hallgatókat. 


Mi, a BROCASTERZ csapata, olyan márkapodcastek létrehozásán dolgozunk nap mint nap, amik elérik az üzleti célt, sikeresek a hallgatók körében és a készítők számára is szórakoztató, kreatív folyamat eredményeként egyedülálló marketing tartalmakat hoznak létre. Ismerj meg minket!

Ez is érdekelhet:

Kapcsolódó bejegyzések