Ezekre figyelj, hogy ellenállhatatlan legyen a podcasted minősége!

Miért kellene a márkádnak a podcast tartalmi- és hangminőségére kiemelt hangsúlyt fektetni?

A kutatások szerint itthon 681 aktív podcast létezik – tudjuk, mire gondolsz; ez aztán rengeteg podcast! Tehát azt gondoljuk, hogy nem kell vitát folytatni a minőség fontosságáról. Hiszen nem minden podcast egyforma és már rég elmúltak azok az idők, amikor egyszerűen a garázsban fel lehetett venni egy epizódot.

A sok ezer podcast epizódnak köszönhetően, ha a te podcasted nem felel meg a versenytársai minőségének vagy színvonalának, a hallgatók könnyen továbblépnek. Hozzászoktak ahhoz, hogy kiváló minőséget halljanak, ezért a podcastednek hangban is versenyképesnek kell lennie.

A podcast hallgatók magasan képzettek és általánosan magasabb az egy főre jutó jövedelmük. Tehát, ha a hallgatók intelligensek és hozzászoktak az élet szebb dolgaihoz, akkor podcasterként okos, jó minőségű tartalmat kell szolgáltatnod számukra.

Három kulcsfontosságú dolgot kell szem előtt tartani:

 1. A tartalom minősége. Valóban értékes és releváns a podcasted a hallgatók számára? Lebilincselő és csábító? Miben különbözik a kategóriája többi műsorától?
 2. A hangminőség. Hogy hangzik a műsorod? Milyen magas a produkciós költéseged? Milyen mikrofonokat használsz a felvételekhez? Itt jöhet képbe egy ügynökség és/vagy egy profi stúdió, hogy segítsen a műsor gyártásának elkezdésekor vagy a magasabb szintre emelésben.
 3. A következetesség. Ne feledd, hogy ezt igazán a közösséged fogja értékelni. Ha hűséges hallgatói bázist szeretnél, akkor időben és következetesen kell kiszolgálnod az igényeiket. Kommunikálj a közönségeddel arról, hogy mikor jönnek a következő epizódok, hogy tudják, mikor kell újra bekapcsolódniuk. Legyen rendszeres a megjelenés – mi kétheti vagy havi megjelenést javaslunk.

Néhány kedvenc módszerünk annak biztosítására, hogy a tartalom minősége jó legyen:

 1. Érdekes témák. Ha olyan témák körül folytatsz beszélgetést, amelyek téged is érdekelnek, akkor, a témák iránti szenvedélyed a beszélgetésen keresztül is átjön a hallgatóknak.
 2. A történetek kulcsfontosságúak. Ossz meg sok történetet! Legyen szó rólad vagy a műsorodba érkező vendégekről, a hallgatók szívesen hallanak lebilincselő és érdekes történeteket.
 3. Cselekvésre ösztönző tartalom. Hozz létre olyan tartalmat, amely arra ösztönzi a hallgatókat, hogy folytassák a beszélgetést vagy lépjenek kapcsolatba a podcast közösségével. Ezt többféleképpen megteheted.  A Biznisz Boyznál például egy zárt facebook csoportot hoztunk létre, amelyben gyakran már nélkülünk is értékes és izgalmas beszélgetések alakulnak ki a műsor témái körül a hallgatók által. 
 4. Fókusz fenntartása. Ügyelj arra, hogy ne kerülj túlságosan messze a fősodortól a tartalommal és a beszélgetésekkel. A gyors kitekintés időnként rendben van és valójában még izgalmas és érdekes is lehet, de ha következetesen eltérsz a témádtól az frusztrálhatja és összezavarhatja a hallgatókat.
 5. Vendégek bevonása. Hozz szórakoztató és releváns vendégeket a műsorba. Győződj meg arról is, hogy releváns vendégeket hívj az általad tárgyalt témákhoz, és ezek igazi értéket jelentenek majd a hallgatóid számára.
 6. Kérj véleményeket. Kérd ki a hallgatóid gondolatait és véleményét a podcastedről. Ha új tartalmat próbálsz ki vagy módosítani szeretnél a műsoron, először kérdezd meg a hallgatóidat, hogy mit gondolnak. Nézd meg, mit szeretnek és hogy mit nem, mit adnának esetleg hozzá a műsorhoz, hogy a lehető legélvezhetőbb és legjobb legyen számukra.

Erre figyelj, hogy jó hangot tudj rögzíteni:

 1. Manapság megfizethető szintre kerültek a profi podcast mikrofonok és a hozzá tartozó hangkártyák. Mi a saját stúdiónkban a hétköznapi felhasználásnál magasabb szintű Audio Technica BP40-es mikrofonokat és a Rodecaster I és II hangkártyákat használjuk. Az otthoni rögzítéshez elég lehet egy Audio Technica AT2040-es mikrofon és egy Focusrite Scarlett hangkártya. Ezek mind kompatibilisek lesznek a laptopoddal, amin akár egy ingyenes hangrögzítő szoftverrel (pl. Audacity) már kiváló minőséget tudsz rögzíteni, ha nem túl visszhangos vagy zajos a környezeted.
 2. Az utómunka szerepe elhanyagolhatatlan: nálunk minden epizódon többezer kicsi vágás történik, és kíméletlenül kivágjuk az unalmasra vagy nehezen követhetőre sikeredett részeket is. Ezt mindenképp bízd profikra, mert ez egy külön szakma, amit nagyon körülményes laikusként elsajátítani.
 3. Figyelj a zenei arculatra is: mostanában egyre nagyobb a jelentősége a szép zenei átvezetésekkel, szignálokkal vagy narrációval díszített podcasteknek. Ha a 2. pont gondot okoz, itt biztos érdemes profikhoz fordulni, de ha tudsz és szeretsz is hangarculati elemekkel bíbelődni, akkor ez az egyik legszebb alkotási folyamat lesz. Keress olyan podcasteket a nagyvilágban, akik aktívan élnek ezekkel a színesítő elemekkel és próbálj ezekből ihletet merítve saját hallható arculatot készíteni.

Ha összességében szeretnél fejlődni a műsorkészítésben, készítettünk neked egy ingyenes 1 órás kurzust, amiben bemutatjuk azt a 9 tippet, amivel szerintünk a felvétel során is profi tartalmat lehet készíteni. Ehhez kattints ide.

Összességében megvan az ideje és helye az alacsony minőségű, gyors tartalomnak is. De a podcasting abszolút nem az. Ha azt szeretnéd, hogy valaki huzamosabb ideig elköteleződjön melletted és rád szánja az értékes idejét, akkor azt a megfelelő minőséggel ki kell érdemelni. Amennyiben tanácsra, segítségre és/vagy stúdióra van szükséged, keress minket!

Ez is érdekelhet:

Kapcsolódó bejegyzések