Hogyan készítsünk hatékony weboldalt egy podcasthez?

Minden podcastnek szüksége van egy weboldalra. De ne felejtsd el ezeket az alapokat.

Úgy gondoljuk, hogy egy podcast weboldalának három fő feladata van:

 1. Tegye rendkívül egyszerűvé a műsor megismerését.
 2. Legyen egyértelmű és zökkenőmentes a podcast hallgatás.
 3. Segítsen a leginkább elkötelezett hallgatóidnak, hogy még közelebb érezzék magukat hozzád / a márkádhoz.

Annak érdekében, hogy minél jobban segítsünk az ügyfeleinknek weboldalt készíteni saját műsoraik számára, összeállítottunk egy listát a bevált gyakorlatokról, amit most meg is mutatunk neked.

Nézzük sorban őket:

Mobile first

A The Infinite Dial 2018 szerint a podcast hallgatók 69%-a szerint a podcastok hallgatásához leggyakrabban használt eszköz az okostelefon, a táblagép vagy valamilyen hordozható eszköz.

Ezért először is győződj meg arról, hogy műsorod weboldala mobilra van optimalizálva.

Természetesen szeretjük a gyönyörű, asztali méretű teljes képernyős élményeket is. De lényeges, hogy könnyedén kicsinyíthető legyen a mobilok képernyőjére is.

Érintésbarát audiolejátszók

Számos különféle audiolejátszó létezik – a podcast tárhelyszolgáltató beépített lejátszójától a harmadik féltől származó megoldásokon át, mint például a RadioPublic, egészen a teljes körű, egyedi kódolású lejátszókig.

Bármelyik lejátszót is választod, ügyelj arra, hogy az “ujjbarát”, könnyen koppintható legyen és rendkívül nyilvánvaló legyen azon látogatók számára is, akik még nem ismerik a podcastekat.

Használj hivatalos badge-eket és márkajelzéseket

Az olyan nagy podcast terjesztők, mint az Apple Podcast, a Google Podcast és a Spotify, már most is óriási márkaismertséggel és bizalommal rendelkeznek. Használd ezt te is az előnyödre.

Tedd

 • Használj hivatalos badge-eket a podcast alkalmazásokból
 • Helyezd a legfontosabb badge-eket a hajtás fölé
 • Kövesd a márkaidentitásra vonatkozó irányelveket (itt találd az Apple irányelveit)

Ne tedd

 • Ne készíts egyedi badge-eket
 • Ne a Google Képekben keress rá  az „apple podcast logó” kifejezésre és bízz meg az ott található anyagokban

Milyen badge-eket tűntess fel feltétlenül? Attól függően, hogy mekkora felülettel gazdálkodsz más-más lenne a válasz, de a „must have” listánk a következőket tartalmazza:

 • Apple Podcasts
 • Google Podcasts
 • Spotify
 • RSS

A túl sok hallgatási lehetőség is zavaró vagy megfélemlítő élmény lehet az új hallgatók számára. Ezért részesítsd előnyben azokat a platformokat, amelyek a legmegfelelőbbek a közönséged számára és bízz abban, hogy a kevésbé népszerű podcast alkalmazásokat használó podcast hallgatók tudni fogják, hogyan kell másolni/beilleszteni egy RSS-linket, vagy megkeresni a te műsorodat kedvenc alkalmazásukban.

Tartalmazzon egy iOS Smart Bannert

Ha egyetlen rövid kódsort hozzáadsz a  webhelyed <head> részéhez, engedélyezheted az iOS intelligens szalaghirdetését, amely gyors hivatkozást mutat az Apple Podcastben lévő műsorodhoz:

21%-os feliratkozási konverziós arányt tapasztaltunk ezeken az iOS Smart szalaghirdetéseken.

Tartalmazza a Google által javasolt strukturált adatokat

A Google meg akarja duplázni a podcastok hallgatásának számát világszerte a következő néhány évben. Győződj meg arról, hogy weboldald implementálja-e a Google által a podcastekhez javasolt strukturált adatokat, hogy epizódjaid jól láthatóan megjelenjenek a keresési eredmények között:

A Google rendszere a weboldalad és a podcast RSS hírcsatornája közötti kölcsönös kapcsolatokra támaszkodik. Miután elhelyezted weboldaladon a Google által javasolt címkéket, ne felejtsd el elvégezni a szükséges módosításokat a hírcsatornán sem.

A teljes technikai részleteket a Google fejlesztői oldalán találod.

Lenyűgöző kísérőtartalom létrehozása

A podcast weboldalának többet kell nyújtani annál, mint, hogy a hallgatók megtalálják a műsorodat. A már meglévő hallgatók számára is komoly értéket kell nyújtania.

Ha jó példákat keresünk, akkor érdemes megnéznünk a 99% Invisible weboldalt, amely minden podcast epizódhoz részletes, vizuálisan gazdag cikkeket tartalmaz, de magyar jó példát is találhatunk, mint pl. a Bosch blogját, amelyben a podcastjeikhez is vizuálisan és szakmailag is értékes tartalmakat gyártanak.

A podcast weboldalának lehetőséget kell adni a szuperrajongóknak arra, hogy mélyebben foglalkozzanak a műsoroddal és az abban elhangzó témákkal.

Egyszerű hidak létrehozása az új hallgatók számára

Ne feledd, hogy azért még a felhasználók 74%-a nem hallgat rendszeresen podcastokat. Sokan, akik valamiért megtalálják a podcast weboldalát, nem biztos, hogy tudják, hogyan kell podcastet hallgatni. Fogd a kezüket és vezesd őket a minél jobb élmény elérésért.

A New York Times remek munkát végez ezzel kapcsolatban. A The Daily minden epizódoldalán világos, egyszerű angol nyelvű utasításokat találsz a műsor meghallgatásához:

Amikor a Charles Schwab elindította a Choiceology-t, tudták, hogy közönségük egy része először lesz podcast hallgató. Így elkészítettek egy hasznos How Do I Listen to Choiceology? oldalt, és jól láthatóan linkelték a főoldalukról:

Amikor webhelyed rendkívül egyszerűvé teszi a műsorod megismerését és hallgatását, – különösen az új hallgatók számára – azzal mindenki nyer. Azok a műsorok, amelyek megkönnyítik, barátságosak és egyszerűvé teszik az új hallgatók számára a podcast ökoszisztémába való belépést, segítenek növelni a az egész podcasthallgatást.

Építs közösséget

Azt ajánljuk, hogy mindenképpen építs saját közönséget, ehhez jó gyakorlat és eszköz lehet, ha a weboldalad látogatóit hírlevél feliratkozásra buzdítod.

Akárcsak a nagy márkák hirdetői a Facebookon és a bloggerek a Mediumon, sőt egyes alkotók is a YouTube-on, a podcasterek is meglepetésekkel szembesülhetnek, ha továbbra is túlzottan támaszkodnak egy harmadik fél platformjára közönségük növelése érdekében. A fent említett platformok eleinte biztonságos menedéket jelentettek a különféle tartalomkészítőknek a közönségük növelésére, mielőtt rájöttek volna, hogy több bevételre van szükségük. Ekkor a platformok hirtelen korlátozták az organikus elérést, hogy több hirdetési bevételt generáljanak (Facebook) vagy fizetőfal mögé helyezték át a tartalmat (Medium, YouTube). 

A podcasterek is veszélyes játékot űznek akkor, ha a közönségüket egy harmadik fél által irányított felületen érik csak el.  Ezért érdemes a weboldaladnak konzisztens és egyértelmű e-mail-feliratkozási lehetőségeket kínálni és stratégiai hírlevél megközelítést kell alkalmazni, hogy közösséget építhess a saját feltételeid szerint, távol a harmadik felek algoritmusaitól és szeszélyeitől. A történelem gyakran megismétlődik és ha ez bekövetkezik, azok akinek sikeresen felépített e-maillistájuk és aktív kapcsolatuk lesz a hallgatóikkal biztonságban lesznek, míg akik a harmadik fél által uralt platformokon tudnak csak a hallgatóikkal kommunikálni pánikba eshetnek. 

Emlékeztetőül

A jól kidolgozott webhely minden sikeres podcast fontos része. A legjobb podcast webhelyek egyszerűvé teszik a megismerést, a hallgatást és a mélyebb elmerülést az adások témáiban.

Milyen bevált módszereket használsz még a podcast weboldaladon, illetve milyenekkel találkoztál még általad kedvelt műsoroknál?

Ez is érdekelhet:

Kapcsolódó bejegyzések