A 4 féle podcast típus, amellyel a YouTube-on találkozhatsz

A podcastodnak valószínűleg már fel kell kerülnie a YouTube-ra is, ha még nem tetted meg eddig. De hogyan teheted meg ezt?

Ma már sok podcast hallgató keresi fel a YouTube-ot akkor is, ha podcastet szeretne hallgatni. Podcasterként ki lehet hagyni ezt a lehetőséget, de nem hiszem, hogy érdemes lenne. Mi azt gondoljuk, hogy mindenképpen érdemes élni ezzel a lehetőséggel, akár van kamerával rögzített videód, akár nincs. (Nyilván, előbbi esetén nagyságrendekkel jobb számokat fogsz elérni, de a macera és a költség is megugrik.) Erre hoztunk többféle alternatívát, amit erőforrástól és büdzsétől függően tudsz próbálgatni.

A podnews szerint a YouTube hamarosan új funkciókkal bővül, amely erősíteni fogja szerepét a podcast piacon. Ez alapján a YouTube a podcastek RSS-hírcsatornáinak közvetlen feldolgozását vállalja majd, mint a többi podcast platform, és a podcastek új kezdőlapja a youtube.com/podcasts címen lesz (az URL még nem működik a cikk írásakor). Úgy tűnik, hogy a podcasteket az ismerős, négyzet alakú bélyegképekkel reklámozzák majd, tehát olyasmi lesz minden, mint a Spotify vagy az Apple Podcast esetén.

Idő kérdése csak, hogy a YouTube legyen a domináns podcast platform itthon is (nemzetközileg ezt már elérték), így neked is fontos figyelni arra, hogy ott is megtalálják a műsorod.

De amíg a YouTube be nem vezeti be ezeket az új podcast-specifikus funkciókat, a „podcast a YouTube-on” gyakran frusztráló hackelésnek tűnhet, mivel sok podcast készítő küzd azzal, hogy a csak hangként rögzített tartalom jól illeszkedjen a videókhoz épített platformhoz. Nem árulok zsákbamacskát, kevés olyan műsort láttunk, ami csak hanggal kiemelkedő eredményt ért el, de itt is van egy pozitív kivétel a Cégépítők podcast-ből. Ez az adás hirdetés nélkül, a cikk írásakor 13.000 lejátszásnál tart úgy, hogy egyetlen kamerával rögzített képkockája sincs:

A frusztrációt fokozza, hogy a „podcast a YouTube-on” sok különböző dolgot jelenthet, amelyek mindegyike más-más időt, erőfeszítést és költséget igényel. Egy olcsó és gyorsan összedobható audiogramos klip sokban különbözik egy többkamerás videózástól vagy egy élő live stream-től. A legfontosabb, hogy elkezdjünk jelen lenni a YouTube-on, vagy így, vagy úgy.

Ezért, hogy konkretizáljam, mire gondolunk, amikor podcastekről beszélünk a YouTube-on, szeretnék egy pillantást vetni néhány legnépszerűbb podcast formátumra és megközelítésre a YouTube-on. De először…

Nézzünk meg egy egyszerű keretet

Íme a két legfontosabb kérdés annak mérlegelésekor, hogy milyen típusú videókat készíts a podcastedhez:

  • Használsz majd videokamerát?
  • Rövid klipeket, teljes epizódokat vagy mindkettőt szeretnél közzé tenni?

A Pacific Content foglalta össze az alábbi diagramon az így létrejövő mátrix elemeit.

Példák az egyes formátumokra

Nézzük, hogy néz ki a fenti mátrix-szerű felosztás az egyik saját műsorunk, a Biznisz Boyz példáival:

Teljes adás videóval

Nem kell mondanom, miért, a teljes videós anyag nagyon jól teljesít, teljesen új közönséget tudunk általa elérni, miközben nem veszítettük el a korábban csak hanghoz szokott hallgatókat sem.

Teljes adás videó nélkül

A csak hang alapú változatok van, hogy jól működnek, de jellemzőbb, hogy sokkal alacsonyabb ezek nézettsége. Cserébe nagyon kevés munkával fel lehet kerülni a YouTube-ra, és innentől a mi műsorunk is tud rangsorolni a keresőmotorban.

Részlet videóval

A kamerás változatból nagyjából 10 percenként lehet egy értékes klipet kivágni, amivel innen nem csak a YouTube-ot, hanem a többi rövid videókra szakosodott platformot is le tudjuk támadni (Tiktok, Instagram Reels, Fb és Insta sztori formátumok). Ezzel az eredeti, hosszú videónak tudunk még további közönséget szerezni.

Részlet videó nélkül (audiogram)

Az audiogramok kiváló módszerei a csak hang alapú műsorunk reklámozásának. Így egy rövid részlet alapján el tudják dönteni a hallgatók, hogy bele akarnak-e hallgatni a teljes adásba. Ráadásul ezek a hanggal ellátott mini videók kiválóan hirdethetők is.

Kamerával vs. kamerák nélkül

A marketingben nagyon sokat számít az, hogy látjuk-e valahol az emberek arcát. A videofelvételek lehetőséget biztosítanak, hogy egy extra dimenziót adjunk a gyakran arctalan hangoktól függő médiumhoz. Ez mindenképp pozitívum a kamerák oldalán.
A kamerát használó videók a legnépszerűbb podcast típusok a YouTube-on, ezeket szeretik a legjobban a hallgatók (vagyis inkább nézők jelen esetben).
A kamerák hátránya természetesen az, hogy szinte mindig időt, erőfeszítést és költséget adnak hozzá a podcast gyártási munkafolyamathoz.
Bizonyos típusú műsorok esetében a videofelvételek óriási értéket képviselhetnek.
Kérdezd meg magadtól: a műsorom címe, témája és a szereplők lehetővé teszik-e és hozzáadnak-e a videós megjelenítéshez? (Erre majdnem mindig igen a válasz, ha ki akarjuk aknázni a YouTube algoritmusában rejlő lehetőségeket.)

A teljes adás vs. részlet

Sokan nagy sikereket érnek el azzal, hogy az egész adásokat egy jó audiogrammal felteszik a YouTube csatornájukra, így elérhetővé téve műsorukat azok számára, akik nem használnak Apple Podcastet, Spotify-t vagy más, hangközpontú zenehallgatási alkalmazásokat. Lásd az előbbi Cégépítős példát.

Ha a podcasted 60 perces vagy akár, ha 30 perces is, érdemes az epizódokból egy kis ízelítőt adni, hogy a hallgatók megkívánják a teljes menüt. Ehhez a 0. szint, hogy több energiát teszel a shownote-okba és időbélyegekkel ellátva részletes tartalmat adsz. Az 1. szint pedig ha a műsorok elejére rövid ízelítőket vágsz be, azaz kis trailereket hozol létre. De a következő, sokkal profibb szint, hogy kis rövid tartalmakat (samples) is gyártasz külön publikált videóként, amelyeket gyorsan elfogyaszthatnak és ezáltal felkelted a kíváncsiságukat a teljes epizódra. Ne hagyd a hallgatóidnak, hogy ők váljanak a szerkesztőiddé, válaszd ki te a legjobb pillanatokat és oszd meg velük.

A podcasted YouTube stratégiájában helyet kapnak a rövid klipek? Vagy teljes epizódokat töltenél fel? Természetesen a válasznak nem kell vagy-vagynak lennie. A legjobb, ha mindkettőben tudsz gondolkodni.

További videós lehetőségek a YouTube-on

Live közvetítés az interjúról vagy panelbeszélgetésről

Ebben az esetben általában egy kamerát használunk, és minimális vagy zéró utómunkával az élőben rögzített anyag kerül ki YouTube-ra is.

Az ilyen típusú videókat gyakran különböző vizuális elemekkel egészítik ki, de a látvány szinte mindig csak kiegészítő funkciót tölt be, mert az epizódnak jól kell működnie a csak hangot tartalmazó verziójában is.

Ez a videóstílus jól illeszkedik a teljes epizódokhoz és a klipekhez/részletekhez egyaránt. A hozzáértő podcasterek mindkettőt feltöltik, akár külön csatornát is létrehozva ezeknek.

Ennek a megközelítésnek az egyik változata, amit „streamer modellnek” nevezhetünk. Ezek gyakran egy Twitch, Facebook vagy YouTube élő közvetítés felvételei, amelyeket néha kicsit megszerkesztve kiadnak igény szerint videós és csak hangos verzióban is.

Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb módja annak, hogy elindulhass videós tartalommal, hiszen csak egy közvetítő szoftverre és egy db kamerára (akár egy webcam-re) van hozzá szükséged.

Íme egy újabb Cégépítők példa: élőben rögzített és közvetített adás, melynek a felvétel után a YouTube-ra is kitettük a minimálisan szerkesztett végső változatát, így a hallgatók kis erőfeszítés mellett is arcokat tudnak kapcsolni a hangokhoz.

Audio részletek, azaz az audiogramok

Mivel itt nincs szükség kamerára, az egyre népszerűbb audiogram talán a legalacsonyabb költségű és legkevesebb erőfeszítést igénylő vizuális módszer a YouTube-videók létrehozásához, amelyek az audio-first podcast felvételekre épülnek.
A podcast audiogram egy olyan kép, amelyet videóvá alakítanak, azáltal, hogy a tetejére más elemeket, például hullámformát és/vagy átiratokat rétegeznek. Lényegében a képet, a hangsávokat, a hanghullámokat és a szöveget ötvözi, így egy jól megosztható marketingeszköz jön létre.

Az audiogram legegyszerűbb változatához csak egy hangfájl és egy statikus kép szükséges. A többit az erre szakosodott szoftverek látják el, pl. a Veed.io vagy a Headliner. Ezek már egész jó feliratozást is lehetővé tesznek magyar nyelven, mesterséges intelligencia segítségével.

Az audiogram egy kicsit kifinomultabb változata hangot + statikus képet + hullámformát + looping videót tartalmaz. A videó loop növeli a ‘videószerűséget’ azzal, hogy mozgást látunk.

Egy újabb példa az audiogrammokra, ezúttal Bolya Imre podcastjéből, jelen esetben feliratozva a rövid részletet, hogy némított eszközökön, hang nélkül is lehessen olvasni a beszélgetés részletét – így akit érdekel a tartalom, egy kattintás árán a teljes adásra navigálhat.

Stock animációkkal ellátott audió podcast-ek

Az animált videók vizuálisan nagyon izgalmasak és felkeltik az érdeklődést, szinte odaszögeznek a képernyőhöz, ami gyakran hiányzik a csak hangalapú audiogramokból.

Az animált megközelítés számos formát ölthet. Készíthetsz például egy teljes rajzfilmet vagy például mozgóképes grafikákat tartalmazó előzeteseket az adásokhoz. A legtöbben itt stock videókkal dolgoznak, és a videók szerepe, hogy a hangként elhangzó részleteket alátámasszák egy vizuálisan befogadható részlettel. Íme egy példa:

De ne feledd: azért, mert az animációhoz nincs szükség videokamerára, ez nem jelenti azt, hogy gyorsan, egyszerűen és olcsón elkészíthető. Sőt, könnyen lehet, hogy több munkaórát igényel egy ilyen videó, mintha 3 kamerával lett volna rögzítve a beszélgetés. Erre persze sokszor nincs mód, ezért így utólag is adhatunk videós megjelenést a hanghoz. Nekem ez a formátum nagyon idegen, én nem szeretek ilyeneket nézni, de tény, hogy jobb, mintha csak egy statikus képet látnék.

Vannak, akik anélkül hallgatnak YouTube videókat, hogy valaha megnéznék őket

Podcast készítőként mindenképp érdemes figyelnünk arra, hogy a podcastedhez és a brandedhez kapcsolódó vizuális tartalmat készíts. De fontos emlékeztetned magad arra, hogy a podcastek esetében attól, hogy YouTube-on hallgatják, nem biztos, hogy nézik is az adásokat.

Egyes hallgatók valószínűleg teljesen figyelmen kívül hagyják majd a podcast videós összetevőjét, és inkább kizárólag a videó meghallgatása mellett döntenek.

Általunk elérhető kutatások alapján az jött ki, hogy a YouTube-on lévő közönség az idő 61%-ában nézi a videót is, de az idő 39%-ában csak hallgatja, nem nézi. Az egyik válasz szerint „YouTube-on hallgatom a kedvenc podcastemet, miközben a telefonom a hátsó zsebemben van.” És ez így teljesen rendben is van 🙂

Előre tekintve

Örülök, hogy úgy tűnik, hogy a YouTube új funkciókon dolgozik a podcasterek számára, és várom a napot, amikor a hangtartalmak kevésbé tűnnek majd hackelésnek, hanem méltó helyet kapnak ezen a platformon is. Őszintén bízom benne, hogy a YouTube podcast-funkciói jól működnek majd a tágabb podcast-ökoszisztéma más szereplői mellett is.

A YouTube hihetetlenül fontos platform a podcasterek számára, de nem csodaszer. Főként az új közönség elérésében rejlik a nagy ereje. Ez a platform inkább szélesíti majd a célközönséget, új embereket lehet elérni, akik eddig a kizárólag audio platformokon nem fogyasztottak tartalmat.

Emlékeztetőül

  • A podcastednek valószínűleg jelen kell lennie YouTube-on is.
  • A ‘podcast YouTube-on’ sokféle dolgot takarhat.
  • Nem minden ‘podcast a YouTube-on’ igényel azonos mennyiségű befeketetést, mind munkában, időben és költségben
  • A legfontosabb kérdések, amikor kiválasztod a videós stratégiádat: „kamerával vagy kamera nélkül?” és hogy „kisvideók, teljes epizódok vagy mindkettő?”
Ez is érdekelhet:

Kapcsolódó bejegyzések