A legfontosabb dolgok, amiket megtanultunk a márkáknak való podcast készítés során

Nincs tuti sikerrecept a podcast készítés során sem, de itt is vannak bizonyos összetevők, amelyek segíthetnek számodra. Ezt szem előtt tartva, szerettük volna megosztani azokat a tapasztalatainkat, amelyeket a márkapodcastek készítése során gyűjtöttünk össze és amik neked is hasznosak és segítségedre lehetnek. 

Készíts olyan műsort, amit csak te tudsz elkészíteni

A podcastelés segít abban, hogy megmutasd miben vagy különleges. Melyek azok a történetek, amiket csak te tudsz elmondani? Kik azok a vendégek, akiket csak te tudsz meghívni egy beszélgetésre? Mi az a téma, amiről egyedülállóan tudsz beszélni? Mi az a nézőpont, amely csak és kizárólag rád jellemző?
A jó podcasterek figyelembe veszik ezeket a versenyelőnyeiket és erre építik fel a műsort. Nem baj, ha van már a te témádban podcast, de te mondd el máshogy, fogd meg más oldalról a témát.

A podcast hallgatás tranzakció

Ez elsőre talán furcsán hangozhat, de a podcast hallgatás cserén alapszik. Ugyanis a podcast készítők a hallgatók legjelentősebb erőforrásait szeretnék megszerezni: az idejüket és a figyelmüket. Cserébe a podcastereknek is fel kell ajánlani valamit a hallgatóknak: szórakozást, információt, tudást, társaságot, stb. Ismerd meg a hallgatóid fő motivációt és mozgatórugóit, és olyan dolgot adj a műsorodban, amely valódi értéket ad az életükhöz.

A márkák mércéje magasabb

A podcast hallgatók pontosan megérzik, hogy mikor szeretnének nekik értékesíteni. Sok esetben a márkapodcasteknek ezért még jobbnak kell lenniük, mint az átlagos podcasteknek, csak hogy elkerüljék a hallgatók szkepticizmusát. A márkák esetében a saját műsorok nem kizárólag más vállalati podcastekkel versenyeznek – hanem minden médiatermékkel, amelyet a hallgató választhat helyette, mindegy hogy márkázott vagy sem. A márkázott műsoroknak saját jogon kell kitűnni a merítésből a nem márkázott podcastek közül is. 

Ne csak rólad szóljon!

Ne te legyél az a személy, aki csak magáról beszél a buliban. A márkázott podcastek közül azok a leginkább sikeresek, amelyek nem magáról a márkáról szólnak. Ehelyett keresd azokat a témákat, amelyek köthetőek a brandedhez és a célközönségedet is érdeklik, ezáltal szakértőként tudsz nekik valami újat adni. Ha te vagy a fejükben a téma elképzelt szakértője, akkor a ritka, finom marketing üzenetek is célt fognak érni.

A hallgatók szeretnék, ha a podcastek dolgoznának helyettük

A sikeres podcastek megoldást kínálnak a hallgatók kihívásaira. A hozzáértő podcasterek tudják, hogy a hallgatók szeretnék, ha elvégeznék helyettük a munkát (legyen szó arról, hogy szeretnék elütni a várakozási idejüket vagy akár arról, hogy jobb munkát szeretnének). Fontos, hogy a műsorod megoldjon egy létező problémát, amiről vagy tud, vagy nem tud a hallgatód, de biztosan érinti őt valahogy. Legtöbbször tudásátadással tudsz ilyen problémákat megoldani, tehát márkaként a legjobb, ha erre koncentrálsz.

Az a műsor, ami mindenkinek szól, nem szól senkinek

Ha célközönséged túl széles, akkor nagyon nehéz lesz hatékonyan eljuttatni hozzájuk a podcastet. Ha viszont túl szűk a célközönséged, akkor lehet, hogy potenciális hallgatóktól (és később vásárlóktól) esel el. Hogy ezt a problémát kiküszöbölhesd határozz meg több szűkebb célközönséget, ahelyett, hogy kizárólag egyre fókuszálnál. Mi a Brocasterznél azt javasoljuk, hogy legyen egy jól meghatározott fő célközönség, amit érdemes kiegészíteni hasonló kisebbekkel.

A podcast marketing a mintavételről szól

A podcast marketing és promóció célja, hogy ösztönözze a hallgatókat arra, hogy belehallgassanak a műsorba. Hogy rányomjanak a lejátszás gombra. Hogy egyáltalán kipróbálják a műsort, hogy tetszik-e nekik. Ezek után, az már magának a műsornak a feladata, hogy meg is győzze és elkötelezze a hallgatókat. Ne várd el a podcast marketingtől, hogy azonnal az első hallgatókat szuper rajongókká konvertálja. Ez a műsor feladata. Ezért mondjuk, hogy a jó podcast készítés 50% marketing és 50% tartalom. Ha a marketing működik, az azt jelenti, hogy elértük, hogy esélyt adjon néhány pillanat erejéig a hallgató a műsorunknak. Hogy ott is maradjon, ahhoz jó szerkesztés, jó témák, jó vendégek, jó minőség kell és olyan aktivizáló elemek a műsorban, amik végig aktívan tartják a hallgató figyelmét.

Kezdd a podcast marketinget a legkisebb ellenállással

Csökkenő sorrendben a legjobb ár-érték aránytól kezdve:

  • Belső közönség – ha a saját szervezeted, csapatod tagjait nem tudod meggyőzni a podcasted hallgatásról, hogyan tudnád meggyőzni a kívülállókat? A csapatod tagjai legyenek a fő szószólói, ajánlói a műsorodnak.
  • Saját csatornáid – a márkád saját közönsége igazi szupererő – olyan hatalmas erő, amelyet más nem tud majd használni. Fogd a leghangosabb követőidet és mindegyikőjüket kérd meg, hogy segítsenek a kommunikációban.
  • Elérhető eszközök – a podcasteknél az ajánlás az egyik legnagyobb erő. Más emberek hírleveiben történő ajánlásokat, listákon való jó szereplést vagy az appokban lévő belső ajánlásokat nem lesz egyszerű megkaparintani, de ezek mind segítenek új hallgatókat elérni. 
  • Fizetett eszközök – használj fizetett hirdetéseket is, hogy olyan közönséget is elérhess, akit semmilyen más eszközzel nem tudnál. 

Első a szem, második a fül

Ne feledkezz meg a műsor nem audió alapú részeiről sem. A hallgatók nagy része, először a szemével találkozik a műsoroddal, anélkül, hogy egy másodpercnyi hangot hallana belőle. A podcast grafikájának, kreatívjainak, szöveges tartalmainak és marketing anyagainak pontosan és csábítóan kell tükrözniük a hanganyagot. Nagyon sokat számít, hogy a műsor neve vagy az epizódok címe mennyire vonzó, mennyire utal arra, hogy milyen tartalmat milyen formában kap a hallgató. Ha bizonytalan lesz afelől, hogy neki szól a tartalom a látható jegyek alapján, akkor nem fog kattintani. Ezért van Youtube-on is akkora jelentősége a cover fotónak.

Ne keverd össze a teljesítményt a minőséggel

Ha a letöltések, hallgatások száma nem olyan magas, mint szeretnéd, akkor valószínűleg marketing problémával állsz szemben. Ha az elkötelezettség nem olyan magas, mint amilyet terveztél, akkor valószínűleg szerkesztési problémád van, és nem megfelelő minőségű a podcasted. Például nem old meg egy égető problémát a hallgatónak.  

Nincs varázspirula

A podcast hallgatóinak fejlesztése és növelése egy külön gondolkodásmód és eszköztár. Ez olyan bevált gyakorlatok összessége, amelyeket következetesen és hosszú távon használva lehet sikereket elérni. De óvakodj a gyorsítóktól, growth hackektől és varázspiruláktól, amik azt ígérik, hogy nem muszáj a jó tartalomra fókuszálni. Nagyobb sikereket fogsz elérni egy jó tartalommal marketing nélkül, mint egy gyenge műsorral, amit rengeteg hirdetés támogat.

Nem lehet senkit rávenni, hogy vacak műsort kedveljen

A podcast olyan műfaj, amely hűségen, megszokáson és a hallgatókkal való folyamatos önkéntes kapcsolaton alakul. Semmiféle hagyományos marketingeszközzel nem tudod rávenni az embereket ezekre a dolgokra, csak a mintavételezést tudod elősegíteni.

A hallgatottság nem minden

A sikert a saját céljaidhoz és elérendő közönségedhez viszonyítva mérd, ne mások számaihoz hasonlítgasd magad. Ha egy márkapodcastet indítasz, akkor keresd meg azokat a mutatókat, amelyek a legfontosabbak számodra: elérés, követők száma, retention rate, konverzió, stb. Ha fontos számodra, hogy egy meghatározott közönség szívét-lelkét megszólítsd, akkor erre fókuszálj és kíméld meg magad a másokkal való összehasonlítgatástól. Mert a hallgatottság nem minden. Lehet egy üzletileg sikeres podcasted adásonként 300 hallgatóval is, ha az a 300 ember a célközönséged tagjaiból vagy a fontos partnereid közül kerül ki, és lehet több tízezres hallgatottságod üzleti eredmény nélkül.

A dolgok változnak és ez így van rendjén

A podcast ipar dinamikusan fejlődik és változik. A legjobb tanácsok, eszközök és stratégiák, amelyek tavaly működtek, ma már lehet semmit sem érnek. A fenti tanácsok viszont időtállóak és garantáljuk, hogy a podcast készítés esszenciája ezeken a tényezőkön múlnak.

Ha bizonytalan vagy és szívesen ötletelnél, keresd fel a csapatunkat!

Ez is érdekelhet:

Kapcsolódó bejegyzések